Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Νοε-2019 08:03

  FFG: Βήματα πριν από μία συμφωνία με τους ομολογιούχους, απειλή η αίτηση πτώχευσης

  FFG: Βήματα πριν από μία συμφωνία με τους ομολογιούχους, απειλή η αίτηση πτώχευσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Καταλυτική για την επόμενη ημέρα της Folli Follie Group και την προσπάθεια να παραμείνει "εν ζωή” ο άλλοτε κραταιός λιανεμπορικός όμιλος είναι η προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης που κατέθεσαν ομολογιούχοι πιστωτές της εταιρείας.

  Την αίτηση πτώχευσης έχει αιτηθεί ομάδα ομολογιούχων, στην οποία περιλαμβάνεται και η Darsi Investment Ltd, με επικεφαλής την ελβετική εταιρεία Valartis International, εταιρείας μέλος του Valartis Group που έχει αναπτύξει δραστηριότητες σε τομείς όπως τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις επενδυτικές συμμετοχές και το real estate.

  Η εκδίκαση της αίτησης (σ.σ. αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 16/10, όμως δεν συζητήθηκε λόγω κωλύματος ενός εκ των συνηγόρων), αποτελεί έναν υπαρκτό κίνδυνο για τη Folli Follie, ιδιαίτερα από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με το κύριο σώμα των ομολογιούχων πιστωτών επί μιας συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας.

  Θετικές ενδείξεις

  Μιας συμφωνίας που όμως συζητείται επί μακρόν και με διάφορες αιτίες δεν είχε καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί μέχρι και αργά χθες το βράδυ. Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr., η FFG απέστειλε την περασμένη Παρασκευή στην Ad Hoc Committee των κύριων ομολογιούχων πιστωτών (σε αυτό μετέχουν οι Oasis Management, Mercier Vanderlinden, Kyma ital, η Bank Of China Luxembourg και η βελγική AG Insurance) το πλαίσιο της συμφωνίας, στην οποία οι δύο πλευρές θεωρείται πως έχουν καταλήξει.

  Το κείμενο και οι όροι του term sheet όπως διατυπώθηκαν από την FFG παραλήφθηκε από την πλευρά των ομολογιούχων η οποία με τη σειρά της ζήτησε να πραγματοποιηθούν ορισμένες αλλαγές επί του κειμένου. Κατά συνέπεια μένει να φανεί εάν και αυτά τα αιτήματα θα γίνουν αποδεκτά και εάν θα "πέσουν" υπογραφές σύντομα.

  Χρόνος υπάρχει ακόμη, καθώς εφόσον σήμερα εκδικαστεί η αίτηση εκτιμάται πως θα απαιτηθεί διάστημα μερικών μηνών για να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Εξυπακούεται, βέβαια, πως σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση πτώχευσης, επί της ουσίας ακυρώνεται η όποια προσπάθεια σωτηρίας της εταιρείας μέσω σύναψης συμφωνίας εξυγίανσης με βάση με το άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα.

  Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση έδιναν αρκετές πιθανότητες να αναβληθεί η σημερινή εκδίκαση, ενώ μένει να αποδειχθεί εάν τελικώς θα επέλθει συμβιβασμός μεταξύ Valartis και Folli Follie ή όχι.

  Στήριξη

  Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν πως η Folli Follie έχει εξασφαλίσει επιστολή από την Ad Hoc Committee των ομολογιούχων με την οποία δίδεται η διαβεβαίωση πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, ότι οι εν λόγω αποτελούν σημαντικό μέρος των ενέγγυων πιστωτών και πως δεν επιθυμούν την πτώχευση της εταιρείας.

  Το επιχείρημα, πάντως, πως οι Valartis και Darsi κατέχουν πολύ μικρό μέρος του δανεισμού της Folli Follie (0,87% επί του συνόλου του δανεισμού) και, σύμφωνα με τη διοίκηση της FFG "δεν εκφράζουν την μεγάλη μερίδα ομολογιούχων πιστωτών”, δεν σημαίνει και ότι οι συγκεκριμένοι ομολογιούχοι στερούνται και των νόμιμων δικαιωμάτων τους να διεκδικήσουν αποζημίωση.

  Ο κίνδυνος, όμως, παραμένει: εάν και άλλοι ομολογιούχοι πιστωτές, πέραν της Valartis, αποφασίσουν να διεκδικήσουν δικαστικά αποζημιώσεις, η Folli Follie θα βρεθεί σε ένα δικαστικό κυκεώνα και σε διαρκείς συζητήσεις για την επίτευξη συμβιβασμών.

  Επιπλέον, το γεγονός ότι ένας εκ των ομολογιούχων πιστωτών αποφάσισε να ζητήσει την πτώχευση της εταιρείας, οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπάρχουν ομολογιούχοι – εν προκειμένω η Valartis – που θεωρούν ότι μπορεί να πετύχει μεγαλύτερο κέρδος από την πτώχευση της FFG, παρά από τα όσα έχει λαμβάνειν μέσω ενός "κουρέματος” των ομολογιών που κατέχουν…

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  - Στους ομολογιούχους το "μπαλάκι" της συμφωνίας εξυγίανσης της FFG

  - Folli-Follie: Σε διπλό "μέτωπο" με τους ομολογιούχους

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ