Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 08:45

  Στην πόρτα της εξόδου από το Χρηματιστήριο η "Καράτζη ΑΕ"

  Στην πόρτα της εξόδου από το Χρηματιστήριο η "Καράτζη ΑΕ"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε ο Αντώνης Καράτζης μέσω της εταιρείας του ΑΝΤΚΑΡ ΑΕ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας "Καράτζη". Μέσω αυτής της διαδικασίας η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία, τις ΑΠΕ και τον τουρισμό, οδεύει εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό 20 χρόνια μετά την εισαγωγή της στο ΧΑ.

  Η διαδικασία της δημόσιας πρότασης ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου και αφού ο κ. Καρατζής αγόρασε μέσω της μονοπρόσωπης ΑΝΤΚΑΡ ΑΕ το 38,44% που κατείχε η αδελφή του Μαρία Καρατζή. Τότε ο Αντώνης Καράτζης κατείχε συνολικά το 84,63% της εταιρείας. Όμως από τότε μέχρι και τις 11 Μαρτίου ο κ. Καράτζης προχώρησε μέσω του ΧΑ στην αγορά 1.662.167 μετοχών με τιμή 10 ευρώ ανά μετοχή, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να ανέλθει στο 95,95%.

  Έτσι, η δημόσια πρόταση αφορά το υπόλοιπο περίπου 4,05% στην τιμή των 10 ευρώ ανά μετοχή. Το τίμημα, σύμφωνα με το Πληροφοριακό Δελτίο, προσφέρει premium 25% σε σχέση με τη μέση τιμή της μετοχής τους τελευταίους έξι μήνες (περίπου 8 ευρώ ανά μετοχή) και 19,9% σε σχέση με την εκτιμώμενη τιμή ανά μετοχή όπως αναφέρεται στην ανεξάρτητη έκθεση αποτίμησης.

  Η διάρκεια της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης θα είναι τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 14 Απριλίου. Αν δεν συγκεντρωθεί το 100% του μετοχικού κεφαλαίου ο κ. Καράτζης έχει το δικαίωμα εξαγοράς των υπόλοιπων μετοχών, πάντα στο προσφερόμενο τίμημα των 10 ευρώ ανά μετοχή. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα αποφασιστεί μέσω Γενικής Συνέλευσης η διαγραφή των μετοχών της "Καράτζη" από το Χρηματιστήριο, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο που άνοιξε το 2000.

  Η επόμενη ημέρα

  Η "Καράτζης Βιομηχανικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΑΕ" δραστηριοποιείται στην παραγωγή πολυμερών και συνθετικών ινών για την συσκευασία τροφίμων (διχτύων συσκευασίας). Διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και ένα στη Γερμανία.

  Ακόμη η Καράτζη είναι ιδιοκτήτρια δύο πεντάστερων ξενοδοχείων στη Χερσόνησο Ηρακλείου, του NanaBeach και του NanaPrincess, δυναμικότητα 1.400 και 235 κλινών αντίστοιχα.

  Τέλος, ο όμιλος δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έχοντας σε λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα σε Κατερίνη, Λάρισα, Βοιωτία, Κεφαλονιά και Ηράκλειο, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 15 MW.

  Όπως αναφέρεται στο Πληροφοριακό Δελτίο η απόκτηση μετοχών της εταιρείας από τον κ. Καράτζη "δεν πρόκειται να επιφέρει μεταβολές στη στρατηγική της εταιρείας και του ομίλου και στους επιχειρηματικούς τους στόχους, δεδομένου ότι ο ίδιος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής. "Επιπλέον, Ο Προτείνων δεν θα μεταφέρει την έδρα ή τον τόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της Εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών”.Ακόμη σημειώνεται ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της χωρίς αλλαγές και θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας του προσωπικού και των στελεχών.

  Κατά το πρώτο μισό του 2019, ο κύκλος εργασιών της Καράτζη σε επίπεδο ομίλου έφθασε τα 107,6 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 36,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. Τα κέρδη εξαμήνου μετά φόρων ανήλθαν στα περίπου 5,39 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε περίπου 12,4 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ