Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Νοε-2019 09:39

  Κ.Μητσοτάκης: Το πρώτο εξάμηνο του 2020 ξεκινάει το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

  Κ.Μητσοτάκης: Το πρώτο εξάμηνο του 2020 ξεκινάει το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:35

  Των Δημήτρη Γκάτσιου - Δημήτρη Δελεβέγκου 

  Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η υλοποίηση της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου, έργο που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αυτό ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

  Οι απαλλοτριώσεις

  Όπως εξήγησε, το έργο "ξεκλειδώνει" ύστερα από τη διάταξη του αναπτυξιακού νομοσχεδίου βάσει της οποίας τις αποφάσεις για απαλλοτριώσεις εκτάσεων, αναγκαίων για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας, θα λαμβάνει η Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών και όχι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Κι αυτό διότι συνήθως τα Περιφερειακά Συμβούλια, όπως ανέφερε κατά την διατύπωση της επίκαρης ερώτησης ο κ. Κωνσταντινόπουλος, βάζουν εμπόδια με αποτέλεσμα να μην προχωρούν ποτέ οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

  "Πρέπει να τρέξουμε το έργο της Πελοποννήσου. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης δώσαμε τη δυνατότητα σε δήμους και περιφέρειες να λαμβάνουν ευκολότερα αποφάσεις για υλοποίηση απαλλοτριώσεων" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Το έργο

  Όταν συμβασιοποιηθεί το έργο θα προσθέσει άλλα 60 εκατ. απορρόφησης στο ΕΣΠΑ" εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ακόμη, ότι το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα έχει λυθεί έως και το 2021.

  Το έργο, δυναμικότητας 200.000 τόνων, περιλαμβάνει την κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων και την μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ.

  Για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων αυτών υπολογίζεται ότι απαιτούνται 24 μήνες, ενώ 10 μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων.

  Η χρηματοδότηση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου θα προέλθει, κατά το ποσό των 66 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με τα υπόλοιπα κεφάλαια να καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή. Το έργο θα οδηγήσει στην δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας κατά την διετή κατασκευαστική περίοδο και περίπου 350 μόνιμων άμεσων θέσεων απασχόλησης κατά την περίοδο λειτουργίας του, όπως και εκατοντάδων έμμεσων θέσεων εργασίας.

  Επιβράβευση δήμων

  Προαναγγέλλοντας επιβράβευση δήμων με υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ο κ. Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του, ανέδειξε, εκ νέου, τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

  "Για εμάς είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να υλοποιούμε όχι μόνο κατασκευαστικά έργα, αλλά να παρέχουμε και υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, στον τομέα της υγείας. Είναι μία πολιτική που σκοπεύουμε να την υλοποιήσουμε. Κάνουμε την αρχή ξεμπλοκάροντας ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το πρόβλημα της Αττικής θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά πριν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Χρειάζεται να δούμε τι μπορεί να γίνει στο χώρο της Φυλής. Και έργα, όπως η κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων που θα μπορεί μεσοπρόθεσμα να δώσει μεγάλη ανάσα στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας", ανέφερε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ