Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 08:18

  Γιατί ο ΟΤΕ αντέδρασε με μηνύσεις στις πρακτικές αποκλεισμού κτιρίων

  Γιατί ο ΟΤΕ αντέδρασε με μηνύσεις στις πρακτικές αποκλεισμού κτιρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Αποφασισμένη να μην επιτρέψει συνδικαλιστικές πρακτικές που γυρίζουν τον Οργανισμό 20 χρόνια πίσω, δηλώνει η διοίκηση του ΟΤΕ. Ο αποκλεισμός των εξωτερικών εισόδων του Διοικητικού Μεγάρου στο Μαρούσι με ιδιωτικά αυτοκίνητα (!), καθώς και άλλων κτηρίων και καταστημάτων του Οργανισμού, ώστε να εμποδιστεί οποιοσδήποτε εργαζόμενος επιθυμούσε να εργαστεί σε ημέρα που οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ είχαν εξαγγείλει απεργία, καθώς και μια σειρά άλλων συμβάντων (όπως αυτό στο κατάστημα στο Mall) που αγγίζουν, εάν δεν ξεπερνούν τα όρια του εκφοβισμού των εργαζομένων, προκάλεσε την αντίδραση της εταιρείας.

  Μπροστά στην αντιδημοκρατική ενέργεια απαγόρευσης του δικαιώματος της εργασίας, όπως έγινε γνωστό, ο ΟΤΕ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις πρακτικές αποκλεισμού κτηρίων και καταστημάτων της εταιρείας και παρεμπόδισης εργαζομένων να εισέλθουν στους χώρους για να εργαστούν. "Αν και έγιναν επανειλημμένα συστάσεις, τόσο από την εταιρεία όσο και από την αστυνομία, για συμμόρφωση, το φαινόμενο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα", αναφέρει η εταιρεία.  

  Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων περιπτώσεων, υπήρξαν σοβαρά κρούσματα παρεμπόδισης εργαζομένων σε κατάστημα του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη που κατέληξαν σε συλλήψεις μελών από τα σωματεία ΠΕΤ-ΟΤΕ και ΠΑΣΕ-ΟΤΕ.

  Αποκλεισμοί

  Οι αποκλεισμοί κτηρίων συνήθως ξεκινούν από νωρίς το πρωί και διαρκούν έως τις μεσημεριανές ώρες, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την είσοδο όσων υπαλλήλων επιθυμούν να εργαστούν. Η τακτική αυτή στερεί, από όσους εργαζόμενους επιθυμούν να εργαστούν, το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας επιλογής, αναφέρουν από τον ΟΤΕ. Περαιτέρω, ακυρώνει στην πράξη το όποιο επιχείρημα των συνδικαλιστών για "πρωτοφανή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία". Πόσο μάλλον δεν έχει καταμετρηθεί ακόμη πόσοι συμμετείχαν στην απεργία αφού δεν έχει γνωστοποιηθεί επίσημα στο HR της εταιρείας πώς επιθυμούν να δηλωθούν (σ.σ. συμμετοχή η όχι, άδεια, παρεμπόδιση εργασίας κλπ) οι ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων.

  Ήδη, ο Οργανισμός επιχειρεί με διάφορους τρόπους να λύσει τα προβλήματα σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών που έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις. Ακόμη και αυτή η προσπάθεια, προκαλεί την έντονη αντίδραση της ΟΜΕ-ΟΤΕ που σε νέα ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "απεργοσπαστικές προσπάθειες της διοίκησης".

  Ενδεικτικό της διαφοροποίησης της νέας διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ υπό τον πρόεδρό της Δ. Φούκα, σε σχέση με τις παλαιότερες διοικήσεις που είχαν χειριστεί τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπεγράφησαν, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας στην εταιρεία, είναι πως παρά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, προειδοποιούν με νέες απεργίες.

  Συγκεκριμένα, η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει προσδιορίσει την νέα συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου μετά τις 20 Ιανουαρίου, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για κλιμάκωση απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων εάν η διοίκηση του ΟΤΕ δεν προσέλθει καλόπιστα σε διαπραγμάτευση", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

  Ανάμεσα σε όλα αυτά, "απειλούν" επίσης να προσφύγουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραποίηση στοιχείων από τον ΟΤΕ (!), στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αλλά ότι θα στείλουν αντιπροσωπεία στη Βόννη, στα κεντρικά της DΤ, για να καταγγείλουν τη διοίκηση του ΟΤΕ (!). Την ερχόμενη, δε, Δευτέρα, έχουν ζητήσει τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, συνάντηση που με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα θα πραγματοποιηθεί.

  Προθεσμία έως 31 Ιανουαρίου για ΣΣΕ

  Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η διοίκηση του ΟΤΕ έχει ενημερώσει ότι στις 31 Ιανουαρίου εκπνέει η ισχύς της ΣΣΕ, έπειτα από την παράταση του ενός μηνός που αποφασίστηκε. Η διοίκηση του Οργανισμού έχει προειδοποιήσει πως εάν μέχρι τότε εξακολουθεί να μην έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη νέα ΣΣΕ, από την 1η Φεβρουαρίου 2020 θα εφαρμοστεί, μεταξύ άλλων, το 40ωρο ωράριο εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων της ΟΤΕ Α.Ε.

  Σε περίπτωση, δηλαδή που δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όλοι οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο πρότερο καθεστώς 40ωρου ωραρίου εργασίας, λαμβάνουν μεν αυξήσεις που μεσοσταθμικά υπολογίζονται στα επίπεδα του 9,5%, αλλά χάνουν μια σειρά επιδομάτων και, βεβαίως, ενεργοποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις περί απολύσεων.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Οι συνδικαλιστές απέκλεισαν "δημοκρατικά" το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ