Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Φεβ-2020 08:54

  "Πράσινο φως" στην εξυγίανση της Creta Farms από την έκτακτη ΓΣ

  "Πράσινο φως" στην εξυγίανση της Creta Farms από την έκτακτη ΓΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:40

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  "Πράσινο φως" στην εξυγίανση της Creta Farms "άναψαν" πριν από λίγο οι μέτοχοι της εταιρείας κατά τη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι συγκεκριμένα πάνω από το 95% των παρισταμένων μετόχων είπαν "ναι" στη συμφωνία εξυγίανσης, την οποία είχε αποκαλύψει το Capital.gr.

  Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, για τις 20 Μαρτίου έχει οριστεί η εκδίκαση της αίτησης εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.

  Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Creta Farms ενέκρινε σήμερα σε ήπιο κλίμα το σχέδιο εξυγίανσης και τη στρατηγική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Impala Hellas του κ. Δημήτρη Βιντζηλαίου σχεδόν ομόφωνα με ποσοστό 97,92% των παρισταμένων και 84,52% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου. Σημειώνεται  πως ο κ. Μάνος Δομαζάκης, ένας από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, υπερψήφισε την συμφωνία.

  Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί κατάθεση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου της αίτησης για την υπαγωγή της αλλαντοβιομηχανίας στο άρθρο 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα και η δικάσιμος έχει ορισθεί για τις 20 Μαρτίου, ενώ ήδη έχει κατατεθεί σχετική γνωστοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται η σχετική απόφαση. Παράλληλα, ενδιάμεση χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ, υπογράφηκε μεταξύ της Creta Farms, των πιστωτριών τραπεζών και της ImpalaHellas, εξασφαλίζοντας την κανονικότητα στη δραστηριότητα της εταιρείας μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης.

  Οι όροι που επιβάλλει το σχέδιο εξυγίανσης θα καταστήσουν την επιχείρηση βιώσιμη και ικανή, πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της Κρήτης.Σύμφωνα με αυτό, η νέα Creta Farms εκτιμάται ότι θα επιτύχει ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων άνω του 10% με στόχο τον τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών της εταιρείας μέσα στην επόμενη δεκαετία (στόχος 130 εκατ. ευρώ).

  H είσοδος του στρατηγικού επενδυτή μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης εξασφαλίζει ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι εργαζόμενοι της εταιρείας εντάσσονται σε έναν μεγάλο διεθνή εύρωστο όμιλο–με τζίρο που ανήλθε στα 210 εκατ. ευρώ, EBITDA €22 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 145 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ (Impala Invest, 2019) – και αποκτούν μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια.

  Έτσι, τα προϊόντα της CretaFarms επιστρέφουν δυναμικά και με γοργούς ρυθμούς στα ράφια των ελληνικών σουπερμάρκετ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συμφωνίες με όλους τους μεγάλους retailers με σκοπό όλοι οι κωδικοί να επανέλθουν σε όλες τις αλυσίδες και σημεία horeca μέχρι τέλος Ιουνίου".

  Ο κος Δ. Βιντζηλαίος της Impala Hellas με αφορμή τη γενική συνέλευση δήλωσε: "Ο χαρακτήρας της Creta Farms δεν θα αλλοιωθεί. Έχουμε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο με σεβασμό στην παράδοση, την ιστορία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της αλλαντοβιομηχανίας, θα καταστήσει την Creta Farms και πάλι ισχυρή."

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: ότι επτά μήνες και επτά ημέρες μετά την 20ή Ιουλίου, οπότε είχε πραγματοποιηθεί στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών από τις τράπεζες που έχουν δανειοδοτήσει την Creta Farms όπου είχε αποφασισθεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας και να μην οδηγηθεί αυτή στα βράχια, σήμερα αναμένεται να "παιχθεί” η προτελευταία πράξη για τη σωτηρία της.

  Στις 12 το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία πραγματοποιείται στην έδρα της στο Ρέθυμνο, το σώμα των μετόχων θα κληθεί να αποφασίσει και να εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης και των ειδικότερων όρων και συμφωνιών αυτής η οποία έχει λάβει ήδη το πράσινο φως από τις τράπεζες, για να ανοίξει ο δρόμος για τη διάσωσή της, αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Capital.gr.

  Βέβαια μέχρι στην πλήρη επαναφορά της εταιρείας στα προ κρίσης επίπεδα απαιτούνται πολλά και πρώτο εξ αυτών η εκδίκαση της αίτησης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η οποία έχει ορισθεί για τις 20 Μαρτίου για υπαγωγή της στο άρθρο 16 β&δ του πτωχευτικού κώδικα και η έκδοση της απόφασης η οποία δεν αναμένεται πριν το καλοκαίρι αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

  Ήδη πάντως όπως αναφέρουν πηγές κοντά στον επενδυτή, τη Bella Bulgaria (σ.σ. είναι μέτοχος της Impala Hellas ενώ το "μητρικό" fund με έδρα την Ολλανδία είναι η Impala Invest), που αναδείχθηκε από τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού για τη διάσωση της Creta Farms και ανέλαβε να "τρέξει" το restart της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με λιανέμπορους και χονδρέμπορους για την επανατοποθέτηση στο ράφι των προϊόντων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

  Με βάση το business plan που έχει εγκριθεί από το εμπλεκόμενα μέρη ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να καταβάλλει συνολικά μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και των 2 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, τα πρώτα δυο έτη για σκοπούς κεφαλαίου κίνησης και κεφαλαιουχικών επενδύσεων από τα οποία τα 15 εκατ. ευρώ έχουν είδη καταβληθεί.

  Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στο business plan και στο σχέδιο εξυγίανσης το οποίο έχει συμφωνηθεί μεταξύ των εμπλεκομένων μερών ο επενδυτής διαθέτει 14 κέντρα παραγωγής σε Ελλάδα και Βουλγαρία, και προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που που περιλαμβάνει τόσο υλικά μαγειρικής (λάδι για μαγείρεμα, μαργαρίνη), όσο και προϊόντα όπως κρέας, πίτες και ζύμες.

  Επίσης διαθέτει παρουσία, εκτός από την ελληνική αγορά και σε Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α. ενώ έχει επενδύσει και στον κλάδο της ενέργειας. Συνολικά το 2018 ο τζίρος της Bella Bulgaria (σ.σ. είναι μέτοχος της Impala Hellas ενώ το "μητρικό" fund με έδρα την Ολλανδία είναι η Impala Invest) το 2018 ξεπέρασε τα 135 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία και θεωρείται ηγέτης στην αγορά επεξεργασμένου κρέατος κατέχοντας περίπου μερίδιο αγοράς 37%. Σύμφωνα με πηγές από τον επενδυτή ο τζίρος πέρυσι ανήλθε στα 210 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 22 εκατ. ευρώ.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει:

  ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ CRETAFARMS  

  Έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από το 97,92% των παρισταμένων στη Γενική Συνέλευση των μετόχων  

  H Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Creta Farms ενέκρινε σήμερα σε ήπιο κλίμα το σχέδιο εξυγίανσης και τη στρατηγική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Impala Hellas του κ. Δημήτρη Βιντζηλαίου σχεδόν ομόφωνα με ποσοστό 97,92% των παρισταμένων και 84,52% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου. Σημειώνεται  πως ο κ. Μάνος Δομαζάκης, ένας από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, υπερψήφισε την συμφωνία.  

  Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί κατάθεση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου της αίτησης για την υπαγωγή της αλλαντοβιομηχανίας στο άρθρο 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα και η δικάσιμος έχει ορισθεί για τις 20 Μαρτίου, ενώ ήδη έχει κατατεθεί σχετική γνωστοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται η σχετική απόφαση. Παράλληλα, ενδιάμεση χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ, υπογράφηκε μεταξύ της Creta Farms, των πιστωτριών τραπεζών και της Impala Hellas, εξασφαλίζοντας την κανονικότητα στη δραστηριότητα της εταιρείας μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης.  

  Οι όροι που επιβάλλει το σχέδιο εξυγίανσης θα καταστήσουν την επιχείρηση βιώσιμη και ικανή, πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της Κρήτης. Σύμφωνα με αυτό, η νέα Creta Farms εκτιμάται ότι θα επιτύχει ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων άνω του 10% με στόχο τον τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών της εταιρείας μέσα στην επόμενη δεκαετία (στόχος 130 εκατ. ευρώ).  

  H είσοδος του στρατηγικού επενδυτή μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης εξασφαλίζει ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι εργαζόμενοι της εταιρείας εντάσσονται σε έναν μεγάλο διεθνή εύρωστο όμιλο – με τζίρο που ανήλθε στα 210 εκατ. ευρώ, EBITDA €22 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 145 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ (Impala Invest, 2019) – και αποκτούν μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια.  

  Έτσι, τα προϊόντα της Creta Farms επιστρέφουν δυναμικά και με γοργούς ρυθμούς στα ράφια των ελληνικών σουπερμάρκετ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συμφωνίες με όλους τους μεγάλους retailers με σκοπό όλοι οι κωδικοί να επανέλθουν σε όλες τις αλυσίδες και σημεία horeca μέχρι τέλος Ιουνίου.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ