Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Ιαν-2020 08:44

  Με νέα απεργία απειλεί η ΟΜΕ-ΟΤΕ, προειδοποιεί η διοίκηση του Οργανισμού

  Με νέα απεργία απειλεί η ΟΜΕ-ΟΤΕ, προειδοποιεί η διοίκηση του Οργανισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Τη συνέχιση των απεργιακών που έχουν εξαγγελθεί έως τις 12 Ιανουαρίου αποφάσισε η OME-ΟΤΕ σε χθεσινή της συνεδρίαση. Οι συνδικαλιστές, μάλιστα, προειδοποιούν για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις "εάν η Διοίκηση εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της", όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

  Λίγα 24ωρα μετά το "τελεσίγραφο" της διοίκησης του ΟΤΕ που ουσιαστικά έδωσε προθεσμία μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020 προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το θέμα της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), ειδάλλως οι εργασιακές συνθήκες στον ΟΤΕ θα επιστρέψουν σε status quo ante καθεστώς, με ότι σημαίνει αυτό για απολύσεις και ωράριο εργασίας, οι συνδικαλιστές απαντούν με απειλή νέων απεργιών.

  Πολλά για το power game που εκτυλίσσεται θα φανούν στις 13 Ιανουαρίου, καθώς τότε είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας. Με τα σημερινά δεδομένα, η συνάντηση αυτή δεν αναμένεται να φέρει αποτελέσματα με αποτέλεσμα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου να χαρακτηρίζεται ως το πλέον κρίσιμο.

  Συνεδρίαση

  Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει προσδιορίσει την νέα συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου μετά τις 20.01.2020 "προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για κλιμάκωση απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων εάν η διοίκηση του ΟΤΕ δεν προσέλθει καλόπιστα σε διαπραγμάτευση", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

  Οι αποφάσεις θα ληφθούν με ορόσημο την 31η Ιανουαρίου, όταν εκπνέει η προθεσμία που, όπως αναφέρθηκε, αποφασίστηκε οικειοθελώς από τον ΟΤΕ να δοθεί στο 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για την κατηγορία εργαζομένων που ίσχυε. Η διοίκηση του Οργανισμού έχει προειδοποιήσει πως εάν μέχρι τότε εξακολουθεί να μην έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη νέα ΣΣΕ, από την 1η Φεβρουαρίου 2020 θα εφαρμοστεί, μεταξύ άλλων, το 40ωρο ωράριο εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων της ΟΤΕ Α.Ε.

  Σε περίπτωση, δηλαδή που δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όλοι οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο πρότερο καθεστώς 40ωρου ωραρίου εργασίας, λαμβάνουν μεν αυξήσεις που μεσοσταθμικά υπολογίζονται στα επίπεδα του 9,5%, αλλά χάνουν μια σειρά επιδομάτων και, βεβαίως, ενεργοποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις περί απολύσεων.

  Η νέα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει σε σχέση με το παρελθόν οξύνει τη στάση της αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τη νέα Σύμβαση και έχει διαμηνύσει, μεταξύ άλλων, πως δεν δέχεται καμία απόλυση, ζητά αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους, επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων και τριετή Σ.Σ.Ε. στον ΟΤΕ και σε όλες τις θυγατρικές. Η πλευρά του ΟΤΕ έχει προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μονοετή ΣΣΕ ώστε να προετοιμαστεί για τον μετασχηματισμό του Ομίλου, μηδενικές αυξήσεις στους παλαιούς εργαζόμενους και έως 3% στους νέους εργαζόμενους.

  Σημειώνεται πως το 2014 είχε υπογραφεί ΣΣΕ με την οποία συνεχίστηκε η μεσοσταθμική μείωση της προηγούμενης σύμβασης κατά 11% για την επόμενη τριετία (20150-2017) για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ με τους ίδιους όρους, ενώ διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας και εντάχθηκαν στον ΟΤΕ περίπου 2.100 εργαζόμενοι της OTEplus.

  Ακολούθως το Μάρτιο του 2018 υπεγράφη (με αναδρομική ισχύ, από 1/1/2018) νέα ΣΣΕ που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, αύξηση 2% του μισθού από 1.1.2018, και επιπλέον αύξηση 3% από 1.1.2019 και διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τη διετία, καθώς η εταιρεία δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους μέχρι το τέλος του 2019.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Εξέπνευσε, χωρίς συμφωνία, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων