Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Μαρ-2020 07:52

  Διπλή ψήφος εμπιστοσύνης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

  Διπλή ψήφος εμπιστοσύνης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Ως διπλή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ερμηνεύουν παράγοντες της αγοράς την απόκτηση του ποσοστού της τάξεως του 7% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Περιστέρη και από το ολλανδικό fund Reggeborgh. Η συναλλαγή, που έλαβε χώρα χθες, σηματοδοτεί, όπως εξηγούν οι αναλυτές, την έμπρακτη στήριξη του ομίλου, σε μία συγκυρία πρωτόφαντη για την εγχώρια και διεθνή οικονομία, όχι μόνο από τον κ. Περιστέρη, αλλά και από το ολλανδικό fund.  

  Μετά τη συναλλαγή, το ποσοστό του επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε περίπου 16%, ενώ της Reggeborgh ξεπερνάει το 30%. Ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της συμμετοχής του ολλανδικού fund στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παράγοντες της αγοράς, σχολιάζουν ότι αποτελεί ένδειξη πως οι επενδυτικές προοπτικές εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη και ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να επιδεινωθούν λόγω της εξωγενούς κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία. Ας σημειωθεί εν παρόδω ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε την απόκτηση του ποσοστού, που ανήκει στη York Global Finance, από το ολλανδικό σχήμα.

  Το επενδυτικό πρόγραμμα

  Η εταιρεία διαθέτει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ, με 1,5 δισ. ευρώ να αφορά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης ενέργειας. Στην πρώτη ακόμη γραμμή βρίσκονται η μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, η Σύμπραξη Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου, όπως και έργα υποδομών, όπου την πρωτοκαθεδρία έχει το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης.

  Το επενδυτικό πλάνο των 3 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνει το έργο της κατασκευής του oλοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό, για το οποίο, κοινοπρακτικά με την αμερικανική Mohegan, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον προτιμώμενο επενδυτή, καθώς η προσφορά της Hard Rock δεν έχει γίνει δεκτή από την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Πρόκειται για επένδυση της τάξης του 1 δισ. ευρώ, όπου η εισηγμένη συμμετέχει με 30%.

  Πριν από μία εβδομάδα, ο Γιώργος Περιστέρης ανακοινώνοντας την επέκταση του επενδυτικού προγράμματος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 550 εκατ. ευρώ μόνο στις ΑΠΕ, διαβεβαίωσε ότι η εισηγμένη θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε "να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν απρόσκοπτα" το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ.

  "Μόλις η κρίση δημόσιας υγείας ξεπεραστεί, θα κληθούμε όλοι μας, Πολιτεία, επιχειρήσεις κι εργαζόμενοι, να υπερβάλλουμε εαυτούς ώστε με έντονη και διαρκή προσπάθεια, ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης" ανέφερε, απευθυνθείς, στους εργαζόμενους του ομίλου.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ