Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 08:46

  Και ξαφνικά, κινεζικό ενδιαφέρον για τη Folli Follie

  Και ξαφνικά, κινεζικό ενδιαφέρον για τη Folli Follie
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Πρόταση με την οποία διατυπώνεται το ενδιαφέρον της China-East Resources Import & Export Co. (CERIECO), θυγατρική της China Machinery Engineering Corp. (CMEC) να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο διάσωσης της Folli Follie έχει στα χέρια της η διοίκηση της χειμαζόμενης εταιρείας.

  Η πρόταση, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είχε κοινοποιηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στην εταιρεία, ενώ έχει υπογραφεί και σχετικό συμφωνητικό.

  Παρέμενε, όμως, στο περιθώριο, δεδομένου ότι οι επικεφαλής είχαν εστιάσει την προσοχή τους στις συζητήσεις με την ad hoc ομάδα των ανέγγυων πιστωτών της εταιρείας και στην ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας με στόχο τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης για την παροχή συγκατάθεσης (Consent Solicitation) στο προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης.

  Παράλληλα, η διοίκηση της Folli Follie είχε ζητήσει αποδεικτικά έγγραφα της ύπαρξης των κεφαλαίων (proof of funds), καθώς και άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν τη φερεγγυότητα της πρότασης και του ενδιαφερόμενου επενδυτή.

  Ωστόσο, η απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να δεσμευτεί το πακέτο μετοχών της Dufry, ένα περιουσιακό στοιχείο αποτίμησης περί τα 65 εκατ. ευρώ που αποτελεί "κλειδί" ως collateral στο προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης προς τους κατόχους ομολόγων (Swissbond και Eurobonds) αλλά και για την επόμενη ημέρα της "νέας" Folli Follie, φαίνεται πως δημιούργησε νέα δεδομένα.

  Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες συνεργάτες της China-East Resources Import & Export Co. (CERIECO) έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους και την πίεση προς τη διοίκηση της Folli Follie ώστε να τεθεί η πρόταση του κινεζικού ομίλου στο επίκεντρο των διεργασιών γύρω από το πλάνο εξυγίανσης της χειμαζόμενης εταιρείας.

  Η πρόταση της CERIECO, αναφέρουν,  που ουσιαστικά έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την υπάρχουσα προς τους ομολογιούχους (προβλέπει εξαγορά των ομολογιών τους, χρηματοδότηση της FFG, διαχωρισμό δραστηριοτήτων κλπ) συνοδεύεται από επιστολή του ιδίου του ενδιαφερόμενου, με την οποία εκφράζεται η πρόθεσή του να επενδύσει στην ελληνική εταιρεία, καθώς και από επιστολή των νομικών του εκπροσώπων, της διεθνούς φήμης δικηγορικής εταιρείας Dentons.

  Μεταξύ άλλων, στις επιστολές αυτές γίνεται λόγος για σημαντικού ύψους γραμμή χρηματοδότησης της CMEC, μητρικής της CERIECO, από την Bank of China, κεφάλαια από τα οποία μέρος μόνον αφορούν την πιθανή επένδυση στην Folli Follie.

  "Εξετάζουμε τοποθετήσεις σε ελληνικά assets"

  H πλευρά των κομιστών της πρότασης της CERIECO, γνωστό δικηγορικό γραφείο των Αθηνών, με τους επικοινώνησε το Capital.gr., διαβεβαιώνουν πως πρόκειται για ανεξάρτητη πρωτοβουλία που ουδόλως σχετίζεται με την οικογένεια Κουτσολιούτσου, όπως ορισμένοι έχουν υποστηρίξει λόγω της πολυετούς δραστηριότητας της οικογένειας των βασικών μετόχων στην Κίνα μέσω της FF Sourcing Group και άλλων εταιρειών.

  Βεβαιώνουν, δε, πως το ενδιαφέρον για τη Folli Follie εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο διερεύνησης που πραγματοποιεί ο όμιλος CMEC και αξιολόγησης να τοποθετηθεί σε ελληνικά assets, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

  Σημειωτέον, πως η China Machinery Engineering Corp. (CMEC), μητρική της China-East Resources Import & Export Co. (CERIECO), δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα καθώς το 2016 είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, σχέδιο που δεν προχώρησε, με τη ΔΕΗ πλέον να βρίσκεται σε διαδικασία απολιγνιτοποίησης.

  Σε ό,τι αφορά στην Callian Capital, το καναδικό fund που επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την FFG, εμφανίζεται να συμπράττει με τη CERIECO ως investment broker, παρότι αρχικά και αυτή (η Callian) είχε καταθέσει proof of funds από τράπεζα του Καναδά (Bank of Scotia) προκειμένου να πραγματοποιήσει due diligence στη Folli Follie.

  Από πλευράς της διοίκησης της Folli Follie, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε χθες, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη προτάσεων που έχουν κατατεθεί προς την εταιρεία, ενώ σημειώθηκε πως εξετάζονται όλες οι προτάσεις ώστε να αξιολογηθούν ποιες είναι προς το συμφέρον της εταιρείας με τελικό να την κατάθεσή αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

  Σε εξέλιξη η διαδικασία του Consent Solicitation

  Στην παρούσα φάση δεν είναι γνωστό ποια στάση θα τηρήσει το νέο ΔΣ της εταιρείας αναφορικά με την πρόταση της CERIECO και σε ποιο βαθμό αυτή τελεί ουσιαστικά υπό αξιολόγηση, τη στιγμή που έως τις 6/3 βρίσκεται επισήμως σε εξέλιξη η διαδικασία εγκρίσεων από τους ομολογιούχους επί του προτεινόμενου σχεδίου εξυγίανσης.

  Η διοίκηση της FFG έχει αναφέρει πως η συγκεκριμένη προσπάθεια συνεχίζεται απρόσκοπτα, έτσι ώστε, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν τα απαιτούμενα επίπεδα έγκρισης από την πλευρά των ομολογιούχων, η εταιρεία θα λάβει τις απαραίτητες συγκαταθέσεις για να επικυρωθεί το Σχέδιο Εξυγίανσης από τους πιστωτές πριν από την κατάθεση στο αρμόδιο Δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Κατά πληροφορίες, σήμερα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της διοίκησης με τους συμβούλους της για το εν εξελίξει σχέδιο αναδιάρθρωσης προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  * Folli Follie: Αγώνας δρόμου για την εξυγίανση - Παρέμβαση στη Γ.Σ. από Τζ. Κουτσολιούτσο

  * Folli Follie: Διευκρινίσεις για την οικονομική κατάσταση και τη διαδικασία εξυγίανσης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ