Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Δεκ-2019 08:28

  ΟΤΕ: Χαμηλή η συμμετοχή στην απεργία της Ομοσπονδίας

  ΟΤΕ: Χαμηλή η συμμετοχή στην απεργία της Ομοσπονδίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Χωρίς την αναμενόμενη από πλευράς Ομοσπονδίας συμμετοχή των εργαζομένων του ΟΤΕ συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα η ΟΜΕ-ΟΤΕ, με φόντο την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

  Εκτιμάται πως, με αρχικούς υπολογισμούς, η συμμετοχή εργαζομένων του ΟΤΕ δεν ξεπέρασε το 20%, ποσοστό που κατά τρίτους παρατηρητές δημιουργεί ήδη προβληματισμό στις τάξεις των συνδικαλιστών αναφορικά με τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ από την πλευρά της έκανε λόγο για ποσοστά που "άγγιξαν το απόλυτο” και "καθολική συμμετοχή” στις κινητοποιήσεις.

  Οι κινητοποιήσεις χθες Δευτέρα περιελάμβαναν από πολύ νωρίς το πρωί τον αποκλεισμό των εισόδων του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ με αυτοκίνητα (!), προκειμένου να μην επιτραπεί η είσοδος όσων υπαλλήλων επιθυμούσαν να εργαστούν στο κτίριο.

  Αποκλεισμένο ήταν το κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, ορισμένα άλλα στην Αθήνα (Ηράκλειο, Παιανία) και κάποια καταστήματα της εταιρείας. Αργότερα, πριν το απόγευμα οι πύλες άνοιξαν και όσοι ήταν παρόντες πέριξ του πρώτου φυλακίου του Μεγάρου αποχώρησαν.

  Την ίδια στιγμή, έγιναν αναφορές πως στο κατάστημα του Ομίλου ΟΤΕ στο The Mall Athens υπήρξε χθες επεισόδιο εις βάρος των υπαλλήλων για το γεγονός ότι το κατάστημα βρισκόταν σε λειτουργία. 

  Όλα αυτά συμβαίνουν με τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές να έχουν διακοπεί, ενώ απεστάλησαν εξώδικα, με επίκεντρο την απόφαση της ΟΜΕ-ΟΤΕ να προχωρήσει σε απεργία μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, στην πιο εμπορική περίοδο της χρονιάς και μάλιστα όχι μερικών ημερών αλλά διάρκειας τριών εβδομάδων, σε όλες της εργάσιμες ημέρες της περιόδου.

  Η απεργία ξεκίνησε 21 Δεκεμβρίου και η πρώτη... δόση ολοκληρώνεται σήμερα, 24 Δεκεμβρίου. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει ανακοινώσει νέα απεργία από 27/12/2019 έως και 31/12/2019, από 2/01/2020 έως και 5/01/2020 και από 7/01/2020 έως και 12/01/2020. Η Ομοσπονδία εξήγγειλε πως την ερχόμενη Παρασκευή, 27/12/2019 θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στο κτίριο στην Παιανία και την ερχόμενη Δευτέρα, 30/12/2019, παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας.

  Διαφορά

  Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν υπογραφεί τρεις ΣΣΕ στον ΟΤΕ, χωρίς ιδιαίτερα ζητήματα και πάντοτε με στόχο να επικρατήσει εργασιακή ειρήνη στον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό της χώρας. Η διαφορά με το παρελθόν είναι πως εδώ και λίγο καιρό στην ΟΜΕ-ΟΤΕ άλλαξε η διοίκηση, με τις μετριοπαθείς "φωνές” να τίθεται στο περιθώριο.

  Ενδεικτικό είναι πως από την περασμένη Παρασκευή το Capital.gr ανέφερε ότι στην COSMOTE (σ.σ. η ΟΤΕ ΑΕ και η COSMOTE AE υπογράφουν διαφορετικές Συλλογικές Συμβάσεις) η διοίκηση και ο σύλλογος εργαζομένων της εταιρείας υπέγραψαν συμφωνία με την οποία διασφαλίζονται μισθοί και θέσεις εργασίας μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, όσο διαρκούν δηλαδή οι διαπραγματεύσεις για την νέα Συλλογική Σύμβαση στην εταιρεία, καθώς η παρούσα εκπνέει στις 30/12/2019.

  Αντίθετα στον ΟΤΕ, έπειτα από μόλις 6 εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κήρυξε την απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων. Μετά την προκήρυξη της απεργίας, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κάλεσε την εταιρεία σε διάλογο. Ωστόσο, η πλευρά του ΟΤΕ θεώρησε πως η κίνηση αυτή ήταν προσχηματική καθώς η πρόσκληση σε διάλογο προηγείται της κήρυξης της απεργίας.

  Υπενθυμίζεται πως θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτέλεσε το ζήτημα οκτώ φυλάκων (από τους 74 συνολικά ) που δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν από τον ΟΤΕ, παρόλο που το αντικείμενο της εργασίας τους καταργήθηκε με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2019.

  Για τους εργαζόμενους αυτούς, όπως ανέφερε το Capital.gr., δόθηκε ενισχυμένο κίνητρο αποχώρησης που ισοδυναμούσε με καθαρούς μισθούς 4 έως 8 ετών (έως 270.000 ευρώ μικτά), εξασφάλιση εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες υπηρεσιών φύλαξης για τουλάχιστον 3 χρόνια και κάλυψη των εξόδων εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας security.

  Όπως γίνεται γνωστό, οι οκτώ αυτοί φύλακες δεν έχουν αποδεχθεί τα κίνητρα και όπως αναφέρεται από τον ΟΤΕ η σύμβασή τους θα λυθεί στις 31/12.

  Διαβάστε ακόμη

  - Οι συνδικαλιστές απέκλεισαν "δημοκρατικά" το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ