Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 07:50

  Όταν η Akazoo ήθελε να διαχειριστεί τα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών

  Όταν η Akazoo ήθελε να διαχειριστεί τα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ήταν τέλη Ιανουαρίου όταν η Akazoo είχε εμφανιστεί τελευταία φορά στην ελληνική επικαιρότητα. Τότε η εταιρεία δήλωνε την πρόθεση της να δημιουργήσει μια νέα Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) Πνευματικών Δικαιωμάτων στη χώρα μας, θέλοντας να καλύψει το κενό που άφηνε η ΑΕΠΙ.

  Η εταιρεία σε επίσημη ανακοίνωση της συστηνόταν ως "δημοφιλής, παγκόσμια πλατφόρμα υπηρεσιών ψηφιακής μουσικής… με περισσότερους από 43 εκατομμύρια χρήστες σε 25 χώρες” και σημείωνε ότι "διαθέτει πολυετή τεχνογνωσία με πλατφόρμα η οποία συγκεντρώνει περισσότερα από 50 εκατομμύρια τραγούδια Ελλήνων και ξένων δημιουργών και διεθνώς κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες στην παρακολούθηση και απόδοση μουσικών δικαιωμάτων”.

  Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ακόμη η τεχνογνωσία της Akazoo "ήδη χρησιμοποιείται με επιτυχία από διεθνείς δισκογραφικές και εκδοτικές εταιρείες για άμεση και συνεχή ενημέρωση η οποία διασφαλίζει την ορθή κατανομή και έγκαιρη καταβολή προς τους δημιουργούς”

  Η Akazoo ανέφερε ακόμη ότι "θα διαθέσει σημαντικό προϋπολογισμό για την περαιτέρω ανάπτυξη σχετικών υποδομών”, χωρίς όμως να δώσει ποτέ επιπλέον λεπτομέρειες.

  "Θεωρούμε πως η πολυετής μας ενασχόληση με τις νέες μουσικές τεχνολογίες σε παγκόσμιο επίπεδο, μας καθιστά τους πλέον κατάλληλους για να δώσουμε λύσεις στα μακροχρόνια ζητήματα γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε τους δημιουργούς με πιο άμεση και διαφανή απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων έργων", σημείωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Απόστολος Ζερβός.

  Δεν προχώρησε η πρωτοβουλία

  Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι είχαν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες προς τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Ωστόσο, η πρωτοβουλία δεν προχώρησε.

  Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από την ιστοσελίδα του ΟΠΙ, όπου ως μοναδική ΑΟΔ εγκατεστημένη στην ελληνική επικράτεια εμφανίζεται η μονοπρόσωπη ΑΕ, IP HUB, με νόμιμο εκπρόσωπο τον Κωνσταντίνο Νανόπουλο.

  Σημειώνεται πως πολλοί Έλληνες δημιουργοί είχαν αντιδράσει στην ίδρυση ΑΟΔ ζητώντας την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ ως αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Εντέλει η σχετική άδεια δόθηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις 6 Φεβρουαρίου. 

  Διαβάστε ακόμα: 

  Γκάμπριελ Γκρέγκο (QCM) στο Capital.gr: Από το 2016 είχα "μυριστεί" την απάτη της Akazoo

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ