Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Απρ-2020 07:57

  Quest: Πώς αντιμετωπίζει την κρίση, επιστρέφει και φέτος κεφάλαιο στους μετόχους

  Quest: Πώς αντιμετωπίζει την κρίση, επιστρέφει και φέτος κεφάλαιο στους μετόχους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Την ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει προβάλει ως "ασπίδα” ο όμιλος Quest έναντι της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Η διοίκηση του ομίλου έχοντας ανακοινώσει έσοδα 600 εκατ. ευρώ και κέρδη 7,89 εκατ. ευρώ το 2019 υπογραμμίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει και εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης επίσης 70 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σχεδιάζει να προτείνει την επιστροφή προς τους μετόχους κεφαλαίου, τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ.

  "Θέλουμε να συνεχίσουμε την πολιτική που έχουμε εφαρμόσει τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια και να προτείνουμε και φέτος την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους στα επίπεδα του 2019, ίσως και λίγο υψηλότερα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Quest, Απόστολος Γεωργαντζής κατά την διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2019.

  Υπενθυμίζεται ότι πέρσι ο όμιλος Quest επέστρεψε κεφάλαια ύψους 0,14 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικά 5 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Quest που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

  Οι επιπτώσεις της πανδημίας

  Η διοίκηση του ομίλου σημειώνει πως η ακριβής επίπτωση στα μεγέθη του 2020 εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα καθώς και την ένταση τους, από την ταχύτητα ανάκαμψης της ζήτησης μετά την απόσυρσή τους και από τα μέτρα που θα λάβει το κράτος ώστε να ενισχύσει τις εταιρείες και τους εργαζόμενους σε αυτές. Ωστόσο, λαμβάνοντας ως παραδοχή ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μέχρι τον Ιούνιο, έχει προχωρήσει σε κάποιες αρχικές εκτιμήσεις.

  Αυτό που θεωρείται δεδομένο, πάντως, είναι ότι δεν πλήττονται στον ίδιο βαθμό όλες οι δραστηριότητες του ομίλου. Το πιο ισχυρό πλήγμα αναμένεται να δεχθεί η κατηγορία προϊόντων πληροφορικής (InfoQuest Technologies, Questonline (you.gr), iSquare και iStorm), από την οποία προήλθε πέρσι το 63% των συνολικών πωλήσεων και το 27% των κερδών προ φόρων του ομίλου.

  "Κατά το 2020 οι αρχικές εκτιμήσεις περιλάμβαναν ήπια αύξηση εσόδων προερχόμενη κυρίως από αύξηση του μεριδίου αγοράς, νέες κατηγορίες προϊόντων και την ανάπτυξη του e-commerce. Μετά το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής, λόγω της πανδημίας (Covid 19), η δραστηριότητα αναμένεται να σημειώσει υψηλή διψήφια μείωση πωλήσεων, τουλάχιστον μέχρι την άρση της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων.

  Εξαίρεση αποτελεί η Quest On Line, η οποία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει υψηλή ανάπτυξη των εσόδων τουηλεκτρονικού καταστήματος you.gr. Οι λοιπές εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη δρομολογήσει ενέργειες για τη μείωση του κόστους και τη διασφάλιση των ταμειακών ροών τους”, αναφέρεται σχετικά στην έκθεση για τα αποτελέσματα του 2019.

  Αντίθετα, στην δραστηριότητα των υπηρεσιών πληροφορικής (όμιλος Unisystems) η Quest εκτιμά ότι με βάση τα ισχύοντα δεδομένα η λειτουργία της δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, όσον αφορά στα έσοδα της, δεδομένου των πολλών ανεκτέλεστων έργων. Παράλληλα η εταιρεία χρησιμοποιεί κατά κόρον πρακτικές τηλεργασίας.

  Σχετικά με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών συναλλαγών (Cardlink) η διοίκηση του ομίλου Quest σημειώνει ότι με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και το ηλεκτρονικό εμπόριο, η πτώση των συναλλαγών είναι δεδομένη στους περισσότερους κλάδους του εμπορίου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα της εταιρίας από τις συναλλαγές που αποτελούν περίπου το 20-25% του συνόλου των εσόδων με επίδραση στα συνολικά έσοδα σε χαμηλό διψήφιο ποσοστό. Περαιτέρω βάσει της συμφωνίας του 2018 με τις τράπεζες εκτιμάται υποχώρηση κατά το 2020 στα EBITDA και τα κέρδη προ φόρων και θα υπάρχει ανάκαμψη τους κατά το 2021.

  Σε ό,τι αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για το 2020 οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι θα υπήρχε ισχυρή ανάπτυξη σε όλα τα μεγέθη προερχόμενη από τις επενδύσεις του 2019, ενώ σχεδιάζεται η σταδιακή υλοποίηση και νέων επενδύσεων για την αύξηση της εγκατεστημένης βάσης σε ισχύ άνω των 30ΜW.

  Στην παρούσα φάση με τα ισχύοντα δεδομένα σχετικά με την πανδημία (Covid 19) δεν φαίνεται να επηρεάζεται η δραστηριότητα της εταιρείας υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι πληρωμές των παραγωγών από τον ΔΑΠΕΕΠ θα συνεχιστούν κανονικά.

  Η περίπτωση της ACS

  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη διοίκηση στις ταχυδρομικές υπηρεσίες του ομίλου καθώς η θυγατρική ACS βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της επικαιρότηταςόταν η εταιρεία ανακοίνωσε αυξήσεις και στη συνέχεια -μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τις πήρε πίσω.

  Ο κ. Γεωργαντζής, ο οποίος είναι και διευθύνων σύμβουλος της ACS, περιέγραψε τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί. "Τα εμπορικά καταστήματα έκλεισαν την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.

  Την τέταρτη εβδομάδα παρατηρήθηκε μια πτώση στη ζήτηση για υπηρεσίες courier και μετά καθώς ο κόσμος στράφηκε μαζικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο η ζήτηση εκτινάχθηκε μέσα σε λίγες ημέρες”, ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να επεκταθεί και να αλλάξει το σύστημα των μεταφορών τόσο γρήγορα.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος αναμένει αύξηση των εσόδων αλλά και πίεση της κερδοφορίας της ACS. "Οι υπηρεσίες της ACS έχουν αυξημένη ζήτηση καθώς εξυπηρετούν το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο λόγω των συνθηκών αποτελεί πλέον βασικό τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

  Δυστυχώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών υπάρχουν δυσκολίες στη λειτουργία του δικτύου καταστημάτων της εταιρείας και στις παραδόσεις των δεμάτων. Για τον λόγο αυτό, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα με στόχο την διασφάλιση της ομαλής παράδοσης των αποστολών.

  Είναι αδύνατον να προβλεφθεί, προς το παρόν, η επίδραση όλων των έκτακτων αυτών γεγονότων στην κερδοφορία της εταιρείας”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ