Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Δεκ-2019 08:01

  Χαμηλές πτήσεις για την Black Friday

  Χαμηλές πτήσεις για την Black Friday
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Το ταμείο σίγουρα δεν ήταν μείον ωστόσο εφέτος οι πωλήσεις την Black Friday, που στην Ελλάδα διαρκεί μια εβδομάδα, ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών. Αυτό υποστηρίζουν στο Capital.gr παράγοντες της αγοράς οι οποίοι κρατούν "μικρό" καλάθι και για τη σημερινή ημέρα, τη cyber Monday, όπου ο ανταγωνισμός των προσφορών μετακινείται, σύμφωνα με την παράδοση, αποκλειστικά και μόνο στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Αυτό βέβαια λέει η "παράδοση”.

  Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι σημαντικός όγκος των πωλήσεων και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε πραγματοποιήθηκε από ηλεκτρονικά καταστήματα.

  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία την παραμονή της Black Friday δέχθηκε 1,5 εκατ. επισκέπτες, πέρυσι είχε δεχθεί 1,3 εκατ. επισκέπτες, ενώ αρκετές αλυσίδες, κυρίως ηλεκτρονικών ειδών, πουλούσαν με έκπτωση κάποια εκ των προϊόντων τους αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων.

  Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους, όπως υποστηρίζει μερίδα εμπόρων όπου εφέτος δεν καταγράφηκαν φαινόμενα συνωστισμού όπως συνέβη κατά το πρόσφατο παρελθόν.

  Αν και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι το ποσοστό των εκπτώσεων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλό όταν σε άλλες αγορές, όπως στις ΗΠΑ όπου "γεννήθηκε" ο θεσμός όπου κατά τη διάρκεια της Black Friday το ποσοστό των εκπτώσεων ξεπερνά το 50%.

  Στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από έρευνα που είχε διενεργήσει πέρυσι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Skroutz. Σύμφωνα με την περσινή έρευνα μόλις το 15% των προϊόντων που πουλήθηκε αγοράστηκε φθηνότερα, το 1,5% ακριβότερα και το υπόλοιπο 83,5% σε παρόμοιες τιμές (σ.σ. στις συγκρίσεις τιμών παρόμοιες θεωρούνται δύο τιμές που δεν έχουν διαφορά μεγαλύτερη από ±10%).

  Βέβαια εφέτος, υπήρξαν και κατηγορίες προϊόντων, όπως τα καλλυντικά, όπου οι εκπτώσεις άγγιξαν το 60%. Στον χορό των προσφορών μπήκαν όλες οι αλυσίδες ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, τα καταστήματα γειτονιάς απ’ όλο το φάσμα των κλάδων, σουπερ μάρκετ, εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες, ακόμη και αλυσίδες εστίασης, όπως π.χ. η KFC η οποία πωλούσε το double berger της προς 2,8 ευρώ.

  Βέβαια στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι μεγάλοι retailers όπως τα: Public, Πλαίσιο, Praktiker, Media Markt, Κωτσόβολος, Leroy Merlin, Αttica Πολυκαταστήματα, Notos Galleries και Hondos Center.

  Εν αντιθέσει με την Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ακριβή στατιστικά στοιχεία για το πως κινήθηκε η Black Friday, στις ΗΠΑ σύμφωνα με την Adobe Analytics, οι online πωλήσεις αυξηθήκαν 19,6% στα 7,4 δισ. δολάρια εκ των οποίων τα 2,9 δισ. δολάρια αγορές πραγματοποιήθηκαν μέσω κινητού τηλεφώνου, το υψηλότερο ποσό όλων των εποχών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ