Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Νοε-2019 11:29

  Έκδοση ομολόγου εξετάζει ο ΟΠΑΠ

  Έκδοση ομολόγου εξετάζει ο ΟΠΑΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα βήματα και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων αναμένεται να ακολουθήσει άμεσα και ο ΟΠΑΠ, προχωρώντας στην έκδοση νέου ομολόγου, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία που συνεχίζει να υπάρχει στην αγορά καθώς και τη συνέχιση της όρεξης των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα, μετά και τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στις προοπτικές της Ελλάδας.

  Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και χθες ο οικονομικός διευθυντής του ΟΠΑΠ, Πάβελ Μούκα, κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων του Οργανισμού στους αναλυτές. Σε ερώτηση εάν ο ΟΠΑΠ σχεδιάζει έξοδο στις πιστωτικές αγορές, ο CFO απάντησε θετικά. "Ναι, εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές για τη διάρθρωση του συνολικού χρέους της εταιρείας. Οι συνθήκες στις αγορές είναι πολύ καλές αυτή τη στιγμή τόσο στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς όσο και στην ελληνική αγορά και τα επιτόκια πράγματι κινούνται πολύ θετικά", τόνισε ο Μούκα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ΟΠΑΠ είναι να εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει σε ό,τι αφορά το ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2022 ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η έκδοση νέου ομολόγου για αναχρηματοδότηση του τίτλου είναι μία από αυτές. Το κόστος χρηματοδότησης του Οργανισμού διαμορφώνεται σήμερα κάτω από το 3,5% και σκοπός του είναι να εκμεταλλευτεί τη "βουτιά" που έχει σημειώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, με τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων να διαμορφώνονται σήμερα στα επίπεδα του 1,4% από 4,4% που ήταν στις αρχές του έτους.

  Το 2019 αποτελεί ένα έτος-ορόσημο για τις εκδόσεις εταιρικού χρέους στην Ελλάδα καθώς οι εισηγμένες με ισχυρούς "συμμάχους" το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις αγορές ομολόγων διεθνώς λόγω των κινήσεων της Fed και της ΕΚΤ, καθώς και τη σημαντική βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, είναι αντιμέτωπες με ίσως την πιο ευνοϊκή στιγμή για αναδιάρθρωση δανεισμού και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις κεφαλαιακές αγορές.

  Τεράστια ζήτηση

  Μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις των ΟΤΕ και ΕΛΠΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, της Τέρνα Ενεργειακή τον Οκτώβριο, της Μυτιληναίος την προηγούμενη εβδομάδα η οποία ήταν και η πρώτη διεθνής έξοδος για την εισηγμένη, καθώς και τις εκδόσεις τίτλων Tier II από τις δύο συστημικές τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, ο ΟΠΑΠ όπως και άλλες εισηγμένες ( η Ελλάκτωρ ξεκινά σήμερα roadshow για την έκδοση 5ετούς ομολόγου) σχεδιάζουν να βγουν στις αγορές με στόχο την αναχρηματοδότηση λήξεων ομολόγων σε χαμηλότερα επιτόκια, την ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών καθώς και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων. Έως το α΄τρίμηνο του 2020 αναμένεται ανάλογη κίνηση και από την Τιτάν με έκδοση νέου ομολόγου για την πρόωρη αποπληρωμή ομολογιών ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήξεως 2021, που εκδόθηκε το 2016 με ετήσιο επιτόκιο 3,5%, εκμεταλλευόμενη και την εισαγωγή στο Euronext η οποία προφέρει  πρόσβαση σε μια ευρύτερη βάση χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές.

  Όπως ανέφερε και σε δημοσίευμά του χθες το Bloomberg η ζήτηση για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα είναι τεράστια κάτι που υπογραμμίζει την ανανεωμένη όρεξη των επενδυτών για το ελληνικό χρέος η οποία έχει οδηγήσει έως τώρα φέτος σε συνολικές εκδόσεις ύψους 11,3 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Axia Ventures Group, Αργύρης Γκόνης, η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας έχει επιτρέψει στις υγιείς οικονομικά εταιρείες να επωφεληθούν από το τρέχον κυνήγι αποδόσεων. Οι τιμολογήσεις των τίτλων υποδεικνύουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στη χώρα και στις ελληνικές επιχειρήσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων