Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Φεβ-2019 08:23

  Λαβράκια βγάζει η ΕΛΤΕ από την εποπτεία των Επιτροπών Ελέγχου

  Λαβράκια βγάζει η ΕΛΤΕ από την εποπτεία των Επιτροπών Ελέγχου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ελέγχους σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ξεκινάει η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) στα πλαίσια εποπτείας των επιτροπών ελέγχων των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος (ΟΔΣ), στις οποίες περιλαμβάνονται οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες καθώς και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

  Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας (ν.4449/2017) και η Επιτροπή θα επισκοπήσει δειγματοληπτικά τα επικυρωμένα πρακτικά των συνεδριάσεων των επιτροπών ελέγχου. Υπενθυμίζεται ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΟΔΣ ενισχύει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των Επιτροπών Ελέγχου διευρύνοντας παράλληλα και τις ευθύνες τους, με την ΕΛΤΕ να έχει ξεκινήσει τη σχετική έρευνα μετά την αποστολή σχετικών ερωτηματολογίων.

  Η ΕΛΤΕ ως εποπτική αρχή εθνική, αρμόδια για τη θέσπιση και την εποπτεία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων, θα εστιάσει, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά:

  * Στην παρακολούθηση του υποχρεωτικού ελέγχου των ετήσιων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος και της απόδοσης τους.

  * Στην αξιολόγηση της συμπληρωματικής έκθεσης ελέγχου του άρθρου 11 του Κανονισμού 537/2014,

  *Στη διαδικασία επιλογής ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή ελεγκτικών εταιρειών σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 537/2014,

  *Στην επισκόπηση και παρακολούθηση της ανεξαρτησίας των ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή των ελεγκτικών εταιρειών σύμφωνα με τα άρθρα 21, 22, 23, 26 και 27, καθώς και το άρθρο 6 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 537/2014 και ιδίως την καταλληλότητα της παροχής μη ελεγκτικών υπηρεσιών στην ελεγχόμενη οντότητα σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 537/2014.

  Ευρήματα

  Η διαδικασία αναμένεται να καθοριστεί με σχετική επιστολή η οποία θα αποσταλεί προς τους Προέδρους των Επιτροπών Ελέγχου από την ΕΛΤΕ, με την τελευταία να διεξάγει ήδη σχετική επισκόπηση μετά την αποστολή σχετικών ερωτηματολογίων με στόχο να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσής των Επιτροπών Ελέγχου κάθε εταιρείας στις νέες απαιτήσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

  Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως όπως προέκυψε από την πρώτη αξιολόγηση των ερωτηματολογίων, η λειτουργία των επιτροπών ελέγχων αποδείχθηκε ανεπαρκής και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις με ανύπαρκτα επί της ουσίας πρακτικά συνεδριάσεων τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί ακόμη και τοποθετήσεις συγγενικών προσώπων με αυτά που ασκούν διοίκηση στην εταιρεία. Και αυτό ενώ η αγορά είχε στηλιτεύσει ανάλογη κίνηση στην Επιτροπή Ελέγχου της Folli Follie, με την τοποθέτηση συγγενικού προσώπου του πρώην CEO. Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων προβλέπονται κυρώσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

  Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένονται παρόμοιες πρωτοβουλίες και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της όπως αυτές καθορίζονται από τον ίδιο νόμο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων