Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαρ-2020 19:11

  Titan Cement: Σταθερές θετικές επιδόσεις και ενισχυμένες ταμειακές ροές το 2019

  Titan Cement: Σταθερές θετικές επιδόσεις και ενισχυμένες ταμειακές ροές το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Όμιλος TITAN διατήρησε την αναπτυξιακή του πορεία κατά τη διάρκεια του 2019, παρά τις προκλήσεις των αγορών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας για τα οικονομικά αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου και τα ετήσια αποτελέσματα 2019.

  Οι δραστηριότητες του Ομίλου στις ΗΠΑ οδήγησαν για ένα ακόμη έτος τη θετική πορεία των αποτελεσμάτων. Η Titan America κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις και το 2019, καθώς η κατανάλωση τσιμέντου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισε να αυξάνεται σε μια συγκυρία θετικών μακροοικονομικών δεικτών. Η Ελλάδα άρχισε να εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο τομέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σημείωσε σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη. Οι επιδόσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επιδεινώθηκαν, καθώς οι αγορές τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Τουρκία, συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

  Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2019 διαμορφώθηκε στα €1.609,8 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 8,0% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 2,8% σε € 267,1 εκατ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT), ανήλθαν σε € 50,9 εκατ., εμφανίζοντας μείωση 5,5% σε σύγκριση με το 2018.

  Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου δήλωσε: ''Είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε ταυτόχρονα την κυκλικότητα των αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε όπως και να συμμετέχουμε στις μείζονες μεταμορφωτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν τον κλάδο μας μεταξύ άλλων, εστιάζοντας στην επιχειρηματική αριστεία και την κερδοφορία, καθώς και στην προσαρμοστικότητα, ευελιξία και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στη συνεργασία και τη σύμπραξη όλων των συμ-μετόχων μας ώστε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία στις κοινές μας μελλοντικές προκλήσεις''.

  Οι πωλήσεις εμφάνισαν μικτές τάσεις ανάλογα με τη χώρα δραστηριοποίησης και την κατηγορία προϊόντων.

  Οι πωλήσεις τσιμέντου στις τοπικές αγορές αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο όπου σημειώθηκε πτώση. Επίσης, ο έντονος ανταγωνισμός στις εξαγωγικές αγορές είχε αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές τσιμέντου του Ομίλου, ενώ η έλλειψη διαθέσιμων ποσοτήτων προκάλεσε μείωση των πωλήσεων ιπτάμενης τέφρας στις ΗΠΑ. Συνολικά, οι πωλήσεις τσιμέντου του Ομίλου μειώθηκαν κατά 7%.

  Οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος σημείωσαν αύξηση, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά αντισταθμίστηκαν από την έντονη πτώση στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγώντας σε οριακή μείωση 1%.

  Οι πωλήσεις αδρανών υλικών σημείωσαν αύξηση 5% ως αποτέλεσμα των υψηλότερων πωλήσεων σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του Ομίλου.

  Επιδόσεις γεωγραφικών τομέων για το 2019

  ΗΠΑ

  Οι δραστηριότητες του Ομίλου στις ΗΠΑ σημείωσαν για ένα ακόμη έτος ισχυρές επιδόσεις, καθώς η ζήτηση τσιμέντου συνέχισε να αυξάνεται χάρη στην επικράτηση θετικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Η υψηλότερη ζήτηση στην αγορά, σε συνδυασμό με την έντονη δημογραφική ανάπτυξη στις περιοχές δραστηριοποίησης της Titan America οδήγησαν σε αύξηση των πωλήσεων όλων των προϊόντων, εκτός της ιπτάμενης τέφρας λόγω έλλειψης διαθέσιμων ποσοτήτων. Στην κερδοφορία συνέτειναν οι υψηλότερες τιμές που επικράτησαν καθώς και οι καλύτερες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ επιβαρυντικά λειτούργησαν το υψηλότερο κόστος εισαγωγής του τσιμέντου, το υψηλότερο κόστος διανομής και η απώλεια εσόδων από τον τομέα της ιπτάμενης τέφρας. Οι μειωμένες επιδόσεις ιπτάμενης τέφρας οφείλονται στην έλλειψη διαθέσιμων ποσοτήτων, καθώς το φυσικό αέριο συνεχίζει να αντικαθιστά τον άνθρακα στη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

  Σε δολάρια ΗΠΑ, ο κύκλος εργασιών υπερέβη και πάλι το φράγμα του $ 1δισ. το 2019 φτάνοντας τα $ 1,06 δισ. Σε ευρώ, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 10,7% και διαμορφώθηκε στα € 952,0 εκατ. ενώ τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) ανήλθαν σε €179,3 εκατ. οριακά υψηλότερα κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

  Ελλάδα & Δ. Ευρώπη

  Η Ελλάδα παρουσίασε βελτιωμένες επιδόσεις χάρη στην ήπια αύξηση της ζήτησης. Ο τουριστικός κατασκευαστικός τομέας σημείωσε ανάπτυξη και οι ιδιωτικές επενδύσεις, σε οικιστικά ακίνητα και μη, κατέγραψαν άνοδο. Εντούτοις, οι καθυστερήσεις στα δημόσια έργα υποδομών αντιστάθμισαν εν μέρει το όφελος από τις υψηλότερες πωλήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Το κόστος παραγωγής επηρεάστηκε θετικά από τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων, λόγω της μειωμένης τιμής πετρελαϊκού κωκ, ενώ αύξηση σημείωσαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνθηκαν από την μετακύλιση του υψηλότερου κόστους CO2.

  Οι εξαγωγές τσιμέντου παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν τον κυριότερο προορισμό των εξαγωγών από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι χαμηλού περιθωρίου εξαγωγές κλίνκερ μειώθηκαν, λόγω χαμηλότερης κερδοφορίας που προέκυψε από τα νέα στοιχεία κόστους του CO2.
  Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δ. Ευρώπη παρουσίασε αύξηση 3,3% και διαμορφώθηκε στα € 244,9εκατ. ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 9,2% και ανήλθαν σε € 11,9 εκατ.

  Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα στο αρχείο που επισυνάπτεται δεξιά

  Διαβάστε ακόμη

  Titan Cement: Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 10 εκατ. ευρώ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ