Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιαν-2020 08:19

  ΟΤΕ: Λευκός καπνός από την ΟΜΕ-ΟΤΕ για τη Συλλογική Σύμβαση

  ΟΤΕ: Λευκός καπνός από την ΟΜΕ-ΟΤΕ για τη Συλλογική Σύμβαση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις και οδήγησε στην αποχώρηση μελών από την τελική ψηφοφορία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ έκανε τελικά δεκτούς κατά πλειοψηφία τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που είχε μονογραφεί τη Δευτέρα μεταξύ των επικεφαλής της Ομοσπονδίας και της διοίκησης του ΟΤΕ.

  Είχε προηγηθεί η εκλογή νέου γενικού γραμματέα, έπειτα από την παραίτηση του Β. Βάκου και την εκλογή του Β. Κατσαρού στη θέση, ενώ στη ψηφοφορία  δεν συμμετείχαν ορισμένα μέλη του 35μελούς ΔΣ. Οι όροι της νέας ΣΣΕ έγιναν τελικώς δεκτοί αργά χθες το βράδυ, με ψήφους 16 υπέρ και 13 κατά. Υπέρ ψήφισαν τα μέλη του Δ.Σ. που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ και ορισμένα μέλη της ΔΑΚΕ-ΟΤΕ, ενώ τη συμφωνία καταψήφισαν τα μέλη της ΑΚΕ και της EΣK (KKE). Κατά πληροφορίες ο νέος γενικός γραμματέας έχει διαφοροποιηθεί από την αποδοχή της συμφωνίας και μένει να φανεί με ποια "φόρμουλα" η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα υπογράψει τη ΣΣΕ.

  Τι προβλέπει

  Όπως ανέφερε χθες το Capital.gr., η συμφωνία για τη ΣΣΕ με ημερομηνία λήξης στις 31/7/2021 προβλέπει για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί πριν την 1/3/2015 ("παλαιούς" εργαζόμενους) αύξηση 4,5% και από 31/7/2021, όταν και λήγει η ΣΣΕ, επιστροφή στο 8ώρο με αύξηση 4% (δηλαδή συνολική μείωση 1%, εάν υπολογιστούν οι μισθολογικές απώλειες των προηγούμενων ΣΣΕ).

  Στη σύμβαση δεν προβλέπεται διασφάλιση θέσεων εργασίας, επιστρέφει το 40ωρο εργασίας, ενώ άλλα ζητήματα, όπως έξοδα φύλαξης, τα ταμείο αλληλοβοήθειας, κανονισμός μεταθετότητας κ.α., θα συμφωνηθούν σε επόμενο στάδιο. Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μετά την 1/3/2015 ("νέοι" εργαζόμενοι) προβλέπεται αύξηση 5,5% και επιπλέον αύξηση 2% μετά τις 31/7/2021, όταν και λήγει η ΣΣΕ.

  Διαβουλεύσεις και αντιδράσεις

  Η εξέλιξη αυτή ήλθε έπειτα από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων τα τελευταία 24ωρα που οδήγησε σε παραιτήσεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας.

  Το περιεχόμενο της συμφωνίας και το γεγονός ότι το κείμενο υπεγράφη από τον πρόεδρο και τον γ.γ. της Ομοσπονδίας χωρίς τα υπόλοιπα μέλη  της διαπραγματευτικής ομάδας της Ομοσπονδίας και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, είχε διχάσει το Δ.Σ. και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ ορισμένα μέλη είχαν ζητήσει να μην δεσμευτεί η Ομοσπονδία από τις υπογραφές προέδρου και γενικού γραμματέα και να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγμάτευση.

  Η στάση του ΟΤΕ να θεωρήσει την υπογραφή των κ.κ. Φούκα και Βάκη οριστική και το ζήτημα της διαπραγμάτευσης "λήξαν", έφερε σε αδιέξοδο την Ομοσπονδία. Πλέον  μετά την επίτευξη συμφωνίας και την κατά πλειοψηφία αποδοχή της από το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ απομένουν οι τελικές διεργασίες προκειμένου να υπογραφεί η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Σύγκρουση και παραιτήσεις στην ΟΜΕ-ΟΤΕ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων