Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Νοε-2019 12:12

  Γιατί ο Δουζόγλου έκανε πίσω στην Creta Farms

  Γιατί ο Δουζόγλου έκανε πίσω στην Creta Farms
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  "Λευκή πετσέτα" στη διεκδίκηση της Creta Farms πέταξε τελικά ο κ. Θ. Δουζόγλου. Ο εκ Βενεζουέλας ορμώμενος επιχειρηματίας, οι δραστηριότητες του οποίου στην εγχώρια αγορά για αρκετούς αποτελούν black box, εμφανιζόταν να διεκδικεί την Creta Farms μαζί με τον Κώστα (Τάκη) Δομαζάκη, εκ των ιδρυτών της Creta Farms. Εν τέλει έκανε πίσω, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που τον ήθελαν, μέχρι και λίγες ώρες πριν την εκπνοή της διορίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, να είναι μεταξύ των διεκδικητών.

  Τι όμως μεσολάβησε από την ημέρα, που ο κ. Κώστας (Τάκης) Δομαζάκης στα τέλη Ιουνίου εμφάνισε τον κ. Θ. Δουζόγλου ως τον στρατηγικό επενδυτή που θα έσωζε την κρητική αλλαντοβιομηχανία, μέχρι και χθες λίγο πριν της 9 το βράδυ και αποφάσισε να μην κατέβει στον διαγωνισμό;

  Πηγές με γνώση ανέφεραν πως ο κ. Δουζόγλου, ο οποίος όταν τον είχε παρουσιάσει στις Τράπεζες ο κ. Δομαζάκης εμφανιζόταν διατεθειμένος να βάλει άμεσα 15 εκατ. ευρώ στη χειμαζόμενη αλλαντοβιομηχανία υπό την προϋπόθεση πως στο σχήμα που θα αναλάμβανε την τύχη της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας θα ήταν και ο κ. Δομαζάκης ανέφεραν ότι χρησιμοποίησε τον τελευταίο ως "Δούρειο Ίππο" για να μάθει για την κατάσταση της Creta Farms. Δεν είναι όμως ο μόνος. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως και ο άλλος ιδρυτής της Creta Farms κ. Μάνος Δομαζάκης χρησιμοποιήθηκε από άλλο "μνηστήρα" ο οποίος ενδιαφερόταν να μάθει για την κατάσταση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

  Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του κ. Θ. Δουζόγλου, από τα τέλη Ιουνίου οπότε και εμφανίσθηκε στο προσκήνιο μέχρι και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα αναζητούσε management με γνώση του κλάδου για να "τρέξει" το project αλλά και χρηματοδότηση. Για τον λόγο αυτό είχε έρθει σε επαφή με ισπανική εταιρεία προκειμένου αυτή να αναλάβει να "τρέξει" το συγκεκριμένο project. Τελικά οι Ισπανοί έκαναν πίσω κάτι που σηματοδότησε και την έξοδο του ιδίου από τη διεκδίκηση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

  Ο κ. Δουζόγλου όμως δεν ήταν ο μοναδικός που τελικά δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά. Ένα ακόμη προβεβλημένο όνομα στην κούρσα διεκδίκησης της Creta Farms ήταν αυτό της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας η οποία τελικά αποφάσισε να μην διεκδικήσει τον ανταγωνιστή της. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Πηγές από την Νίκας είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην καταθέσουν δεσμευτική προσφορά επικαλούμενες δυσκολίες στην όλη προσπάθεια διάσωσης της Creta Farms.

  Τελικά δεσμευτική προσφορά κατέθεσαν 2 από τα 6 επενδυτικά σχήματα. Πρόκειται για την Impala του Δ. Βιντζηλαίου που ελέγχει τη Λακωνική Τροφίμων και τη Lime Capital Partners που είναι μέτοχος της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. 

  Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες των προσφορών που έχουν κατατεθεί, πληροφορίες αναφέρουν αφενός πως βρίσκονται πολύ κοντά και αφετέρου πως και οι δύο εκτιμούν ότι απαιτούνται επιπλέον 4 εκατ. ευρώ ως ενδιάμεση χρηματοδότηση –πέραν από αυτή που έχουν εγκρίνει ήδη οι τράπεζες- μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου που θα πάρει αρκετούς μήνες.  

  Το ποιος από τους δύο επενδυτές θα "κόψει τελικά το νήμα" θα κριθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Από σήμερα κιόλας οι πιστώτριες Τράπεζες και οι επενδυτές εισέρχονται σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων ο οποίος θα κρίνει τον νικητή. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων πέραν της οικονομικής προσφοράς, θα είναι το ύψος του "κουρέματος", το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το business plan που έχουν εκπονήσει και κατά πόσο αυτό είναι βιώσιμο και σε τι βάθος χρόνου θα επιτευχθεί η επαναφορά στην κανονικότητα της αλλαντοβιομηχανίας.

  Ο στόχος είναι να κλείσει η διαγωνιστική διαδικασία τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση υπαγωγής της Creta Farms στο άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα μέσα στον Δεκέμβριο, το αργότερο αρχές Ιανουαρίου.

  Εν τω μεταξύ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι οι Τράπεζες θα εκταμιεύσουν την ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 4 εκατ. ευρώ που έχουν εγκρίνει για την κρητική αλλαντοβιομηχανία προκειμένου η εταιρεία να αλλάξει "χέρια” με αναμμένες τις μηχανές της. 

  * Δυο μνηστήρες για την Creta Farms
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ