Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Νοε-2019 08:24

  Ποιοι αμφισβητούν τη στρατηγική Βακάκη- πώς αντιδρά ο ιδρυτής της Jumbo

  Ποιοι αμφισβητούν τη στρατηγική Βακάκη- πώς αντιδρά ο ιδρυτής της Jumbo
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σχεδόν τίποτε δεν προϊδέαζε την εκδήλωση έμμεσης αμφισβήτησης από μερίδα θεσμικών επενδυτών προς το μάνατζμεντ της Jumbo και, κυρίως, προς τον Απόστολο Βακάκη, κατά την τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης.

  Όταν, ωστόσο, έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου (ουσιαστικά την επανεκλογή του σημερινού ΔΣ), με την πρόταση να γίνεται δεκτή με ποσοστό 56%, όταν όλα τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπερψηφίστηκαν με πλειοψηφία άνω του 90% των παρευρισκομένων, η αντίδραση του ιδρυτή της εταιρείας, στον οποίο πιστώνεται εξαιρετικά μεγάλο μέρος από την εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης της εταιρείας εδώ και τρεις δεκαετίες, ήταν άμεση.

  Όπως ανέφερε, η σχετικά μικρή πλειοψηφία με την οποία εκλέχθηκε το νέο ΔΣ, αποτελεί έμμεση εκδήλωση πίεσης από μερίδα Ελλήνων και ξένων θεσμικών για την αλλαγή στρατηγικής, ήτοι να υιοθετηθεί μια πολιτική επιθετικότερης αύξησης μεριδίων, ταχείας επέκτασης του δικτύου σε υφιστάμενες και νέες αγορές και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει ο όμιλος. Κοινώς, μια ραγδαία μεταβολή στο επί σειρά ετών μοντέλο οργανικής ανάπτυξης που έχει ακολουθήσει η Jumbo και το οποίο επέτρεψε στην εταιρεία όχι μόνο να αντεπεξέλθει της κρίσης, αλλά να εδραιώσει την παρουσία της στην Ελλάδα, να εξελιχθεί σε ένα υπέρ-μάρκετ χωρίς φαγητό, μόδα και ηλεκτρονικά, με 40.000 προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων της σε μέση τιμή πώλησης τα 4,99 ευρώ  και να επεκταθεί με επιτυχία σε Κύπρο και Βαλκάνια. 

  Πίεση

   "Έμμεσα ασκείται μια πίεση προς τη διοίκηση να ακολουθήσει μια διαφορετική επιλογή. Όσο, όμως ηγούμαι αυτής της εταιρείας, η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί. Η Jumbo θα παραμείνει μια μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική εταιρεία. Επιζητούμε την ανάπτυξη, αλλά όχι τη γιγάντωση . Δεν πιστεύω στις αχανείς εταιρείες, ούτε σε πολιτικές που μπορεί βραχυπρόθεσμα να είναι ευχάριστες, αλλά απέχουν από το να είναι βιώσιμες. Είμαι εδώ για να κρατάω ισορροπία, ένα μοντέλο όχι για 1-2 χρόνια, αλλά για πολύ περισσότερο", ήταν ορισμένες από τις πλέον χαρακτηριστικές φράσεις του Απόστολου Βακάκη.

  Δεν δίστασε, μάλιστα, να αναφέρει πως αντιστέκεται "σε κάποιους που θέλουν να καθίσουν στα πόδια του πιλότου". Έγινε, δε, ιδιαίτερα αιχμηρός λέγοντας πως ορισμένοι από την άνεση του γραφείου τους με θέα στο ποταμό Χάντσον (σ.σ. στην Νέα Υόρκη) διατυπώνουν μομφές για το γεγονός ότι η εταιρεία δεν αναπτύσσεται γρηγορότερα. "Έχουν δικαίωμα, βέβαια, να υποστηρίζουν την άποψή τους, γιατί έχουν βάλει τα λεφτά τους στην εταιρεία. Όμως υποτιμούν το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουμε. Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια δεν είναι περίπατος στο πάρκο, είναι μία έρημος μέσα στην οποία καλούμαστε να πορευτούμε", σημείωσε με το γνωστό του ύφος.

  Ο ιστορικός ηγέτης της Jumbo δεν περιορίστηκε εκεί. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής που έχει ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια λέγοντας πως "ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας για το παρόν και το μέλλον είναι η Jumbo να παραμείνει μια μικρή, υπερεθνική εταιρεία". Όπως εξήγησε, το μοντέλο αυτό έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία τα γνώριζαν όσοι αποφάσισαν να επενδύσουν στην εταιρεία. Αποκάλυψε, δε, πως ουδέποτε ήταν στόχος του να επεκταθεί εκτός Ελλάδας, από τη στιγμή όμως που η κρίση έπληξε τη χώρα και ανεκόπησαν οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης, η απόφαση αυτή αποτέλεσε ήταν μονόδρομο.

  "Στη Ρουμανία η ωρίμανση του δικτύου των καταστημάτων ήρθε γρηγορότερα από ότι περιμέναμε. Το μοντέλο μας έχει αποδώσει αλλά δεν βιαζόμαστε. Θέλουμε να αναπτυχθούμε με ρυθμό 3-4 καταστήματα το χρόνο, με στόχο τα 50 συνολικά. Η πορεία πρέπει να υποστηριχθεί από δομές και οργάνωση που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε. Πρέπει να κατοχυρώσουμε την παρουσία μας εκεί που βρισκόμαστε, πριν επεκταθούμε", σημείωσε.

  Μετριοπαθής ανάπτυξη

  Για το λόγο αυτό, εξήγησε, στην Ελλάδα η επέκταση του δικτύου θα είναι εφεξής εξαιρετικά μετριοπαθής. Όπως τόνισε στο μέλλον το δίκτυο καταστημάτων δεν θα ξεπεράσει τα 55 (από 52 σήμερα), με την ελπίδα ότι το υφιστάμενο δίκτυο θα ωφεληθεί από την όποια οικονομική ανάπτυξη, η οποία "είναι το ζητούμενο και όχι δεδομένο". Ο κ. Βακάκης εμφανίστηκε εκ νέου εξαιρετικά επιφυλακτικός για τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα περνά "κρίση αισιοδοξίας". Συμπλήρωσε, δε, ότι "σταδιακά θα επανέλθουμε στην πραγματικότητα, ότι δηλαδή η χώρα πτώχευσε πριν μερικά χρόνια και τα περιθώρια είναι περιορισμένα".

  Επί τάπητος τέθηκε και το μείζον ζήτημα της επιλογής της εταιρείας να διατηρεί υψηλότατη ρευστότητα (σ.σ. τα ταμειακά της διαθέσιμα και ισοδύναμα στις 30/6/19 ανήλθαν σε 509 εκατ.ευρώ). ερωτηθείς από μέτοχο για την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί επιστροφή κεφαλαίου, ο κ. Βακάκης απάντησε "μόνο εάν πλημμυρίσουμε στο χρήμα", συμπληρώνοντας πως "μια εταιρεία μετριέται από την κεφαλαιοποίησή της, όχι από την επιστροφή κεφαλαίου". Παράλληλα, ο κ. Βακάκης χαρακτήρισε "εφιάλτη" το ενδεχόμενο η Jumbo να προχωρήσει σε εξαγορά, κάτι που δεν έχει πράξει ποτέ στα 33 χρόνια λειτουργία της.

  Να σημειωθεί πως κατ' εξαίρεση για φέτος, η οικονομική χρήση της εταιρείας που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, θα ολοκληρωθεί 31 Δεκεμβρίου 2019, με τους μετόχους να εγκρίνουν την αλλαγή των ημερομηνιών της έναρξης της εταιρικής χρήσης η οποία εφεξής θα ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος. Τέλος, οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης για τη νέα αυξημένη κατά 20% μερισματική πολιτική του Ομίλου. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η διανομή συνολικού μερίσματος 0,47 ευρώ (μεικτό) ανά μετοχή, από 0,39 ευρώ πέρυσι. Η διοίκηση επανέλαβε την πρόθεσή της να διατηρήσει την κατά 20% αύξηση στο μέρισμα που θα προταθεί για την χρήση που θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2019 καθώς και για τη χρήση που θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2020.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  -Βακάκης (Jumbo): Ο δρόμος της ανάπτυξης είναι μακρύς, έχουν υποεκτιμηθεί οι δυσκολίες

  -Η Jumbo σε σταθερή πορεία να γίνει market leader στην Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ