Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Νοε-2019 09:19

  MLS: Το volatility στο ταμπλό, τα ομόλογα και το στοίχημα της MAIC

  MLS: Το volatility στο ταμπλό, τα ομόλογα και το στοίχημα της MAIC
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε ενέργειες με στόχο να αποκλιμακωθεί η πίεση που ασκήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στη μετοχή και τα ομόλογα της προχώρησε η MLS Πληροφορική.

  Η γνωστή εταιρεία τεχνολογίας, συμφερόντων του επιχειρηματία Γ. Καματάκη, αποφάσισε, αν και με καθυστέρηση σύμφωνα με μερίδα της αγοράς, να καταστήσει διαθέσιμη σε όλες τις android συσκευές της τη ψηφιακή βοηθό MAIC που αποτελεί το αποτέλεσμα σημαντικής επένδυσης και έρευνας για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής.

  Η MAIC θα είναι δωρεάν για τις συσκευές της εταιρείας, όταν ετοιμαστούν τα σχετικά applications που προς το παρόν βρίσκονται σε δοκιμαστική έκδοση (beta version), όπως αναφέρουν πληροφορίες. H εταιρεία ανακοίνωσε πως θα υπάρχει μια εφαρμογή για τις MLS συσκευές και μια για τις υπόλοιπες Android, ενώ στις συσκευές τρίτων, η MAIC θα είναι διαθέσιμη με χρέωση (σ.σ. χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί η τιμολογιακή πολιτική) και θα μπαίνει στη θέση της ψηφιακής βοηθού της Google, η οποία είναι στα Αγγλικά, πλην προσφέρεται δωρεάν.

  Με την κίνηση αυτή, καθώς και με την επικείμενη διάθεση συσκευών που θα ενσωματώνουν τη MAIC, η MLS προσδοκά να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από την πορεία των MAIC συσκευών. Η αλλαγή αυτή στην στρατηγική της εταιρείας και η πρόθεση να πραγματοποιηθούν διορθωτικές κινήσεις βρήκε, πάντως, ανταπόκριση στο ταμπλό του Χ.Α., με τη μετοχή να αντιδρά έπειτα από αρκετές συνεδριάσεις.

  Χάθηκε 70% της κεφαλαιοποίησης 

  Ο τίτλος είχε φθάσει να υποχωρεί μέχρι και 85% από τα υψηλά του περασμένου Απριλίου, προσεγγίζοντας τα 0,75 ευρώ (ενδοσυνεδριακά στις 12/11). Από την ημερομηνία εκείνη και με τους αριθμοδείκτες να δίνουν το ανάλογο σήμα, η μετοχή ανέκαμψε μέχρι τα 1,75 ευρώ (ενδοσυνεδριακά στις 20/11), για να κλείσει την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδα στα 1,5330 ευρώ. Με βάση το κλείσιμο αυτό, ο τίτλος έχει απολέσει 70% από τα υψηλά του περασμένου Απριλίου και 65% από την ημερομηνία (27/9) ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, από όταν δηλαδή διαπιστώθηκαν οι χαμηλές πωλήσεις της MAIC και ξεκίνησε η κατάρρευση της μετοχής και η πίεση στα ομόλογα της εισηγμένης.

   

   

  Σε ότι αφορά στα ομόλογα, με την αγορά να παραμένει ρηχή, δεν έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη αντίδραση. Πάντως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη αντιδράσει το ομόλογο λήξεως 2022 που συνεχίζει να διαπραγματεύεται στο 55% της αξίας του. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει επανεξεταστεί η απόφαση για αγορές ιδίων ομολογιών που είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει η εταιρεία.

  Κλειδί οι πωλήσεις

  Με τα σχέδια για τη MAIC και την εξασφάλιση συμβολαίου με το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου για την προμήθεια 3.700 tablets, αξίας 442 χιλ. ευρώ, η MLS έχει πετύχει να εξομαλυνθούν σε ένα βαθμό οι πιέσεις σε μετοχή και ομόλογα, ώστε να αποκτήσει άνεση χρόνου να επαναξιολογήσει τη στρατηγική και της επόμενες κινήσεις της.

  Το ζητούμενο είναι πότε θα αρχίσουν να αποδίδουν οι κινήσεις που δρομολογούνται. Σαφέστατα η επερχόμενη εορταστική περίοδος και η Black Friday θα βοηθήσουν τις πωλήσεις και την εικόνα του β εξαμήνου της χρονιάς. Με βάση τα στοιχεία α' εξαμήνου 2019, ο τζίρος από τις πωλήσεις MAIC ανήλθε σε 980 χιλ. ευρώ, με κόστος πωλήσεων 540 χιλ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερος από τις αρχικές προβλέψεις. Συνεπώς, ζητούμενο είναι εάν οι πωλήσεις θα ανακάμψουν στο β' εξάμηνο του 2019, αλλά και πως θα μπορέσει η εταιρεία να ενισχύσει τις πωλήσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων για να αντισταθμίσει τυχόν πιέσεις.

  Ήδη, δρομολογείται η είσοδος σε νέες αγορές του εξωτερικού με το σύνολο του προϊοντικού μείγματος προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς, ενώ αναμένεται ισχυρή διαφημιστική προώθηση της MAIC. Παράλληλα, θα αναζητηθούν συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αλλά και με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

  Διαβάστε ακόμη: 

  - MLS: Η νέα MAIC γίνεται διαθέσιμη για όλες τις Android συσκευές

   

  - Πως ήλθε η κατάρρευση της MLS στο Χρηματιστήριο 

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ