Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 08:38

  Έρχονται νέοι έλεγχοι από τις εποπτικές Αρχές σε ισολογισμούς εισηγμένων

  Έρχονται νέοι έλεγχοι από τις εποπτικές Αρχές σε ισολογισμούς εισηγμένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Τη συνέχιση των ελέγχων σε ισολογισμούς σειράς εισηγμένων επιχειρήσεων προαναγγέλλουν μέσω του Capital.gr οι εποπτικές Αρχές. Η περίπτωση της MLS δείχνει να είναι η πρώτη σειράς στοχευμένων ελέγχων στις λογιστικές καταστάσεις εισηγμένων όπου συγκεκριμένα κονδύλια έχουν χτυπήσει "καμπανάκι", αλλά και τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές που υπογράφουν τις καταστάσεις αυτές.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τις λογιστικές καταστάσεις της χρήσης 2018 και όσων εισηγμένων έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιήσει καταστάσεις για τη χρήση του 2019, έχει προκύψει μια ομάδα τουλάχιστον 15 περιπτώσεων που εγείρονται ζητήματα ορθής αποτύπωσης στοιχείων του ισολογισμού τους.

  Ο θεματικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στην MLS από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), την εθνική εποπτική αρχή αρμόδια για τη θέσπιση και την εποπτεία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων, ανάδειξε το γνωστό ζήτημα με την αποτύπωση των άυλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που οδήγησε και στην προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολογιών της εισηγμένης.

  Στόχος, όπως εξηγούν κορυφαία στελέχη εποπτικών αρχών είναι να αναβαθμιστεί η αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων που εκδίδουν οι εισηγμένες εταιρείες και κυρίως "να υφίστανται ίδιοι κανόνες για όλες τις εταιρείες".

  Σε δεύτερο επίπεδο, η πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για να αποτραπούν "νέες Folli Follie και Creta Farms", όπως χαρακτηριστικά λέγεται, αποτελούν και ένα μήνυμα προς υπό έλεγχο επιχειρήσεις να προχωρήσουν αυτοβούλως σε αναμορφώσεις που υπό άλλες περιστάσεις ενδεχομένως θα ανέβαλαν .

  Επίσης ζητήματα έχουν προκύψει και με τη συμμόρφωση όσων προβλέπονται αναφορικά με τις Επιτροπές Ελέγχου των εισηγμένων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει διαμηνύσει πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανεξαρτησία της λειτουργίας των επιτροπών ελέγχου και του ρόλου της σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης.

  Υπενθυμίζεται πως η ΕΛΤΕ στα πλαίσια εποπτείας των επιτροπών ελέγχων των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος (ΟΔΣ), στις οποίες περιλαμβάνονται οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες καθώς και οι ασφαλιστικές εταιρείες, είχε επισκοπήσει δειγματοληπτικά τα επικυρωμένα πρακτικά των συνεδριάσεων των επιτροπών ελέγχου σε σειρά εταιρειών.

  Προς επανέλεγχο

  Σε ό,τι αφορά στην MLS, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εμφανίζεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει σε έτερη ελεγκτική εταιρεία τον επανέλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εισηγμένης εταιρείας, αναφέρουν πληροφορίες. Αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμη, μείζον είναι το ζήτημα της περιμέτρου που θα καλύψουν οι έλεγχοι αυτοί, εάν δηλαδή θα περιοριστούν στη χρήση του 2018 ή εάν θα επεκταθούν σε προηγούμενες χρήσεις.

  Στην αγορά υποστηρίζεται πως η MLS θα πρέπει να επαναδιατυπώσει και επαναδημοσιεύσει τις λογιστικές της καταστάσεις για το 2018 αλλά και για το α εξάμηνο του 2019 αναμορφώνοντας τα επίμαχα κονδύλια ώστε να δείξει πλήρη συνεργασία με τις αρχές και να αντιμετωπίσει έστω και την ύστατη στιγμή το ζήτημα που ανέκυψε με τα  άυλα περιουσιακά στοιχεία που ήδη από προηγούμενες χρήσεις ανερχόταν σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις πωλήσεις και τα ίδια κεφάλαια.

  Ωστόσο έχει σημειωθεί πως στο διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου 2019 μέχρι και την παράδοση του πορίσματος της ΕΛΤΕ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που πυροδότησε τις εξελίξεις, είχε άπλετο χρόνο να μεριμνήσει για τις κατάλληλες ενέργειες και δεν έπραξε τίποτε.

  Μένει να διαπιστωθεί, λοιπόν, εάν η εταιρεία θα ολοκληρώσει τη σύνταξη νέων καταστάσεων για την επίμαχη χρήση που έλεγξε η ΕΛΤΕ και σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει σε αναμόρφωση των άυλων περιουσιακών της στοιχείων (και ποια επίπτωση θα έχει αυτό στα βασικά οικονομικά της μεγέθη) στις οικονομικές καταστάσεις του 2019 που αναμένεται να δημοσιευτούν έως τις 30 Ιουνίου 2020.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  - Τα λάθη της MLS, ο πέλεκυς των αρχών και η δύσκολη συνέχεια

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ