Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Μαρ-2020 08:32

  ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για το mega φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

  ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για το mega φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στη δημοσίευση της διεθνούς διακήρυξης για το δεύτερο μεγάλο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη με προβλεπόμενη ισχύ 14,99MW προχώρησε χθες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ο διαγωνισμός αφορά στην μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού που θα εγκατασταθεί στο δήμο Εορδαίας (θέση Ξηροπόταμος).

  Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν προσφορές μέχρι τις 7 Απριλίου, ενώ ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου είναι 11,95 εκατ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι οι αναθέτοντες φορείς είναι οι θυγατρικές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλιακά Πάρκα Δ. Μακεδονίας 2 και Ηλιακό Βέλος 1.

  Η πρώτη δημοσίευση διακήρυξης είχε προηγηθεί στις 20 Ιανουαρίου, επίσης για φωτοβολταϊκό προβλεπόμενης ισχύος 14,99MW στο δήμο Εορδαίας (θέση Παλιάμπελα). Για το εν λόγω έργο ο ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι 14,384 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει έργα οδοποιίας, εργασίες ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρολογικές εργασίες εγκαταστάσεων χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, ηλιακά φωτοβολταϊκά στοιχεία, κατασκευαστικά υλικά, κατασκευαστικές εργασίες και εργασίες για υποσταθμούς. 

  Η υποβολή των προσφορών στον πρώτο διαγωνισμό έχει οριστεί για την Παρασκευή 12 Μαρτίου. Τα δύο έργα για τα οποία η ΔΕΗ προχωρά τις διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν εξασφαλίσει εγγυημένη τιμή μέσω των διαγωνισμών που διενεργεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

  Το επόμενο διάστημα, θα ακολουθήσει μια σειρά νέων διαγωνισμών που θα αφορούν στο μεγαλύτερο έργο των 200MW στην Κοζάνη καθώς επίσης και δύο ακόμη έργα ισχύος 39 και 11MW στη Μεγαλόπολη. 

  Τα νέα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα της ΔΕΗ θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο των 150MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία και των 105MW υπό κατασκευή. Στόχος είναι η ΔΕΗΑΝ να φτάσει στα 540MW έργων σε λειτουργία ή κατασκευή, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο που θα είναι από τα μεγαλύτερα στην ελληνική αγορά. Τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα 2 έως 3 ετών από την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και θα απασχολήσουν στο στάδιο της κατασκευής τουλάχιστον 300 εργαζόμενους.

  Τα φωτοβολταϊκά αυτά, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προτίθεται να τα χρηματοδοτήσει και να τα κατασκευάσει από μόνη της. Δηλαδή δεν περιλαμβάνονται στα έργα που στοχεύει η ΔΕΗΑΝ να αναπτύξει  στο πλαίσιο συνεργασιών με άλλους εταίρους

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ