Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Νοε-2019 08:19

  Η Wind Hellas, το ενδιαφέρον επενδυτών και τα σενάρια

  Η Wind Hellas, το ενδιαφέρον επενδυτών και τα σενάρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Εντείνονται οι ζυμώσεις γύρω από τη Wind Ελλάς, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να έχει διευρυνθεί έπειτα από την επιτυχή έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους 525 εκατ. ευρώ, που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα η εταιρεία.

  Καίτοι επί του παρόντος δεν υφίσταται συγκεκριμένη διαδικασία πώλησης ή πρόταση εξαγοράς, εντούτοις το ενδιαφέρον επενδυτών για τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο επιβεβαιώνεται ως υπαρκτό και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα πληρωθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου να "ξεκλειδώσει” εξελίξεις.

  "Οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα των μετόχων θα εξαρτηθούν από την ένταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που αυτή τη στιγμή είναι υπαρκτό”, αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας, συμπληρώνοντας πως "όλα αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά”.

  Η συγκεκριμένη σεναριολογία γύρω από τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο δεν είναι καινούργια αλλά χρονολογείται το τελευταίο 12μηνο τουλάχιστον. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, έχει ενισχυθεί σε σημείο να έχει αναφερθεί στην αγορά πως αποτελεί θέμα χρόνου η έναρξη διαδικασιών, ακόμη και ότι οι μέτοχοι της Wind δύναται να έχουν στα χέρια τους μη δεσμευτικές προτάσεις πριν τα Χριστούγεννα, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τη διοίκηση της εταιρείας. Από το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, μέχρι να αναμένονται δεσμευτικές προτάσεις υπάρχει μεγάλη απόσταση, σημειώνουν πηγές που παρακολουθούν την εξέλιξη του θέματος.

  Αύξηση μεγεθών

  Το ενδιαφέρον για τη Wind Ελλάς συνεπικουρείται από τους σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρείας, τη μείωση του χρηματοδοτικού της κόστους και τη βελτίωση του κόστους λειτουργίας του Ομίλου τα τελευταία χρόνια που έχει πετύχει η διοίκηση Ζαρκαλή. Την τριετία 2016-2018 η Wind Ελλάς εμφάνισε αύξηση του EBITDA κατά 36,7% και αύξηση εσόδων από υπηρεσίες κατά 4,2%.

  Στο σύνολο του 2018 η εταιρεία σημείωσε αύξηση σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία, κλείνοντας το έτος με συνολικά έσοδα 509,4 εκατ. ευρώ και EBITDA ύψους 119,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 3,1% και 15,7% αντίστοιχα.

  Αντίστοιχα, το α’ εξάμηνο του 2019 τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο 3,2% σε ετήσια βάση, στα 249,3 εκατ., και το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 21,6%, επίσης σε ετήσια βάση, στα 66,9 εκατ. Με τη χρονιά να οδεύει προς νέα αύξηση μεγεθών, η αποτίμηση της Wind βελτιώνεται περαιτέρω, τη στιγμή που έχει εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους δανεισμού και μικρότερο χρηματοδοτικό κόστος μέσω της πρόσφατης έκδοσης 5ετούς διάρκειας ομολόγου, ύψους 5με σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο (4,25%) σε σχέση με το ομολογιακό δάνειο του 2016, ύψους 275 εκατ. ευρώ, τοκομεριδίου 10% και λήξεως το 2021.

  Προϋποθέσεις

  Πάντως, πέραν της σημαντικής βελτίωσης των μεγεθών του Ομίλου που θα διαμορφώσουν και το ύψος του enterprise value στο ενδεχόμενο ενός deal, σημαντικό ρόλο θα έχουν και οι ευρύτερες εξελίξεις στην εγχώρια αγορά των telecoms, με καταλύτη τη Forthnet και τα σενάρια για την αξιοποίηση – από υφιστάμενους παίκτες της αγοράς, όπως η Vodafone και η Wind - του σκέλους της σταθερής τηλεφωνίας της εταιρείας.

  Περαιτέρω, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την κινητικότητα γύρω από την εταιρεία, εφόσον μετουσιωθεί σε επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος, μπορεί να διευκολύνει το γεγονός ότι στη Wind έχει πραγματοποιηθεί πρόσφατα πληρέστατος έλεγχος δέουσας επιμέλειας (due diligence) λόγω των απαιτήσεων για την έκδοση του ομολογιακού δανείου.

  Σημειώνεται ότι σήμερα τον έλεγχο της Wind έχουν οι επενδυτικές εταιρείες Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners που έπειτα από μετοχικές αλλαγές (μεταξύ των οποίων και η αποεπένδυση του Anchorage Capital Group) κατέχουν το 95% της Crystal Almond Holdings Limited, μητρικής της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά

  - Τριετία επιταχυνόμενης ανάπτυξης για τη Wind

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ