Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Φεβ-2020 08:12

  Αναμέτρηση δυνάμεων στην κρίσιμη γενική συνέλευση της Folli Follie (upd)

  Αναμέτρηση δυνάμεων στην κρίσιμη γενική συνέλευση της Folli Follie (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:58

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Αποκαλυπτική για την επόμενη ημέρα της Folli Follie αλλά και για τη διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων εντός της διοίκησης αναμένεται να είναι η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της, σε διαρκή περιδίνηση,  εταιρείας.

  Μια ημέρα μετά τη συζήτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αντικατάσταση μελών του ΔΣ της εταιρείας, αίτημα που έγινε δεκτό σήμερα το πρωί, στη γενική συνέλευση αναμένεται να δοθούν, στο βαθμό που θα επιλέξει η διοίκηση, αναλυτικές πληροφορίες "σε σχέση με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας από τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2017 έως σήμερα, τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της εταιρείας κατά παντός υπευθύνου, καθώς και τις ενέργειες για την εξυγίανση της".

  Σύγκρουση συμφερόντων

  Η συζήτηση για το εν λόγω θέμα της ημερήσιας διάταξης που προστέθηκε έπειτα από πρόσκληση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον δεδομένων των στοχευμένων ενεργειών και παρεμβάσεων της εποπτικής Αρχής τις τελευταίες εβδομάδες, με αιχμή την τοποθέτηση νέας διοίκησης στην εταιρεία.

  Όπως ανέφερε χθες το Capital.gr, κατά τη συζήτηση του αιτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, οι νομικοί εκπρόσωποι της Αρχής κατέθεσαν πολυσέλιδη έκθεση της PwC, βασιζόμενη στον εν εξελίξει διαχειριστικό έλεγχο, σύμφωνα με την οποία προκύπτει πως μέλη του ΔΣ ενεργούσαν σε συνεννόηση ή συνεργασία με την πλευρά Κουτσολιούτσου, λειτουργώντας πιθανώς κατά των συμφερόντων της εταιρείας. Οι νομικοί εκπρόσωποι των προς αντικατάσταση μελών έθεσαν πάντως ζήτημα νομιμότητας των στοιχείων αυτής της έκθεσης.

  Μετά την απόσυρση της επιλογή του Π. Αλεξάκη, τα δύο νέα μέλη που θα πλαισιώσουν τη διοίκηση προτάθηκαν να είναι οι κ.κ. Φράγκος και Σιγανίδης. Αντίστοιχη προσπάθεια, εκλογής δηλαδή νέων μελών του ΔΣ, από την πλευρά του βασικού μετόχου Δ. Κουτσολιούτσου και κατηγορούμενου για σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με την υπόθεση της πολυετούς παραποίησης των λογιστικών στοιχείων της εταιρείας, είχε βραχεία διάρκεια, καθώς το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ανεκλήθη τελικώς από την αναθεωρημένη ημερήσια διάταξη και δεν θα συζητηθεί.

  Με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η ενημέρωση για το ζήτημα των μετοχών της Dufry που κατέχει η εταιρεία, περιουσιακό στοιχείο που αποτιμάται περί τα 65 εκατ. ευρώ και που αποτελεί "κλειδί" στην κατ' αρχήν συμφωνία για την οικονομική αναδιάρθρωση του Ομίλου με τους κατόχους ομολόγων ( Swissbond και Eurobonds). Η απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να δεσμευτούν οι 804.728 μετοχές Dufry, κυριότητας της εταιρείας, αιφνιδίασε διοίκηση και ομολογιούχους καθώς ήλθε λίγες μόνο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης προς τους κατόχους ομολόγων Swissbond και Eurobonds για την παροχή της συγκατάθεσης τους (Consent Solicitation) στο προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης.

  Η διοίκηση της FFG δηλώνει πως θα προσφύγει κατά της απόφασης και πως η προσπάθεια εξυγίανσης σε συνεργασία με τους ομολογιούχους συνεχίζεται απρόσκοπτα, κάτι που θα αποδειχθεί στην πράξη έως τις 6 Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται η διαδικασία του Consent Solicitation. Επί του παρόντος, ουδείς μπορεί να προδικάσει με ασφάλεια ποιες επιπτώσεις θα έχει η δέσμευση του "πακέτου Dufry" στη δρομολογημένη διαδικασία με βάση την πρόταση αναδιάρθρωσης που κατέληξαν η εταιρεία και η ad hoc ομάδα των ανέγγυων πιστωτών της.

  Ως αποτέλεσμα, ασκούνται πλέον φανερά πιέσεις προς τη διοίκηση της εταιρείας να εγκαταλείψει την εν εξελίξει προσπάθεια ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την ad hoc ομάδα των ανέγγυων πιστωτών της και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της πρότασης που έχει κατατεθεί από το Callian Capital Group, επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα τον Καναδά, που προτείνει την παροχή ρευστότητας 60-90 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των απαιτήσεων των ομολογιούχων και τη χρηματοδότηση της εταιρείας με ένα επιτόκιο της τάξης του 9% - 11% αναλόγων των εξασφαλίσεων που θα δοθούν. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης για τη δέσμευση των μετοχών Dufry, παρουσιάστηκε και το αποδεικτικό έγγραφο της ύπαρξης των απαιτούμενων κεφαλαίων (proof of funds), με την εθνικότητα του τραπεζικού ιδρύματος να προκαλεί, ωστόσο, πολλά ερωτήματα.

  Παράλληλα, γίνεται γνωστό πως ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από έτερο fund, αλλά και το Blantyre Capital, με έδρα στο Λονδίνο. Πληροφορίες αναφέρουν πως εκπρόσωποι του fund συναντήθηκαν με στελέχη της FFG προκειμένου να διατυπώσουν τις προθέσεις τους, χωρίς όμως να προκύψει συνέχεια στο θέμα. Σημειώνεται πως το Blantyre που εστιάζει επενδυτικά σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν "προσωρινά οικονομικές προκλήσεις", όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την απόκτηση του ελέγχου της Creta Farms, η οποία όμως απερρίφθη από τις πιστώτριες τράπεζες.

  Όπως έχει αναφέρει χθες, ορισμένοι συνδέουν ξεκάθαρα τις προτάσεις αυτές και ιδιαίτερα αυτή του Callian με τις επιδιώξεις του Δ. Κουτσολιούτσου να αποκτήσει πλήρη έλεγχο της εταιρείας, καθώς και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, άλλοι όμως υποστηρίζουν πως είχαν μπει στο περιθώριο για να μην υπονομευτούν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους.

  Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να διαπιστωθεί ποια τύχη μπορεί να έχουν οι προτάσεις αυτές με δεδομένο ότι το μόνο σημαντικό και άμεσα ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο που μπορούσε να αξιοποιηθεί ως collateral, το πακέτο των μετοχών Dufry, πλέον είναι και αυτό δεσμευμένο. Ήτοι, με το ομόλογο στα 15 σεντς απαιτούνται σε τρέχουσες τιμές περί τα 60-65 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των απαιτήσεων των ομολογιούχων, υπό την προϋπόθεση ότι αποδέχονται αυτό το τίμημα.

  Περαιτέρω εκτιμάται ότι απαιτούνται περί τα 10 εκατ. ευρώ για working capital, για λειτουργική αναδιάρθρωση κ.α. με δεδομένο ότι και τα ακίνητα της εταιρείας που αποτιμώνται περίπου στα 5 εκατ. ευρώ αλλά και οι μετοχές τις Dufry (65 εκατ. ευρώ) είναι δεσμευμένα, αποτελεί ζήτημα ποιες εγγυήσεις θα λάβουν τα ενδιαφερόμενα funds, με κυριότερο το Callian.

  Υπό το φως των νέων εξελίξεων, πάντως, η διοίκηση της FFG δηλώνει πως η διαδικασία εξυγίανσης συνεχίζεται απρόσκοπτα, έτσι ώστε, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν τα απαιτούμενα επίπεδα έγκρισης από την πλευρά των ομολογιούχων, η εταιρεία θα λάβει τις απαραίτητες συγκαταθέσεις για να επικυρωθεί το Σχέδιο Εξυγίανσης από τους πιστωτές πριν από την κατάθεση στο αρμόδιο Δικαστήριο των Αθηνών, σύμφωνα με το άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Folli-Follie: Κινήσεις υψηλού ρίσκου με "λάφυρο" τα τελευταία ασημικά

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ