Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιαν-2020 08:51

  OTE: Οι τραμπουκισμοί Ρουβίκωνα και οι πρακτικές της ΟΜΕ-ΟΤΕ

  OTE: Οι τραμπουκισμοί Ρουβίκωνα και οι πρακτικές της ΟΜΕ-ΟΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ με  το ζήτημα της υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) να έχει οδηγηθεί σε μια άνευ προηγουμένου όξυνση εντός και εκτός Οργανισμού, σε ανταλλαγές εξωδίκων, μηνύσεις και συλλήψεις, αποκλεισμούς κτιρίων και καταστημάτων της εταιρείας ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος και να καταστεί "υποχρεωτική” η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

  Η χθεσινή εμπλοκή του "Ρουβίκωνα” στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της διοίκησης μιας ιδιωτικής επιχείρησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το θέμα της υπογραφής νέας ΣΣΕ, προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα, τόσο για τα κίνητρα όσο και για το χρόνο που πραγματοποιήθηκε, λίγα δηλαδή 24ωρα μετά την υποβολή μηνύσεων από τη διοίκηση του Οργανισμού κατά παντός υπευθύνου για τις πρακτικές παρεμπόδισης εργαζομένων να εισέλθουν στους χώρους για να εργαστούν από μερίδα συνδικαλιστών.

  Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί επίσης το κείμενο που ανάρτησε η αναρχική συλλογικότητα μετά την "επίσκεψη” μελών της στην οικία του επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, καθώς πολλά σημεία του περιεχομένου παραπέμπουν σε ανάλογη φρασεολογία που χρησιμοποιείται σε ανακοινώσεις μελών του νέου προεδρείου της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

  Οι μόνιμοι επωδοί περί "ξεζουμίσματος και υπέρ-εκμετάλλευσης του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού”, η παράθεση και σύγκριση σκόρπιων και αυθαίρετων οικονομικών στοιχείων προκειμένου να στηλιτευτεί "η εύκολη και γρήγορη καπιταλιστική κερδοφορία”, "τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα στα οποία ο ΟΤΕ έχει περίοπτη θέση” και πολλές άλλες κοινοτυπίες του είδους, δημιούργησαν ερωτήματα σε εργαζόμενους του ΟΤΕ για το κατά πόσο η ΟΜΕ – ΟΤΕ ή μέλη της ταυτίζονται με τον "Ρουβίκωνα”.

  Δεν καταδίκασαν την επίθεση

  Τα ερωτήματα αυτά προκλήθηκαν και από το γεγονός ότι η ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ που ακολούθησε της εμπλοκής του "Ρουβίκωνα” δεν φάνηκε να παραπέμπει σε απόλυτη και ξεκάθαρη καταδίκη της "παρέμβασης”, παρά μόνο περιορίστηκε σε μια τοποθέτηση του ύφους "εξωθεσμικές λειτουργίες και αντιδράσεις δεν μας εκφράζουν...”, χωρίς όμως καμία αναφορά στο συμβάν.

  Χθες, μάλιστα, υπήρξε ανάλογο συμβάν με εισβολή προσώπων σε κατάστημα της "Γερμανός" στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ανήρτησαν πανό στην είσοδο του καταστήματος, πέταξαν τρικάκια και μοίρασαν φειγ βολάν…

  Γεγονός, σε κάθε περίπτωση, παραμένει πως όσα εκτυλίσσονται μετά την εκλογή νέου ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την νέα ΣΣΕ, έχουν δημιουργήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις.

  Σε διάστημα 10 ετών, περίοδο κατά την οποία η χώρα βίωσε μια από τις σφοδρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως, διοίκηση και εκπρόσωποι των εργαζομένων πέτυχαν να υπογραφούν σε κλίμα αμοιβαίας συνεργασίας νέες επιχειρησιακές συμβάσεις που μπορεί, μεν, να περιελάμβαναν μείωση μισθών, πλην διασφάλιζαν τις θέσεις εργασίας, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο αποτελούσε την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στην αγορά.

  Ο εκτροχιασμός των διαπραγματεύσεων έχουν πλέον οδηγήσει στην απώλεια κοινού σημείου επαφής μεταξύ της διοίκησης και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, με κίνδυνο μοναδικοί χαμένοι να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

  Ήδη στις 30/12/2019 τυπικά έπαψαν να ισχύουν οι τρεις κύριοι όροι που περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη ΣΣΕ (μισθολογικά κλιμάκια, 7ωρό, διασφάλιση θέσεων εργασίας) για τους παλαιούς εργαζόμενους του ΟΤΕ, με την εταιρεία να δίνει παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στο θέμα της ισχύος του ωραρίου.

  Εν τω μεταξύ σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα απεργιακή συγκέντρωση στο Διοικητικό Μέγαρο στο Μαρούσι, ενώ της ερχόμενη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Γιατί ο ΟΤΕ αντέδρασε με μηνύσεις στις πρακτικές αποκλεισμού κτιρίων

  - Απειλές Ρουβίκωνα σε στελέχη του ΟΤΕ: "Γνωρίζουμε και πού τρώτε"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ