Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Απρ-2020 14:29

  Νέο "χτύπημα" του QCM σε ελληνική εταιρεία: Η Akazoo είναι ένας πύργος από τραπουλόχορτα

  Νέο "χτύπημα" του QCM σε ελληνική εταιρεία: Η Akazoo είναι ένας πύργος από τραπουλόχορτα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:35

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Δύο περίπου χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την Folli Follie, το fund QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο "ξαναχτυπά", εκθέτοντας άλλη μία ελληνική εταιρεία η οποία, κατά την άποψή του, θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Ο λόγος για την Akazoo S.A, εταιρεία streaming μουσικής, με φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο και εισηγμένη στον αμερικανικό Nasdaq από τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από αντίστροφη συγχώνευση (reverse merger). 

  Σύμφωνα με τον Γκρέγκο η Akazoo αποτελεί ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της.  Όπως επισημαίνει, η Akazoo ισχυρίζεται ότι είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική εταιρεία streaming μουσικής, της οποίας το μέγεθος όσον αφορά τα έσοδα, τα κέρδη και τους χρήστες ανταγωνίζεται τους γίγαντες της βιομηχανίας όπως η Pandora ή η Tidal. 

  Συντριπτικά στοιχεία

  Η QCM έχει συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, τα οποία υποδηλώνουν ότι η Akazoo μπορεί να είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις. Οι ισολογισμοί της Akazoo, οι οποίοι έχουν ελεγχθεί από μια μεγάλη ελεγκτική εταιρεία, στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβουν σοβαρές παρατυπίες. Η Akazoo απασχολεί μόλις 26 υπαλλήλους, μεγάλο μέρος των οποίων έχει εργαστεί πρόσφατα σε άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι απάτες (π.χ. Globo Plc1) ή ύποπτες για απάτη (Velti), αναφέρει το QCM το οποίο δηλώνει ότι τηρεί short θέσεις στη μετοχή της Akazoo.

  Η εισαγωγή στον Nasdaq

  Η Akazoo φαίνεται να εδρεύει στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο. Η εταιρεία εισήχθη στο Nasdaq μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης τον Σεπτέμβριο του 2019, αποτελώντας στο παρελθόν μέρος μιας ελληνικής εταιρείας με την επωνυμία "InternetQ". H InternetQ ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016, όταν και βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά τους ισχυρισμούς για απάτη, από το βρετανικό σάιτ Shareprophets. Μετά από λίγα χρόνια σχετικής ησυχίας, η InternetQ της οποία CEO είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, προχώρησε σε απόσχιση (spin-off) με την Akazoo και την εισήγαγε στην αγορά των ΗΠΑ μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης με μία εταιρεία-κέλυφος μετρητών (cash sell).

  Ερωτηματικά για τους χρήστες, τα έσοδα , τη διεθνή παρουσία

  Η κορυφαία υπηρεσία της Akazoo, η Akazoo Music, είναι μια εφαρμογή streaming μουσικής όπως το Spotify ή το Deezer και επιτρέπει στους χρήστες να ακούν απεριόριστη μουσική με μηνιαία συνδρομή μέσω του κινητού ή του διαδικτύου. Η εταιρεία, αναφέρει το QCM, ισχυρίζεται ότι έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια είναι συνδρομητές, με έσοδα 140 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία αυξάνονται με ρυθμό περίπου 24% ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Akazoo που έχουν καταχωρηθεί στην αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το 80% των εσόδων της προέρχεται απευθείας από τους καταναλωτές, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από συνεργασίες με φορείς τηλεπικοινωνιών, κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) και άλλους.

  Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δραστηριοποιείται σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε αναδυόμενες αγορές, όπου υποτίθεται ότι εξυπηρετεί την "τοπική προτίμηση στη μουσική", όπως σημειώνει το fund του Γκρέγκο.

  Θυμίζει Folli Follie...

  Η οικονομική  "εικόνα" της Akazoo, θυμίζει αυτήν των Folli Follie, Bio-on, Globo, εταιρείες που το QCM "ξεσκέπασε στο πρόσφατο παρελθόν οι οποίες παρουσίαζαν αναληθή στοιχεία. Και στην Akazoo, όπως τονίζει, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, σημαντικές επενδύσεις σε πνευματική ιδιοκτησία (IP) και ένα επίπεδο εισπρακτέων λογαριασμών αρκετά μακριά από τα επίπεδα των ανταγωνιστών της. Επίσης, σύμφωνα με τον Γκρέγκο, η Akazoo έχει πληρώσει ουσιαστικά μηδενικούς φόρους τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, παρά το ότι ισχυρίζεται ότι έχει 21,7 εκατομμύρια δολάρια λογιστικό "κέρδος".

  Πιο αναλυτικά, αναφέρει η έκθεση του fund, η Akazoo ισχυρίζεται πωλήσεις 140 εκατομμυρίων δολαρίων, με 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες και 5,5 εκατ. συνδρομητές. Επειδή το επιχειρηματικό μοντέλο της Akazoo είναι παρόμοιο με εκείνο πολλών ανταγωνιστικών εφαρμογών στην αγορά (π.χ. Pandora, Spotify, Tidal, TuneIn, κ.λπ.), θα περίμενε κανείς να έχει παρόμοια βαθμολογία σε βασικούς δείκτες της βιομηχανίας.

  Για παράδειγμα, μια επιλογή ανταγωνιστών της Akazoo δείχνει ότι υπάρχει κατά μέσο όρο μία αξιολόγηση της εφαρμογής για κάθε 31 εγγεγραμμένους χρήστες στο Google Play. Ενώ οι ανταγωνιστές της παρουσιάζουν αναλογίες που μοιάζουν μεταξύ τους, τα στοιχεία της Akazoo τείνουν να είναι εξαιρετικά ακραία. Για παράδειγμα, η Akazoo ισχυρίζεται ότι έχει πάνω από 500 χρήστες ανά αξιολόγηση, ενώ οι ανταγωνιστές της έχουν κατά μέσο όρο περίπου 31.

  Επομένως, είτε οι χρήστες της Akazoo είναι πολύ πιο απρόθυμοι να γράψουν κριτικές ή η βάση χρηστών της εταιρείας είναι πολύ μικρότερη από ό,τι έχει πει η διοίκηση στους επενδυτές. Παρόμοιες "ανωμαλίες" εμφανίζονται επίσης στον αριθμό των ακολούθων ή των likes στα κοινωνικά μέσα και στην αναλογία εσόδων / υπαλλήλων.

  Κατά τη γνώμη του QCM, αυτές οι αποκλίσεις υποδηλώνουν έντονα ότι η Akazoo μπορεί να είναι μια πολύ μικρότερη εταιρεία από ό, τι ισχυρίζεται. 

  Σύμφωνα με έρευνα της QCΜ ο όγκος των αναζητήσεων στο ίντερνετ για την Akazoo είναι αμελητέος, ενώ η κορύφωση των αναζητήσεων αυτών είχε σημειωθεί το 2011-2012 με την συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από την Ελλάδα ή την Κύπρο και όχι από τις αναδυόμενες αγορές όπου η ίδια εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι δημοφιλής, και από τότε έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο μηδέν. Όλα αυτά, όπως επισημαίνεται, ισχυροποιούν την άποψη ότι το μέγεθος, ο ρυθμός ανάπτυξης και η γεωγραφική εμβέλεια της Akazoo ενδέχεται να είναι εντελώς ψευδείς.

  Παράλληλα, και τα downloads της εφαρμογής της Akazoo είναι πολύ λίγα και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες τα οποία σύμφωνα με την διοίκησης αναπτύσσονται με διψήφια ποσοστά. 

  Οι αξιολογήσεις επίσης είναι ελάχιστες, όταν για παράδειγμα στο Google Play οι πιο πρόσφατες αφορούν τον Ιανουάριο του 2019. Μάλιστα τα πρόσωπα πίσω από τις αξιολογήσεις αυτές είναι ο Κρις Σπηλιωτόπουλος, ο Γιάννης Καραλής, οι οποίοι και είναι στελέχη της ίδιας της Akazoo, καθώς και ο Γιώργος Ζερβός, ο οποίος κατά την QCM είναι πιθανώς συγγενής του CEO της Akazoo, του Απόστολου Ζερβού. 

   

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Akazoo, ο αριθμός των υπαλλήλων της μειώθηκε κατά 17% ετησίως από 45 σε 26 το 2016-2018 (με το QCM να εκτιμά ότι ο τρέχον αριθμός είναι ακόμη χαμηλότερος). Είναι συνεπώς δύσκολο, όπως τονίζεται, να συνδυάσει κανείς αυτά τα στοιχεία με τον ισχυρισμένο ρυθμό αύξησης εσόδων του 24%: Γιατί μια εταιρεία που ισχυρίζεται ότι θα αυξηθεί με αυτόν τον ρυθμό μειώνει το μισό του εργατικού δυναμικού της σε τρία χρόνια όταν και ο αρχικός αριθμός των εργαζόμενων είναι ήδη πολύ μικρός; Ο πολύ χαμηλός αριθμός υπαλλήλων (26 ή λιγότεροι) με τις πωλήσεις 145 εκατομμυρίων δολαρίων συνεπάγεται πως οι πωλήσεις / εργαζόμενο φτάνουν τα 5,5 εκατ. δολάρια. Αυτή η αναλογία είναι 8 φορές υψηλότερη από την αναλογία σε εταιρείες όπως το Facebook ή η Apple, για παράδειγμα.

  Τα κλειστά γραφεία

  Η QCM παρατηρεί επίσης πως η Akazoo έχει κλείσει τα περισσότερα (ίσως και όλα) τα γραφεία της εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στο Λονδίνο. Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο επισκέφτηκε τα γραφεία στο Λονδίνο στο Pavillon Center και στο νούμερο 96 της Kensington High Street, και όπως διαπίστωσε η Akazoo έχει φύγει εδώ και πολύ καιρό. Αυτή είναι η διεύθυνση που δηλώνει η εταιρεία τόσο στο σάιτ της όσο και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ως κεντρική.

  πιν

   

  πιν

   

  Επισκέφτηκε επίσης και άλλες διευθύνσεις στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής της R&R και διαπίστωσε πως τα γραφεία έχουν είτε κλείσει είτε ανήκουν στους νομικούς συμβούλους της Akazoo και όχι στην ίδια. Τα γραφεία στην Ουκρανία είναι επίσης κλειστά ή βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν. O Γκρέγκο επισκέφτηκε και τη διεύθυνση της εταιρείας στο Λουξεμβούργο (Rue de Bitbourg) και δεν βρήκε κανένα ίχνος της Akazoo.

   

  πιν

   

  Έτσι επισκέφτηκε τα γραφεία της InternetQ στο Νέο Ψυχικό ( Λεωφόρος Κηφισίας 340) και διαπίστωσε πως αν και δεν αναγράφεται πουθενά η Akazoo,  τα γραφεία της είναι μέσα στα γραφεία της InternetQ.

   

  πιν

   

  Σε ό,τι αφορά την ελεγκτική εταιρεία της Akazoo, από το 2015 είναι η Crowe LLP, η οποία έχει καλή φήμη και έχει σημαντική θέση στην αγορά διεθνώς. Ωστόσο πρόσφατα της επιβλήθηκε πρόστιμο από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ύψος 1,5 εκατ. δολ. για τον έλεγχο που είχε κάνει δίνοντας το "πράσινο φως" σε μία εταιρεία η οποία αποδείχθηκε απάτη και χρεοκόπησε. 

   

  πιν

   

  Το QCM αμφισβητεί επίσης την παρουσία που ισχυρίζεται ότι έχει η Akazoo σε 25 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε το 2019 στην κεφαλαιαγορά τα έσοδά της προέρχονται κυρίως από αναδυόμενες αγορές (συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ρωσίας, της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, του Εκουαδόρ. της Βραζιλίας και του Μεξικού, μεταξύ άλλων). Η QCM προσπάθησε να ανοίξει λογαριασμό στην Akazoo σε πάρα πολλές χώρες στις οποίες η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι παρούσα και έλαβε το μήνυμα ότι η Akazoo δεν έχει υπηρεσίες στις χώρες αυτές. Στις μόνες χώρες που κατάφερε να ανοίξει λογαριασμό ήταν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πολωνία, η Μαλαισία και η Ινδονησία.

  Στις δύο μεγάλες αγορές της Akazoo, την Βραζιλία και τη Ρωσία, δεν ήταν δυνατόν να γίνει κανείς πελάτης της Akazoo.

  Ωστόσο, στην Πολωνία η εφαρμογή Akazoo Music είναι διαθέσιμη μόνο στο πολωνικό google Play και οι αξιολογήσεις της είναι ελάχιστες που δείχνουν ότι έχει σχεδόν μηδενική παρουσία στη χώρα.

  Η δραστηριότητα και στο Google Play στη Μαλαισία είναι επίσης ελάχιστη για την Akazoo. Το τελευταίο σχόλιο για την εταιρεία έγινε το 2017 ενώ συνολικά υπάρχουν περίπου 12 σχόλια δείχνοντας πως δεν αποτελεί δημοφιλή εφαρμογή στη χώρα αυτήν επίσης. 

  Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων;

  Οι εταιρείες streaming μουσικής αγοράζουν συνήθως μουσική (μαζί με τοπικά πνευματικά δικαιώματα) από μεγάλους διανομείς μουσικής. H QCM έκανε μία έρευνα με τη Sony Music, από την οποία η Akazoo αγόρασε τον πλήρη κατάλογο για αναδιανομή. Παραδόξως, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι δραστηριοποιείται σε 25 χώρες, η Akazoo αγόρασε από τη Sony πνευματικά δικαιώματα που ισχύουν μόνο για πέντε χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Γκάνα και τη Μαλαισία. Προφανώς, αυτό δημιουργεί κάποια ανησυχητικά ερωτηματικά: έχει υπερβάλει η Akazoo στον αριθμό των χωρών από τις οποίες λειτουργεί; Μήπως η ελληνική εταιρεία διανέμει μουσική σε ορισμένες χώρες κατά παράβαση των πνευματικών δικαιωμάτων; Για παράδειγμα, η υπηρεσία της Akazoo είναι αυτήν τη στιγμή ενεργή (αν και χρησιμοποιείται ελάχιστα) στην Ινδονησία και ήταν ενεργή στη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με την έρευνα της QCM, η Akazoo δεν έχει κανένα δικαίωμα να διανέμει μουσική της Sony σε αυτές τις περιοχές και ως εκ τούτου ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές επιπτώσεις.

  Σχέσεις με Globo και Velti

  Τον Οκτώβριο του 2015, η QCM αποκάλυψε την απάτη που γινόταν στην "Globo Plc”, μια ελληνική εταιρεία εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2013, η ελληνική εταιρεία "Velti Plc" κατέρρευσε αφού μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της αποδείχθηκε ψευδές. Η μετοχή βγήκε από ταμπλό του χρηματιστηρίου και η εταιρεία υπέβαλε πτώχευση στις ΗΠΑ. Τι σχέση έχουν αυτά με το Akazoo; Μόνο μια απλή αναζήτηση στο LinkedIn, τονίζει το QCM, δείχνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της Akazoo είχε προηγουμένως απασχοληθεί είτε στην Globo είτε στην Velti. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός, για παράδειγμα, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Velti. Η QCM θεωρεί ότι πολλά από τα ζητήματα που επισημαίνει για την Akazoo (π.χ. μεγάλοι, ανεξήγητοι εισπρακτέοι λογιαριασμοί, αρνητική δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών, απουσία φόρου εισοδήματος) αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην Velti και την Globo, οπότε είναι ανησυχητικό το ότι η εταιρεία διοικείται και απασχολεί μεγάλο αριθμό ατόμων που προέρχονταν από αυτές τις δύο προβληματικές εταιρείες. 

  Ζημιές στους μετόχους, πτώχευση και αγωγές προσεχώς

  Η έκθεση της QCM καταλήγει με τα εξής: "Τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε σε αυτήν την έκθεση δείχνουν μια ζοφερή εικόνα για την πραγματική φύση και τις προοπτικές αυτής της εταιρείας. Η οικονομική και αριθμητική ανάλυση, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, η μείωση του προσωπικού και των γραφείων, όλα δείχνουν μια μικρή και ταχέως συρρικνούμενη εταιρεία. Πώς μπορούμε να το συνδυάσουμε αυτό με τα ισχυριζόμενα έσοδα και τον ρυθμό ανάπτυξης που υπερηφανεύεται η Akazoo; Με βάση τα ενδεικτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε, πιστεύουμε ότι η Akazoo μπορεί να φουσκώνει δραματικά τα ποσά εσόδων χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επεξεργαστών πληρωμών και εταιρειών-κελύφη (shell companies) σε τρίτες χώρες.

  Αυτές οι shell εταιρείες ενδέχεται να παρουσιάζονται ως συνεργάτες / μεταπωλητές / πωλητές και να εκδίδουν πλαστά τιμολόγια στην Akazoo. Αυτές οι συναλλαγές ενδέχεται να έχουν ξεφύγει των ελέγχων των ελεγκτών, καθώς πιθανώς προέρχονται από χώρες εκτός της κατοικίας της εταιρείας (π.χ. Ινδονησία, Μαλαισία, Κύπρος). Ομοίως, η Εταιρεία ενδέχεται να κρύβει τυχόν έλλειμμα μετρητών αυξάνοντας το κόστος, ειδικά το κόστος των πωληθέντων αγαθών (100 εκατομμύρια δολάρια το 2019) και τις επενδύσεις σε άυλα περιουσιακά στοιχεία (11 εκατομμύρια δολάρια το 2019). Το πρώτο αφορά κυρίως δικαιώματα που καταβάλλονται σε εταιρείες μουσικών ετικετών. Υποθέτουμε ότι η Akazoo μπορεί να έχει συνεργαστεί η κατασκευάσει μικρές εταιρείες μουσικής ετικέτας που δημιουργούν πλασματικά τιμολόγια κόστους για μη υφιστάμενα stream μουσικής. 

  Εάν αυτή η άποψη της QCM αποδειχθεί σωστή, η Akazoo μπορεί να είναι τελικά μία πολύ μικρότερη εταιρεία από ό, τι ισχυρίζεται, με μια μικρή και συρρικνωμένη βάση εσόδων και μια ετήσια απώλεια περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πικρό πεπρωμένο της Akazoo θα μοιάζει πιθανώς με αυτό των Velti και Globo: απώλεια 100% για τους μετόχους, πτώχευση και αγωγές".

  * Δείτε το πλήρες report στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ