Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 22-Ιαν-2020 08:03

    Σύγκρουση και παραιτήσεις στην ΟΜΕ-ΟΤΕ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

    Σύγκρουση και παραιτήσεις στην ΟΜΕ-ΟΤΕ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
    • Εκτύπωση
    • Αποθήκευση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Νίκου Χρυσικόπουλου

    Συνδικαλιστικό "εμφύλιο" και παραιτήσεις προκάλεσε στους κόλπους της ΟΜΕ-ΟΤΕ η διαπραγμάτευση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Οργανισμό.

    Έπειτα από την υιοθέτηση μιας "σκληρής γραμμής" που οδήγησε σε απεργία 19 ημερών για το θέμα της ΣΣΕ με αιτήματα όπως ενιαία σύμβαση σε όλο τον όμιλο "που θα εξισώνει τους εργαζόμενους προς τα πάνω", ανάκληση των απολύσεων των έξι εργαζόμενων στη φύλαξη και αυξήσεις για όλους, η απόφαση του Δ. Φούκα και Β. Βάκου, προέδρου και γενικού γραμματέα αντίστοιχα της ΟΜΕ να υπογράψουν κείμενο ΣΣΕ στη συνάντηση της Δευτέρας με τη διοίκηση του ΟΤΕ, προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις.

    Τι προτάθηκε

    Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε ΣΣΕ με ημερομηνία λήξης στις 31/7/2021 χωρίς διασφάλιση εργασίας, με πρόβλεψη για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί πριν την 1/3/2015 ("παλαιούς" εργαζόμενους) αύξηση 4,5% και από 31/7/2021, όταν και λήγει η ΣΣΕ, επιστροφή στο 8ώρο με -1%.

    Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μετά την 1/3/2015 ("νέοι" εργαζόμενοι) αύξηση 5,5% και επιπλέον 2% μετά τις 31/7/2021. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρξε αναφορά στο ζήτημα των απολύσεων των έξι εργαζόμενων στη φύλαξη.

    Το περιεχόμενο της συμφωνίας και το γεγονός ότι το κείμενο υπεγράφη από τον πρόεδρο και τον γ.γ. της Ομοσπονδίας χωρίς τα υπόλοιπα ονόματα της διαπραγματευτικής ομάδας της Ομοσπονδίας και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, δίχασε το Δ.Σ. και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

    Δεν έλειψαν, δε, οι προσωπικές επιθέσεις και κατηγορίες για τα προ μηνών γεγονότα που μετέβαλλαν την πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ – Ενωτική - Αγωνιστική Συνεργασία – ΑΚΕ ΠΑΣΕ)  και την αλλαγή του προεδρείου.

    Παραιτήσεις

    Υπό την πίεση των αντιδράσεων και των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει τις προηγούμενες εβδομάδες, οι κ.κ. Φούκας και Νάκος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ απέσυραν τη μονογραφή τους από το κείμενο της ΣΣΕ που υπεγράφη με τη διοίκηση του ΟΤΕ την προηγούμενη μέρα. Ακολούθως, ο κ. Βάκος παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα, κίνηση που πρακτικά δημιούργησε κενό διοίκησης στην Ομοσπονδία.

    Συμμετέχοντες, μάλιστα, μίλησαν "αγώνα χωρίς στρατηγική" και ζήτησαν την παραίτηση όσων ευθύνονται, του προέδρου της ΟΜΕ κ. Φούκα συμπεριλαμβανόμενου, καθώς και των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας. Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε να επανασυσταθεί το Δ.Σ της ΟΜΕ-ΟΤΕ και να ζητηθούν νέες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του ΟΤΕ για νέα ΣΣΕ.

    Η κρίση που προκλήθηκε στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας φέρνει νέες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης που θα δρομολογηθούν υπό χρονική πίεση, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται μετέωροι.

    Έπειτα από τη λήξη της προηγούμενης ΣΣΕ (στις 30/12/2019), τυπικά έπαψαν να ισχύουν οι κύριοι όροι που περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη σύμβαση (μισθολογικά κλιμάκια, 7ωρό, διασφάλιση θέσεων εργασίας) για τους παλαιούς εργαζόμενους του ΟΤΕ, με την εταιρεία να δίνει παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στο θέμα της ισχύος του ωραρίου.

    Για το λόγο αυτό, κατά πληροφορίες, η πλευρά των συνδικαλιστών θα ζητήσει παράταση της προηγούμενης ΣΣΕ και διασφάλιση θέσεων εργασίας μέχρι τις 31 Μαρτίου προκειμένου να υπάρξει χρόνος ώστε να πραγματοποιηθούν εκ νέου διαπραγματεύσεις.

    Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι εάν η πλευρά του ΟΤΕ θα δεχθεί να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να μην συζητείται.

    Η διοίκηση μετά την υπογραφή των κ.κ. Φούκα και Βάκη στο κείμενο της ΣΣΕ, θεωρεί το ζήτημα της νέας σύμβασης "λήξαν". Ανεξάρτητα, δηλαδή, από τις εσωκομματικές έριδες και τις συγκρούσεις στην ΟΜΕ, η πλευρά του ΟΤΕ θεωρεί ότι η Ομοσπονδία έχει δεσμευτεί, έχοντας αποδεχθεί συγκεκριμένους όρους οι οποίοι και δεν μπορούν να αλλάξουν.

    Διαβάστε ακόμη:

    - ΟΤΕ: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξανά διοίκηση και συνδικαλιστές

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων