Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Φεβ-2020 08:29

  Θέμα χρόνου η νέα παρέμβαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie

  Θέμα χρόνου η νέα παρέμβαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Κλιμακώνει την πίεση της προς την πλευρά Δ. Κουτσολιούτσου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη στιγμή που αποτελεί θέμα χρόνου η νέα παρέμβαση, με δικαστική συνδρομή, για την αλλαγή μελών του ΔΣ της εταιρείας, ενώ βασικός στόχος παραμένει το "μπλόκο" στα σχέδια του βασικού μετόχου εν όψει της γενικής συνέλευσης της 20ής Φεβρουαρίου (ή 4ης Μαρτίου σε περίπτωση αναβολής).

  Με ανακοίνωσή το απόγευμα της Κυριακής, η εποπτική αρχή της Κεφαλαιαγοράς κατέστησε σαφές πως θα προβεί άμεσα στις νόμιμες ενέργειες σε σχέση με τη διοίκηση της εταιρείας, βάσει στοιχείων που προκύπτουν στο πλαίσιο του διενεργούμενου διαχειριστικού ελέγχου από την PwC, αλλά και ευρημάτων που προέκυψαν από την έφοδο κλιμακίου της την περασμένη Παρασκευή.

  Πρόκειται για υλικό που συγκεντρώθηκε τόσο από τους υπολογιστές των δύο γραμματειών της διοίκησης και τα πρακτικά του ΔΣ, ενώ ζητήθηκε και η ηχητική καταγραφή συνεδριάσεων του ΔΣ

  Παραίτηση

  Εν όψει της βέβαιης αυτής εξέλιξης, ο Πρόεδρος του ΔΣ (συγχρόνως είναι πρόεδρος του Steering Committee της εταιρείας και της Επιτροπής Αποδοχών & Ορισμού Υποψηφίων), Αβραάμ Γούναρης, ενημέρωσε χθες με επιστολή του τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης για την υποβολή της παραίτησής του, όπως ανέφερε το Capital.gr.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Γούναρης εν όψει των εξελίξεων επέλεξε να αποχωρήσει οικειοθελώς καθώς σε διαφορετική περίπτωση, σε πιθανή δηλαδή αντικατάστασή του από δημόσια Αρχή, ως στέλεχος καριέρας κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εμπόδιο για την πρόσληψη ή παραμονή του σε δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα κ.α.

  Η παραίτηση Γούναρη έρχεται ελάχιστα 24ωρα μετά την επιστολή στήριξης της διοίκησης της FFG, όπως σημείωσε την Παρασκευή το Capital.gr., από την ad hoc committee των ομολογιούχων πιστωτών της εταιρείας, στην οποία μετέχουν οι Oasis Management, Mercier Vanderlinden, Kyma, η Bank Of China (Luxembourg) και η βελγική AG Insurance.

  Η προειδοποίηση των ομολογιούχων για διατήρηση της διοίκησης της εταιρείας ήταν σαφής, ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση απείλησαν πως θα προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση των συμφερόντων τους.

  Κατά συνέπεια μένει να διαπιστωθεί εάν η παραίτηση του προέδρου του ΔΣ και τουλάχιστον ενός ακόμη μέλους του ΔΣ, όπως φημολογείται, καθώς και η τοποθέτηση νέων μελών από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, θα έχει ή όχι επίπτωση στην πορεία της συμφωνίας με τους ομολογιούχους εν όψει του launching που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

  Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιδιώκει να θωρακιστεί νομικά για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει αλλά και αυτές που επίκεινται, ώστε να εμποδίσει τα σχέδια του βασικού μετόχου και κατηγορούμενου για σωρεία κακουργηματικών πράξεων αναφορικά με το σκάνδαλο της Folli Follie, να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας.  

  Από τη στιγμή που ο Δ. Κουτσολιούτσος συνεχίζει, είκοσι μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της FFG, ως βασικός μέτοχος να ασκεί πρακτικά ανενόχλητος τα δικαιώματα ψήφου του στις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας, η Επ. Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να κινηθεί με τέτοια νομικά όπλα για να αντικαταστήσει τα μέλη του ΔΣ που επιθυμεί, χωρίς αυτό να μπορεί να αναιρεθεί από την προσεχή ΓΣ.

  Οι αναμορφωμένες διατάξεις του νόμου 4640/2019 με τις οποίες αντικαταστάθηκε από μέλος του ΔΣ ο Τζ. Κουτσολιούτσος (σ.σ. η δικάσιμος για τα ασφαλιστικά μέτρα έχει οριστεί τον Απρίλιο) αποτελούν τον "οδικό χάρτη" της Αρχής, που εξετάζει το διορισμό ανεξαρτήτων μελών που έχουν επιλεγεί από διεθνή συμβουλευτικό οίκο (Korn Ferry).

  Οι επιδιώξεις Δ. Κουτσολιούτσου

  Η παρέμβαση των Αρχών προκειμένου να μπει εμπόδιο στις πρωτοβουλίες Δ. Κουτσολιούτσου αποκτά διαφορετική διάσταση εάν συνυπολογιστεί πως στο σχεδιασμό του για τοποθέτηση διοίκησης της αρεσκείας του στη FFG περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός για εξαγορά των ομολογιών που κατέχουν σήμερα οι ομολογιούχοι πιστωτές της εταιρείας.

  Μέσω της κίνησης αυτής θα επιχειρήσει να εξαλείψει τον όποιο κίνδυνο πτώχευσης (μέσω της καταγγελίας των ομολογιών) της εταιρείας που υφίσταται ανά πάσα στιγμή, ενώ παράλληλα η επίλυση (μέσω συμβιβασμού με τον ελβετικό όμιλο) του θέματος με τις μετοχές της Dufry, θα λειτουργήσουν ως κεφαλαιακός "μηχανισμός επιβίωσης" για την δραστηριότητα της FFG, μαζί με τα υπόλοιπα σχέδια αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων (Μινιόν κ.α.).

  Διαβάστε ακόμη:

  - Πού οδηγεί η σύγκρουση Επ. Κεφαλαιαγοράς - Δ. Κουτσολιούτσου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ