Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Νοε-2019 08:33

  Επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της στην Ελλάδα η Jumbo

  Επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της στην Ελλάδα η Jumbo
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στη Μυτιλήνη, μετά το πρόσφατο στην Κατερίνη, αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο κατάστημα της Jumbo. Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, η επέκταση της αλυσίδας στη Μυτιλήνη (όπου ήδη διέθετε παρουσία μέσω συνεργάτη) εντάσσεται το πλάνο ανάπτυξης στην Ελλάδα, το οποίο πλέον έχει κατεβάσει "ταχύτητα" καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη δικτύου στη Ρουμανία. Το νέο κατάστημα ακολουθεί τη δημιουργία νέου σημείου πώλησης στην Κατερίνη που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

  Στην εγχώρια αγορά η αλυσίδα διαθέτει ήδη δίκτυο 52 καταστημάτων. Το business plan του Ομίλου προβλέπει πως στην Ελλάδα (όπως και στην Κύπρο και στην Βουλγαρία) θα πραγματοποιείται η προσθήκη ενός καταστήματος ανά διετία. Η διοίκηση έχει εξηγήσει πως στην παρούσα φάση το δίκτυο φυσικών καταστημάτων καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς και πως "ταβάνι" αποτελούν τα 55 σημεία πώλησης.

  Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί βάρος στην περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού καταστήματος (e-jumbo). Με βάση τα τελευταία παρουσίαση της εταιρείας (Οκτώβριος 2019), στην Ελλάδα πραγματοποιείται το 62% των πωλήσεων του ομίλου και προέρχεται το 55% της προ φόρων κερδοφορίας.

  "Τρέχει" η Ρουμανία

  Στον αντίποδα, εδώ και μερικά χρόνια το βάρος της ανάπτυξης έχει πέσει στη Ρουμανία.

  Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, η πορεία ανάπτυξης της αλυσίδας της Ρουμανίας αποτέλεσε έκπληξη για την εταιρεία. Σήμερα από τη ρουμανική αγορά προέρχεται το 16% των εσόδων και το 20% των προ φόρων κερδών, με τα ποσοστά να αυξάνονται σταθερά.

  Σύμφωνα με το business plan, το δίκτυο στη Ρουμανία αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον 22 καταστήματα την επόμενη τετραετία, με απώτερο στόχο το δίκτυο της Ρουμανίας να φθάσει σταδιακά αυτό της Ελλάδας. Σήμερα η Jumbo διαθέτει 13 καταστήματα σε λειτουργία, με το 14ο υπερκατάστημα, επιφάνειας 14.000 τ.μ., να ανοίγει τις πόρτες του μέσα στο μήνα.

  Θα λειτουργήσει στο Brasov, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα λειτουργήσει ένα ακόμη, επιφάνειας 12.000 τ.μ. στην Κραϊόβα. Στο ίδιο συγκρότημα θα στεγαστούν επίσης αποθήκες και υπηρεσίες για την e-jumbo της Ρουμανίας (33.000 τ.μ. περίπου), project που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται για να λειτουργήσει στα τέλη του 2020.

  Νέο μοντέλο

  Η Jumbo έχει την τελευταία 5ετία μεταβάλλει το επιχειρηματικό της μοντέλο, αλλαγή που έχει ήδη αποτυπωθεί στα ενισχυμένα οικονομικά αποτελέσματά της. Πλέον αποτελεί ένα hypermarket χωρίς φαγητό, μόδα και ηλεκτρονικά που διαθέτει πως πώληση ένα χαρτοφυλάκιο 40,000 προϊόντων με μέση τιμή πώλησης τα 4,99 ευρώ.

  Είναι χαρακτηριστικό πως το 2014, το 29% των πωλήσεων προέρχονταν από τα είδη παιχνιδιού, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 22%. Τα είδη σπιτιού αποτελούν το 34% των πωλήσεων (από 29% προ 5ετίας), τα εποχιακά είδη το 23% (από 24% προ 5ετίας) και τα παιχνίδια το 22%. 

  Διαβάστε ακόμη:

  - Ποιοι αμφισβητούν τη στρατηγική Βακάκη - Πώς αντιδρά ο ιδρυτής της Jumbo

  - H Jumbo κατακτά την αγορά της Ρουμανίας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ