Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Δεκ-2019 08:00

  Συνάντηση στο Μαξίμου για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και χρεώσεις στα data

  Συνάντηση στο Μαξίμου για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και χρεώσεις στα data
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Με τα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, των επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, την ανάπτυξη δικτύων 5G και, όπως αναμένεται, των χρεώσεων στα δεδομένα (data) στην κινητή τηλεφωνία στη χώρας μας επί τάπητος, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής των Cosmote, Vodafone Ελλάδας και Wind, κ.κ. Τσαμάζ, Μπρουμίδη και Ζαρκαλή.

  Η συνάντηση λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά την προτροπή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να επανεξετάσουν τις χρεώσεις στα δεδομένα.

  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως οι τιμές στα δεδομένα πρέπει να πέσουν "γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας". Συμπλήρωσε, δε πως πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να συμπιεστεί η αγορά, αντίθετα να υπάρξει βοήθεια ώστε να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις που δρομολογούνται. Αντίστοιχη παραίνεση πραγματοποίησε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, από το βήμα του 21ου Συνεδρίου Infocom World.

  Το ζήτημα έλαβε ευρεία διάσταση, κυρίως λόγω των διαφόρων στοιχείων που εμφανίζουν την ελληνική αγορά ως μια από τις ακριβότερες, εάν όχι την ακριβότερη στην Ευρώπη σε επίπεδο χρεώσεων για δεδομένα σε κινητή μέσω φορητών συσκευών. Και αυτό συμβαίνει καθώς λαμβάνονται υπόψη οι επίσημες ονομαστικές τιμές και όχι οι πραγματικές, οι οποίες ενσωματώνουν – κατά πάγια τακτική των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών λόγω του ανταγωνισμού – μεγάλες εκπτώσεις ανά πελάτη, ενώ δεν συνυπολογίζεται και το ζήτημα της υπέρμετρης φορολόγησης που έχει επιβάλει το ίδιο το κράτος στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, φόρος που είναι ο υψηλότερος πανευρωπαϊκά.

  Ο ρόλος της φορολογίας

  Λόγου χάρη, έρευνα βρετανικής εταιρείας (Cable) εμφανίζει την Ελλάδα να έχει το υψηλότερο τέλος για mobile data στην Ευρώπη με 28,88 ευρώ ανά GB, τιμή εκ πρώτης όψης εξωφρενική, πλην στην πράξη ανύπαρκτης.  Επιπλέον, οι έρευνες αυτές συγκρίνουν ανόμοια μεγέθη αγορών, ενώ εμφανίζονται να λαμβάνουν υπόψη υπηρεσίες ή προϊόντα που δεν είναι αντιπροσωπευτικά της κάθε αγοράς, όπως της – με πολλές ιδιαιτερότητες - ελληνικής, όπου το 70% της αγοράς αφορά την καρτοκινητή. Το κυριότερο, όπως σημειώθηκε, δεν συμπεριλαμβάνονται οι αθρόες προσφορές σε όγκο δεδομένων που παρέχονται κατά κόρον στους συνδρομητές.

  Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται λανθασμένα συμπεράσματα, τη στιγμή που οι τιμές στην αγορά έχουν μειωθεί – και συνεχίζουν να μειώνονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων κάθε εταιρείας – σχεδόν κατά 65% την τριετία 2014 – 2018, τη στιγμή που η φορολογία στην κινητή τηλεφωνία – με την παγκόσμια πρωτοτυπία του ειδικού τέλους συνδυαστικά με τον ΦΠΑ - είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και ανέρχεται σε 39% και σε ορισμένες, συγκεκριμένες περιπτώσεις, φθάνει και το 49%!

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ (παρουσιάστηκε στο 21ο INFOCOM WORLD CONFERENCE), η Ελλάδα έχει την υψηλότερη συνολική φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ, με τις αθροιστικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ 24% και ειδικό τέλος 12-20% βάσει της χρέωσης του λογαριασμού ενός πελάτη) να κυμαίνονται μεταξύ 39% και 49% της τελικής επιβάρυνσης.

  Η πρακτική φορολόγησης των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών, αναφέρεται στην έρευνα, δεν συναντάται σε άλλες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ουγγαρία και μερικώς την Μάλτα όπου έχει επιβληθεί κάποιας μορφής ειδικός φόρος στις επικοινωνίες. Μείωση ή κατάργηση του ειδικού τέλους στις κινητές επικοινωνίες, σημειώνεται στην έρευνα, θα οδηγούσε σε μείωση του κόστους σύνδεσης.

  Ουσιαστικά, εξηγούν γνώστες της αγοράς, οι προ φόρων τιμές στην Ελλάδα υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου κατά 10-15%, ενώ το μετά φόρων άθροισμά τους ξεπερνά κατά 5-10% τον μέσο όρο της ΕΕ.

  Τι θα γίνει με τα data

  Φυσικά, η κυβέρνηση ανοίγοντας το συγκεκριμένο θέμα εξυπηρετεί τη δική της ατζέντα, σε μια περίοδο που δρομολογούνται ή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες επενδύσεις σε έργα τηλεπικοινωνιακών υποδομών, έργων ICT για το ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αλλά και σημαντικές ανακατατάξεις με την επικείμενη είσοδο νέων παικτών (Forthnet/Nova) και με διεργασίες μεταξύ των παικτών της αγοράς (Wind).

  Από την πλευρά τους οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, έπειτα από την ανταλλαγή απόψεων που προηγήθηκαν αλλά των προτάσεων που διατυπώθηκαν, εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν τα θέματα που έχουν ανακύψει.

  Ήδη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤE, Μιχάλης Τσαμάζ, σχολιάζοντας το θέμα των τιμών στο πλαίσιο του συνεδρίου Infocom ανέφερε πως, παρά τις συνεχείς μειώσεις τιμών στην κινητή και την υψηλή φορολογία, "από τη στιγμή που έρχεται η Πολιτεία με τέτοιο αίτημα που λέει "να συμβάλλετε και εσείς”, το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, συζητάμε με τον υπουργό, και σχεδιάζουμε ανάλογες ενέργειες".

  Σημειώνεται πως έπειτα από το "άνοιγμα" του θέματος των data από την κυβέρνηση, οι προτάσεις που βρισκόταν υπό συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιελάμβαναν είτε τη μείωση του τελικού ποσού που πληρώνουν οι συνδρομητές κάθε μήνα, είτε τον πολλαπλασιασμό των υπηρεσιών, δηλαδή τη χρήση περισσότερων δεδομένων με την ίδια χρέωση (σ.σ. έως και 50%, με βάση τις πληροφορίες), με τη δεύτερη πρόταση να προκρίνεται και, εκτός απροόπτου, να αναμένεται να ανακοινωθεί ως αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης.

  Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή προσέδωσε και το αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, στο οποίο κατέληξε η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας, βάσει της οποίας  μείωση της τιμής δεδομένων από κινητές επικοινωνίες κατά 10% θα φέρει αύξηση της χρήσης δεδομένων από κινητές επικοινωνίες κατά 14,9%. Στην ίδια μελέτη, ο ΙΟΒΕ κατέληγε στο εύρημα πως ο μέσος χρήστης στην Ελλάδα καταναλώνει σήμερα το 1/4 των δεδομένων έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου στην Ευρώπη.

  Μένει να διαπιστωθεί, πάντως, εάν μετά τις επαφές κυβέρνησης – παρόχων θα υπάρξουν βήματα και από πλευράς κράτους για το ζήτημα της ακραίας φορολόγησης που επιβαρύνει τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, με άμεση επίπτωση στην τσέπη των καταναλωτών.

  Διαβάστε ακόμη: 

  - Τηλεπικοινωνίες: Ανοίγει η συζήτηση για μείωση τιμών στα data

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων