Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Μαϊ-2020 08:36

  Καμπανάκι από τα ταξιδιωτικά γραφεία από το πάγωμα της ζήτησης

  Καμπανάκι από τα ταξιδιωτικά γραφεία από το πάγωμα της ζήτησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η αγορά των ταξιδιωτικών γραφείων, ζητώντας την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης του κλάδου, προκειμένου με τη σειρά του να σταθεί "όρθιος" κατά τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και την επανεκκίνηση της τουριστικής αλυσίδας.

  Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού FedHATTA, η οποία όπως σημειώνει διακινεί το 85% του οργανωμένου τουρισμού της χώρας και απασχολεί περίπου 30.000 εργαζόμενους, αυτή τη στιγμή προέχει να βγουν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και τα πρωτόκολλα για τις μεταφορές, ώστε να γίνει γνωστό πλέον πώς ακριβώς θα ταξιδεύουν τα αεροπλάνα, τα πλοία, τα τουριστικά λεωφορεία και τα κάθε είδους οχήματα, καθώς και τα πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία.

  Όπως τονίζουν οι επιχειρήσεις, από το νέο πλαίσιο λειτουργίας θα εξαρτηθούν πολλά για τη συνέχεια στο τουριστικό γίγνεσθαι. Η ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, αναμένεται από το υπουργείο Υγείας μέσα στις επόμενες ημέρες.

  Προβλέπουν μειωμένη κίνηση

  Τα ταξιδιωτικά γραφεία ζητούν επίσης να υπάρξει παράταση της επιδοτούμενης αναστολής εργασίας και για τους δικούς τους εργαζόμενους ή επιδοτούμενη εργασία ή/και ευέλικτη εργασία. Παράγοντες του χώρου σημειώνουν πως ακόμη και μετά την άρση των περιορισμών, η κίνηση θα είναι μειωμένη, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Ως εκ τούτου, δεν είναι δεδομένο πόσα από αυτά θα καταφέρουν να αντέξουν μέχρι το τέλος του έτους.

  Παράλληλα εγείρουν το ζήτημα των τραπεζικών δανείων που θα δοθούν στα τουριστικά γραφεία για τη στήριξή τους στη δύσκολη αυτή περίοδο, του ύψους και των όρων των τελευταίων, των πιθανών εγγυήσεων που θα ζητηθούν και των επιτοκίων. Όπως εξηγεί η FedHATTA, δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί κανένα τουριστικό γραφείο από την δυνατότητα να λάβει αυτή τη στήριξη. Το ενοίκιο των τουριστικών γραφείων είναι επίσης ένα ζήτημα που τα απασχολεί πολύ τον κλάδο, καθώς με μηδενική ταξιδιωτική ζήτηση, οι τζίροι είναι επίσης στο μηδέν.

  Σύμφωνα με την Ομοσπονδία και το ζήτημα των voucher  θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία, αλλά και με κεντρικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε το έκτακτο αυτό μέτρο να εφαρμοστεί με τρόπο ανάλογο σε όλη την Ε.Ε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ