Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Οκτ-2019 08:29

  Βακάκης (Jumbo): Ο δρόμος της ανάπτυξης είναι μακρύς, έχουν υποεκτιμηθεί οι δυσκολίες

  Βακάκης (Jumbo): Ο δρόμος της ανάπτυξης είναι μακρύς, έχουν υποεκτιμηθεί οι δυσκολίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Την εκτίμηση ότι ο δρόμος της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι μακρύς και με δυσκολίες που έχουν υποεκτιμηθεί, διατύπωσε ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής της JUMBO, στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

  Ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της γνωστής αλυσίδας εξέφρασε την άποψη πως απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις για να επιλυθούν τα δομικά προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. "Οι αγκυλώσεις είναι τέτοιες που χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις”, απάντησε σε σχετική ερώτηση.

  Τα προβλήματα αυτά έχουν ετεροχρονιστεί, τόνισε, αναφέροντας πως το έργο που επιτελείται την περίοδο αυτή στοχεύει στην αντιμετώπισή τους, καίτοι δεν είναι απαραίτητο ότι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα κατευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα αφού "έχουμε ένα τραυματισμένο κράτος”. Εκτίμησε, δε, ότι θα έπρεπε να ληφθούν πολύ πιο γενναίες αποφάσεις στις τράπεζες για να επανεκκινήσει η οικονομία.

  Στο ίδιο πνεύμα χαρακτήρισε απαραίτητο να χαραχθούν νέα μονοπάτια και να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια με τη στήριξη των πολιτών ("να αλλάξει η νοοτροπία, αν και δεν δίνω πολλές πιθανότητες") ώστε να φέρει αποτελέσματα η προσπάθεια που καταβάλλεται. Με το γνωστό παραστατικό του ύφος, ο κ. Βακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως "δεν αρκεί μόνο η επιθυμία να πας γρήγορα", συμπληρώνοντας πως "όσοι πατάνε γκάζι σε κακοτράχαλο δρόμο, θα σκοτωθούν".

  Σε ερώτηση, δε, αναλυτή για το κατά πόσον θα ενδιέφερε την Jumbo να αποκτήσει παρουσία στο μεγάλο project του Ελληνικού, ο κ. Βακάκης ήταν κάθετα αρνητικός καθώς ο ορίζοντας για το έργο είναι πολύ μακρινός, συμπληρώνοντας με σκωπτική διάθεση παλαιότερη δήλωσή του πως "η Ελλάδα είναι ένας επενδυτικός παράδεισος, υπό την προϋπόθεση οι επενδυτές να είναι αθάνατοι..."

  Παράλληλα, τοποθετήθηκε και στο σενάριο να παραχωρήσει τα ηνία του ομίλου στο επόμενο διάστημα, λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του διότι... δε γνωρίζει να κάνει κάτι άλλο. "Εάν κάποιος διάδοχος αποδειχθεί καλύτερος από εμένα, θα αφήσω χώρο αλλά θα είμαι παρών”.

  Νέα μερισματική πολιτική

  Στο πλαίσιο της παρουσίασης της εταιρείας στην ΕΘΕ, η διοίκηση της Jumbo σημείωσε πως ως ελάχιστη ανταπόδοση προς τους μετόχους για την σταθερή εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν τα χρόνια της κρίσης, αποφασίστηκε να αυξήσει κατά 20% το κονδύλι για μέρισμα για τα επόμενα δύο χρόνια.

  Στο πλαίσιο αυτό, στην προσεχή Γενική Συνέλευση (6/11) η διοίκηση θα εισηγηθεί τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,47 ευρώ (μεικτό) ανά μετοχή, από 0,39 ευρώ πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι έχουν ήδη εισπράξει το προμέρισμα της 14ης Μαΐου 2019, ύψους 0,19 ευρώ ανά μετοχή (μικτό) και εφόσον εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση θα διανεμηθεί και το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί σε 0,28 ευρώ ανά μετοχή (μικτό).

  Παράλληλα, προαναγγέλθηκε σημαντική επένδυση στο σκέλος των logistics. H Jumbo που διαθέτει σήμερα τις μεγαλύτερες αποθήκες στα Βαλκάνια, επιφάνειας 390.000 τ.μ. σχεδιάζει να αναδιοργανώσει το σύστημα εφοδιασμού των καταστημάτων της και να απαλλαγεί από το μοντέλο εσωτερικής διαχείρισης της αποθήκης κάθε καταστήματος ξεχωριστά και αναπτύξει μοντέλο last minute delivery.

  Όπως αναφέρθηκε, σε επενδύσεις για την ανάπτυξη του ομίλου κατευθύνεται το 1/3 της κερδοφορίας της αλυσίδας που έχει εξελιχθεί σε ένα υπέρ-μάρκετ χωρίς φαγητό, μόδα και ηλεκτρονικά, με 40.000 στα ράφια των καταστημάτων της σε μέση τιμή πώλησης τα 4,99 ευρώ.

  Η αλυσίδα που διαθέτει σήμερα 79 καταστήματα σε τέσσερις χώρες, έχει τα τελευταία χρόνια επικεντρωθεί στην αγορά της Ρουμανίας. Εκεί το δίκτυο αναμένεται να φθάσει τα τουλάχιστον 22 καταστήματα την επόμενη τετραετία, από 13 σήμερα. Τον προσεχή Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί το 14ο, στην πόλη Brasov (14.000 τ.μ. περίπου).

  Επίσης θα λειτουργήσει στην Craiova, στη Ρουμανία ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα (12.000 τ.μ. περίπου), ενώ στο ίδιο συγκρότημα θα στεγαστούν αποθήκες και οι υπηρεσίες για την e-jumbo της Ρουμανίας (33.000 τ.μ. περίπου). Αντίστοιχα, σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία το πλάνο προβλέπει την προσθήκη ενός καταστήματος ανά διετία.

  Κατά το πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2019/2020 (Ιούλιος 2019-Σεπτέμβριος 2019), οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 8%. Σημειώνεται πως κατ’ εξαίρεση, η οικονομική χρήση που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2019. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της απόφασης που θα προταθεί να επικυρωθεί από τους μετόχους στην τακτική γενική συνέλευση για την αλλαγή της εταιρικής χρήσης.

  Στόχος είναι η ταύτιση της εταιρικής χρήσης με το ημερολογιακό έτος ώστε η εταιρεία να μην υστερεί έναντι των υπολοίπων εισηγμένων εταιρειών ως προς την αναγγελθείσα νέα αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση, η εταιρική χρήση θα ξεκινά τον Ιανουάριο κάθε χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ