Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Δεκ-2019 07:57

  Κατά μέτωπο σύγκρουση ΟΤΕ – συνδικαλιστών

  Κατά μέτωπο σύγκρουση ΟΤΕ – συνδικαλιστών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει σε μερίδα συνδικαλιστών οι ακραίοι, όπως τους χαρακτηρίζουν, χειρισμοί με τους οποίους η νέα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ επιχειρεί να διαπραγματευτεί σειρά εργασιακών ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον 5.500 εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ.

  Η ανατροπή της παράταξης του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας, Βασίλη Λάμπρου, και η επικράτηση στη διοίκηση ενός σχήματος που εμφανίζεται να υποστηρίζεται από τμήμα της ΔΑΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει έμπρακτα σε διαφοροποίηση της στάσης της OME-OTE. Η προκήρυξη απεργίας τριών εβδομάδων, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, έξι μόλις εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τη Διοίκηση του ΟΤΕ και χωρίς να προηγηθεί πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο πριν την κήρυξή της, θεωρείται ως απόλυτη ένδειξη της συγκρουσιακής στρατηγικής της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας, σχολίαζαν τρίτοι παρατηρητές των τεκταινόμενων στον ΟΤΕ.

  Επίθεση

  Απολύτως χαρακτηριστικά ήταν όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της OME-ΟΤΕ στη διάρκεια της οποίας μέλη του προεδρείου επιτέθηκαν στη διοίκηση του ΟΤΕ, στον τέως πρόεδρο κ. Λάμπρου αλλά και σε παριστάμενους δημοσιογράφους.

  Ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Φούκας, παρουσίασε τις θέσεις της ΟΜΕ – ΟΤΕ, ενώ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα αναφέρεται πως η OME-OTE "εξάντλησε κάθε περιθώριο συνδικαλιστικό και νομικό προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη Διοίκηση και να επιτευχθεί συμφωνία με όρους έντιμους κι αξιοπρεπείς, η οποία θα διασφαλίζει το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων και της εταιρείας".

  Στο ερώτημα, δε, γιατί δεν προηγήθηκε κάποιου είδους προειδοποιητική κινητοποίηση αντί να αποφασιστεί απεργία τριών εβδομάδων, το επιχείρημα ήταν ότι υπήρξε προειδοποιητική απεργία… τον περασμένο Απρίλιο με αφορμή το θέμα των φυλάκων.

  Παρουσιάστηκε, δε, μια αγνώστου προέλευσης "αιτιολογική έκθεση" σύμφωνα με την οποία η παραγωγικότητα των εργαζόμενων στη σταθερή ΟΤΕ (σ.σ. μια από τις δραστηριότητες του ΟΤΕ, για τις υπόλοιπες δεν γίνεται αναφορά) στο διάστημα 2012 – 2018 αυξήθηκε κατά 55%, ωστόσο, αυτή δεν μετουσιώθηκε σε αύξηση μισθών.

  Αντιδρώντας, ο ΟΤΕ προχώρησε σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα που έχει προκαλέσει σφοδρή ανησυχία στις τάξεις των εργαζομένων οι οποίοι βλέπουν να απειλείται η εργασιακή ειρήνη που είχε εξασφαλίσει η ΟΜΕ-ΟΤΕ επί προεδρίας Β. Λάμπρου με τη διοίκηση του Οργανισμού. Ο ΟΤΕ ξεκάθαρα θεωρεί ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν είχε την πρόθεση να συζητήσει ουσιαστικά, αλλά να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην παράνομη και καταχρηστική απεργία της.

  Ανταλλαγή εξωδίκων

  Οι δύο πλευρές, όπως ανέφερε το Capital.gr., έχουν ανταλλάξει εξώδικα και κάθε διαπραγμάτευση έχει διακοπεί. Οι συνδικαλιστές εμμένουν στις θέσεις τους υποστηρίζοντας με το εξώδικο που απεστάλη στις 16 Δεκεμβρίου ότι η διοίκηση του ΟΤΕ λόγω της απόφασή της για απολύσεις, είναι υπεύθυνη για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και ότι διασαλεύει την εργασιακή ειρήνη.

  Από την πλευρά του ο ΟΤΕ σε αντίστοιχό εξώδικο με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε το Capital.gr., απάντησε πως η πρόσκλησή της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε δημόσιο διάλογο είναι εμφανώς προσχηματική και στοχεύει να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην παράνομη και καταχρηστική απεργία, διάρκειας τριών ολόκληρων εβδομάδων, και μάλιστα κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, "κατά προφανή υπέρβαση των ορίων που επιβάλλει η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη, ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος απεργίας".

  Συμπληρώνει, δε, πως όταν κάποιος καλεί σε δημόσιο διάλογο ενώ έχει προαποφασίσει και προκηρύξει απεργία διαρκείας, συνομολογεί ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να συζητήσει ουσιαστικά. "H ΟΜΕ-ΟΤΕ ουσιαστικά επιδιώκει να απεμπολήσει η διοίκηση του OTE το συνταγματικά και νομολογιακά κατοχυρωμένο δικαίωμά της να διοικεί και να διευθύνει την επιχείρηση”, αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση.

  Ξεκινά αύριο η απεργία

  Εν τω μεταξύ ξεκινά τυπικά αύριο Σάββατο, μια από τις πιο εμπορικές ημέρες του χρόνου εν όψει των Χριστουγέννων, η απεργία που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστές. Όπως έχουν ανακοινώσει οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ανά διαστήματα (21/12/2019 έως και 24/12/2019, 27/12/2019 έως και 31/12/2019, 2/01/2020 έως και 5/01/2020 και 7/01/2020 έως και 12/01/2020). Η πρώτη… δόση της απεργίας αναμένεται να δείξει και το βαθμό "συσπείρωσης" που ευελπιστεί ότι θα πετύχει η OME-OTE.

  Διαβάστε ακόμη:

  - ΟΤΕ: Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ