Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Οκτ-2018 08:26

  "Σκανάρει" τις Επιτροπές Ελέγχου των εισηγμένων η ΕΛΤΕ

  "Σκανάρει" τις Επιτροπές Ελέγχου των εισηγμένων η ΕΛΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ενδελεχείς ελέγχους στο σύνολο των εισηγμένων καθώς και των ασφαλιστικών εταιρειών έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) με στόχο να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσής των Επιτροπών Ελέγχου κάθε εταιρείας στις νέες απαιτήσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

  Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΤΕ (στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΤτΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) έχει αποφασίσει την αποστολή σχετικού ερωτηματολογίου προς τις Επιτροπές Ελέγχου των εισηγμένων εταιρειών, καθώς και των ασφαλιστικών ομίλων (σ.σ. συγκεκριμένα προς όλες τις ΟΔΣ - οντότητες δημοσίου συμφέροντος), με σκοπό, μεταξύ άλλων, τόσο την εξέταση της συμμόρφωσής τους με τους νέους κανόνες ελέγχου, τις επιδόσεις τους και την αποτελεσματικότητά τους.

  Η ΕΛΤΕ ως εποπτική αρχή εθνική, αρμόδια για τη θέσπιση και την εποπτεία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και εστιάζει σε ένα από τα πλέον ζωτικά όργανα για τη λειτουργία κάθε επιχείρησης την Επιτροπή Ελέγχου, που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για σειρά κρίσιμων αποφάσεων και επιλογών που πραγματοποιούν οι εισηγμένες,

  Σημειώνεται ότι μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου 4449/2017 και του Κανονισμού 537/2014, μεταξύ των νέων αρμοδιοτήτων των Επιτροπών Ελέγχου είναι και ο ενεργός ρόλος τους στον διορισμό του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας, η εποπτεία του υποχρεωτικού ελέγχου και η παρακολούθηση της απόδοσης και της ανεξαρτησίας του ορκωτού ελεγκτή λογιστή. Πρόκειται για αρμοδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στην Ελλάδα, που τον τελευταίο καιρό κλονίστηκε με την υπόθεση της Folli Follie.

  Υπενθυμίζεται πως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Folli Follie είχε τοποθετηθεί ο κ. Ζαχαρίας Μαντζαβίνος, καθηγητής πανεπιστημίου και πεθερός του CEO της εταιρείας, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Δυστυχώς, φαίνεται πως και σε άλλες περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών, συγγενικά πρόσωπα της διοίκησης έχουν τοποθετηθεί σε τόσο νευραλγικά πόστα, κάτι που μπορεί να μην παραβιάζει το γράμμα του νόμου, πλην προκαλεί ανεπιθύμητους συνειρμούς τους οποίους ενδεχομένως να αναδείξουν οι έλεγχοι της ΕΛΤΕ.

  Τούτων δοθέντων, η ΕΛΤΕ έχοντας ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με τους προέδρους των Επιτροπών Ελέγχου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τον Μάρτιο του 2017, οργάνωσε τον περασμένο Μάιο ενημερωτική ημερίδα απευθυνόμενη στους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, τις επιτροπές ελέγχου και τους οικονομικούς διευθυντές για τις αλλαγές στον έλεγχο των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος (PIEs) με στόχο να προετοιμάσει το έδαφος.

  Το επόμενο βήμα, όπως αναφέρθηκε, είναι η αποστολή των ερωτηματολογίων προς τις επιτροπές ελέγχου των εισηγμένων εταιρειών και των ασφαλιστικών εταιρειών, με σκοπό την αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας, τις επιδόσεις και την αποτελεσματικότητά τους σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

  Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει αναφορές τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο καθώς επίσης οδηγίες όσον αφορά τη συμπλήρωση του και τη χρονική περίοδο αναφοράς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων