Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Φεβ-2020 07:39

  Πώς η ΕΤΕπ κατάφερε να χάσει 14,9 εκατ. από την Creta Farms

  Πώς η ΕΤΕπ κατάφερε να χάσει 14,9 εκατ. από την Creta Farms
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Βάσει του σχεδίου διάσωσης της Κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms, που αποκάλυψε χθες Πέμπτη το Capital.gr, οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που είχε δανείσει με 15 εκατ. ευρώ την κρητική αλλαντοβιομηχανία, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν το 2019, δηλαδή μεσούσης της κρίσης, "κουρεύονται" κατά 97,5%. Το ερώτημα είναι πώς η ΕΤΕπ το κατάφερε αυτό.

  Η εξήγηση είναι απλή. Η ΕΤΕπ δέχεται το μεγαλύτερο "κούρεμα" στις απαιτήσεις γιατί πολύ απλά δεν διαθέτει εμπράγματες εξασφαλίσεις επί περιουσιακών στοιχείων της Creta Farms και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στην έννοια των ενέγγυων πιστωτών του άρθρου 21 ΠτΚ.

  Προς εξασφάλιση των απαιτήσεών της η ΕΤΕπ είχε λάβει μόνο προσωπικές εγγυήσεις των μετόχων και χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης σε μετοχές της Creta Farms, η αξία ρευστοποίησης των οποίων, με βάση τα εκτιθέμενα στο σενάριο της βίαιης ρευστοποίησης, δεν αναμένεται να επιφέρει ροές αλλά αντιθέτως εμφαίνεται ότι το ποσοστό ικανοποίησης στο σενάριο της βίαιης ρευστοποίησης φτάνει μόλις το 1,6%.

  Με βάση τη συμφωνία η ΕΤΕπ, στην οποία η Creta Farms οφείλει 15,331 εκατ. ευρώ θα λάβει μόλις 383.283,76 ευρώ ποσό το οποίο θα το πληρωθεί σε 40 τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, εκ των οποίων οι μεν πρώτες 39 είναι ισόποσες ύψους 7.282,39 ευρώ έκαστη, η δε τελευταία 40η δόση που θα καταβληθεί κατά τη λήξη ανέρχεται σε 235.907,32 ευρώ, ποσό το οποίο θα λάβει ως bullet payment στην τελευταία τριμηνιαία δόση.

  Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή τα 14.948.066,52 ευρώ, θα παραμείνει στην Creta Farms και θα ικανοποιηθεί μέσω του προϊόντος ρευστοποίησης του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού, το οποίο θα αχθεί προς ικανοποίηση του συνόλου των πιστωτών, μεταξύ των οποίων και η ΕΤΕπ. 

  Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως η Creta Farms υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) την 11η Μαΐου του 2016.

  Η κρητική αλλαντοβιομηχανία ήταν δε η πρώτη ελληνική εταιρεία που λάμβανε χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και επωφελήθηκε από τη στήριξη που προσφέρει η ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων του χρηματοδοτικού βραχίονα του Επενδυτικού Μηχανισμού για την Ευρώπη.

  H συμφωνία μεταξύ της ΕΤΕπ και της Creta Farms αφορούσε σε χρηματοδότηση ειδικού σκοπού για την ανάπτυξη των R&I έργων (Research & Innovation) της Creta Farms καθώς και την επέκτασή της στις διεθνείς αγορές. Μέχρι την 31/12/2017 είχε εκταμιευτεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

  Το ενδιαφέρον όμως είναι πως το υπόλοιπο ποσό των 5 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε μεσούσης της κρίσης στην Creta Farms. Για του λόγου το αληθές το υπόλοιπο ποσό των 5 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκε σε δύο δόσεις, στις 7 Ιανουαρίου του 2019 ποσό 3,5 εκατ. ευρώ και στις 15 Απριλίου του 2019 εκταμιεύτηκε το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ.

  Σε μια περίοδο δηλαδή όπου τα "τύμπανα του πολέμου” μεταξύ των δύο βασικών μετόχων, των αδελφών Δομαζάκη, είχαν ηχήσει και η κατάσταση στην εταιρεία ήταν εμφανές πλέον ότι είχε εκτροχιαστεί. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ