Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 08:38

  Restart και νέο business plan αξιολογεί η MLS

  Restart και νέο business plan αξιολογεί η MLS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Την επαναδιαμόρφωση του επιχειρησιακού της σχεδίου με στόχο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς και στις τεχνολογικές τάσεις που θα διαμορφωθούν λόγω της μεταβολής των καταναλωτικών αναγκών στη μετά-κορονοϊού εποχή, αξιολογεί η MLS Πληροφορική.

  Με το νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η πανδημική κρίση του COVID19, ("ξαναγράφεται το βιβλίο", όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη της εταιρείας), η διοίκηση της MLS σχεδιάζει να αναθεωρήσει εκ νέου το business plan της.

  Εν αναμονή του χρόνου που θα απαιτηθεί προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται το λιανεμπόριο και η διαθέσιμη δαπάνη, καθώς και το πώς θα διαμορφωθούν οι ανάγκες των καταναλωτών, η MLS προσανατολίζεται να ακολουθήσει τις τάσεις του e-learning και του home entertainment που εκτιμάται πως θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο μελλοντικά.

  Αρχική πρόθεση της διοίκησης, που μένει να διαπιστωθεί πώς θα υλοποιηθεί, είναι, μεταξύ άλλων, το επιχειρησιακό πλάνο να κινηθεί με έμφαση στο κομμάτι των υπηρεσιών (services), των εφαρμογών και νέων προϊόντων που θα προστεθούν στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο.

  Στο top management φαίνεται να έχουν αντιληφθεί πως πλέον δεν αρκεί το μοντέλο προσαρμογής εφαρμογών που αναπτύσσει η εταιρεία σε προϊόντα κινεζικής κατασκευής και θα απαιτηθεί νέα στόχευση καθώς και ενίσχυση της ευελιξίας που πάντοτε συνόδευε την MLS στην πορεία της.

  Ευκαιρία επαναπροσδιορισμού

  Από την εταιρεία εκφράζεται αισιοδοξία πως η πανδημική κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας της MLS. Προς την κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν όλες οι ευεργετικές πρόνοιες που υπάρχουν και θα υπάρξουν αναφορικά με χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, παροχής ρευστότητας και στήριξης της επιχειρηματικότητας σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο κ.α.

  Παράλληλα, με δεδομένο ότι οι συνθήκες είναι πλέον απαιτητικές για όλες τις επιχειρήσεις, η MLS θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το περιθώριο του χρόνου που θα δοθεί στο σύνολο του επιχειρείν για να ανακάμψουν.

  Ήδη η γνωστή εταιρεία τεχνολογίας, συμφερόντων του επιχειρηματία Γ. Καματάκη, μετά και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου 2019 τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα οποία και πυροδότησαν κύμα ρευστοποιήσεων για μετοχή της και πιέσεων για τα ομόλογά της, βρισκόταν τους τελευταίους μήνες σε φάση αναδιοργάνωσης.

  Το νέο business plan είχε προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό και είχαν ενσωματωθεί τα τελικά στοιχεία της χρήσης 2019, ωστόσο τα νέα δεδομένα λόγω COVID19 οδηγούν εκ νέου, όπως σημειώθηκε, στην αναπροσαρμογή του.

  Στο πλαίσιο αυτό, το ζήτημα του στρατηγικού επενδυτή παραμένει μεταξύ των επιλογών της διοίκησης, όπως έχει άλλωστε αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, καθώς στον τομέα δραστηριοποίησής της είναι πέρα από ξεκάθαρο ότι απαιτείται υπολογίσιμο μέγεθος. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, κύκλοι της εταιρείας επισημαίνουν την αναγκαιότητα εξυγίανσης της εταιρείας και αποκατάστασης της ισορροπίας της.

  Ήδη ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν πραγματοποιηθεί καθώς το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία πραγματοποίησε σημαντικές κινήσεις περικοπής του λειτουργικού της κόστους, πραγματοποιώντας αναδιοργάνωση σε διαφορετικά επίπεδα. Στελέχη έχουν αποχωρήσει, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής CEO, Δημήτρης Κατραβάς, ενώ είχε προηγηθεί η αποχώρηση του πρώην Επιχειρησιακού Διευθυντή, Γ. Ζάννα.

  Παράλληλα σε μια κίνηση εξασφάλισης ρευστότητας, η εταιρεία αξιοποίησε τον όρο που υπήρχε στη σχετική σύμβαση και αποφάσισε την παράταση κατά ένα χρόνο, έως τον Ιούλιο του 2021, της αποπληρωμής του ομολόγου της, λήξεως τον Ιούλιο του 2020. Η διοίκηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον όρο αυτό με στόχο να διαφυλάξει ρευστότητα 4 εκατ. ευρώ σε περίοδο εξαιρετικά ευμετάβλητη όπως η τρέχουσα.

  Τα κουπόνια έως τότε, αναφέρεται από το περιβάλλον της εταιρείας, θα καταβάλλονται κανονικά, με το κουπόνι της 11ης Απριλίου να καταβάλλεται στις 14/4 λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών. Αναφορικά με τα άλλα δύο ομόλογα, 5ετούς διάρκειας, λήξεως 2022 και 2024, η πληρωμή των κουπονιών, ακολουθεί τις προγραμματισμένες ημερομηνίες, σύμφωνα με την εταιρεία.

  Σε ό,τι αφορά στην αποτίμηση της εισηγμένης, από τις 27/9 όταν και δημοσιοποιήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία 6μήνου 2019, από όταν δηλαδή διαπιστώθηκαν οι χαμηλές πωλήσεις της MAIC και ξεκίνησε η κατάρρευση της μετοχής και η πίεση στα ομόλογα της εισηγμένης, η πτώση αγγίζει πλέον το 90%. Στο ταμπλό η MLS αποτιμάται πλέον στα 7 εκατ.ευρώ, με τα περισσότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια που είχαν τοποθετηθεί στον τίτλο τα τελευταία χρόνια να έχουν αποχωρήσει από το μετοχικό της κεφάλαιο.

  Η αγορά αναμένει και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2019 για να διαπιστώσει ποια ήταν η πορεία των πωλήσεων στο τελευταίο εξάμηνο και ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο που εμπορικά είναι από τα σημαντικότερα της χρονιάς.

  Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στη πορεία μέσα στη χρονιά των πωλήσεων της "ψηφιακής βοηθού" MAIC, της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής που αποτελεί και την "ναυαρχίδα" των προϊόντων της MLS, πάνω στην οποία βασίστηκε το προηγούμενο business plan και δαπανήθηκαν σημαντικά κεφάλαια, αλλά και πώς χειρίστηκε η εταιρεία το ζήτημα των άυλων περιουσιακών στοιχείων στο οποίο είχαν εστιάσει αναλυτές και εποπτικές αρχές.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  - MLS: Το volatility στο ταμπλό, τα ομόλογα και το στοίχημα της MAIC

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ