Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Δεκ-2019 08:50

  ΟΤΕ: Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

  ΟΤΕ: Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε επικίνδυνους ατραπούς οδηγεί η κλιμακούμενη αντιπαράθεση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων-ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) με τη διοίκηση του Οργανισμού, αναφορικά με την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης (ΣΣΕ) στον Οργανισμό.

  Οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά οδηγηθεί σε ναυάγιο, καθώς η απόφαση των συνδικαλιστών να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στην εορταστική περίοδο και συγκεκριμένα για τις εργάσιμες ημέρες μεταξύ 21 Δεκεμβρίου 2019 και 12 Ιανουαρίου 2020, θεωρήθηκε ως casus belli για την όποια συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

  Η πρόσκληση των συνδικαλιστών να εκκινήσει η διαδικασία δημοσίου διαλόγου μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), χαρακτηρίστηκε από την πλευρά του ΟΤΕ ως απόλυτα προσχηματική, από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε (στις 15/12) απεργία, τη στιγμή που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις των δύο πλευρών με αντικείμενο τη ΣΣΕ.

  "Όταν κάποιος καλεί σε δημόσιο διάλογο ενώ έχει προαποφασίσει και προκηρύξει απεργία διαρκείας, συνομολογεί ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να συζητήσει ουσιαστικά", σημειώνεται στην εξώδικη απάντηση του ΟΤΕ στην εξώδικη πρόσκληση που απέστειλε η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η πλευρά του Οργανισμού θεωρεί πως η πρόσκληση στη διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου μέσω του ΟΜΕΔ έχει ως στόχο να προσδώσει επίφαση νομιμότητας την απεργία, διάρκειας τριών εβδομάδων, που αιφνιδιαστικά εξήγγειλε η Ομοσπονδία, από τη στιγμή που οι απεργιακές κινητοποιήσεις εξαγγέλθηκαν προτού πραγματοποιηθεί η πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο.

  Γιατί οξύνθηκε η αντιπαράθεση

  Τα όσα συμβαίνουν στον ΟΤΕ έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζομένους του Οργανισμού οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνουν να οξύνεται επικίνδυνα το κλίμα εντός του Ομίλου και να διαταράσσεται η εργασιακή ειρήνη που είχε εξασφαλιστεί με διαδοχικές ΣΣΕ, τις οποίες είχαν υπογράψει η διοίκηση και οι πρώην επικεφαλής της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

  Η προ μηνών ανατροπή της παράταξης του πρώην προέδρου τη Ομοσπονδίας, Βασίλη Λάμπρου, και η επικράτηση στη διοίκηση ενός σχήματος που εμφανίζεται να υποστηρίζεται από τμήμα της ΔΑΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει έμπρακτα σε διαφοροποίηση της στάσης της OME-OTE, όπως φάνηκε από την απόφαση για απεργία μεγάλης διάρκειας μέσα στις γιορτές, πρακτική που δεν είχε ποτέ κατά το παρελθόν υιοθετηθεί. Ενδεικτικό είναι και το ύφος της τελευταίας ανακοίνωσής της ΟΜΕ-ΟΤΕ στην οποία χαρακτηρίζει "αυταρχική και αλαζονική” τη διοίκηση του ΟΤΕ, καλώντας την να αλλάξει στάση.

  Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, έχει διαταραχθεί και η καθημερινότητα των εργαζομένων καθώς με συγκεντρώσεις εντός και εκτός του Μεγάρου του ΟΤΕ η Ομοσπονδία επιχειρεί να πετύχει ένα βαθμό "συσπείρωσης" εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει.

  Ανοίγει διάπλατα η πόρτα για απολύσεις

  Ποια είναι τα αιτήματα του νέου προεδρείου της ΟΜΕ-ΟΤΕ; Η ομοσπονδία έχει διαμηνύσει, μεταξύ άλλων, πως δεν δέχεται καμία απόλυση, ζητά αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους, επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων (σ.σ. δηλαδή έμμεσες αυξήσεις) και τριετή Σ.Σ.Ε. στον ΟΤΕ και σε όλες τις θυγατρικές του Ομίλου, με την ισχύουσα ΣΣΕ να λήγει στις 30/12/2019.

  Μείζον στην ατζέντα των συζητήσεων είναι το θέμα των εργαζόμενων στις υπηρεσίες φύλαξης που αποκάλυψε προ ημερών το Capital.gr. Παρότι οι θέσεις τους καταργήθηκαν (σ.σο ΟΤΕ αποφάσισε να αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία τις υπηρεσίες φύλαξης) και η πλειονότητά τους (οι 66 από τους 74 φύλακες που απασχολούνταν στον ΟΤΕ), αποδέχθηκε την πρόταση του Οργανισμού για το πακέτο αποχώρησης. Ωστόσο, οκτώ εργαζόμενοι, από τους αρχικά εννέα καθώς στο μεσοδιάστημα ένας ακόμη δέχθηκε την πρόταση αποζημίωσης που σε ορισμένες περιπτώσεις έφθανε τις 215 χιλιάδες ευρώ (!), αρνούνται να αποχωρήσουν, διότι, όπως υποστηρίζουν, "δεν μπορούν να μας διώξουν"

  Οι συνδικαλιστές επιχειρηματολογούν λέγοντας πως όσα συμβαίνουν με το θέμα των πρώην φυλάκων είναι μια πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού του Ομίλου ΟΤΕ που θα εφαρμοστεί μελλοντικά. Το θέμα, βέβαια, είναι πως αυτό οι οριστικές αποφάσεις για το μετασχηματισμό της λειτουργίας και της δομής του ΟΤΕ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί… Έτσι, ο ΟΤΕ περνά στην αντεπίθεση λέγοντας πως η ΟΜΕ-ΟΤΕ ουσιαστικά επιδιώκει να απεμπολήσει η διοίκηση του το συνταγματικά και νομολογιακά κατοχυρωμένο δικαίωμά της να διοικεί και να διευθύνει την επιχείρηση.

  Όπως έγραψε το Capital.gr., με τα σημερινά δεδομένα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμη και το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να μην συμφωνήσουν, κάτι που σημαίνει επιστροφή σε 8ωρη εργασία, αυξήσεις, μεν, της τάξης του 9,5%, αλλά ουδεμία διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Αντίθετα ενεργοποιούνται όσα ισχύουν αναφορικά με απολύσεις εργαζομένων, την κατάργηση επιδομάτων κλπ. Πρακτικά, παύει να ισχύει η οποιαδήποτε διασφάλιση για διατήρηση των θέσεων εργασίας που είχε συμφωνηθεί με τις προηγούμενες ΣΣΕ και "ανοίγει η πόρτα" για απολύσεις με βάση όσα προβλέπει το ισχύον εργασιακό πλαίσιο.  

  Διαβάστε ακόμη:

  - ΟΤΕ: Απεργία εξήγγειλαν οι συνδικαλιστές, στα άκρα οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ

  - ΟΤΕ: Ποιοι εργαζόμενοι και γιατί αρνούνται αποζημίωση έως και 112 μισθούς

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ