Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Οκτ-2019 08:51

  Εγκρίθηκε από το ΤΧΣ η συμφωνία Τρ. Πειραιώς – Intrum

  Εγκρίθηκε από το ΤΧΣ η συμφωνία Τρ. Πειραιώς – Intrum
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:53

  της Νένας Μαλλιάρα

  Την έγκριση του ΤΧΣ έλαβε χθες η συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς – Intrum για τη δημιουργία της κοινής εταιρίας, Intrum Hellas, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας. Οι υπογραφές θα πέσουν σήμερα το μεσημέρι. Με την υπογραφή θα πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή μετοχών και η μεταβίβαση του τιμήματος. 

  Ειδικότερα, η εσωτερική πλατφόρμα διαχείρισης του Recovery Banking Unit της Τράπεζας Πειραιώς μεταβιβάζεται σε μια νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Ποσοστό 80% της νέας εταιρείας θα ανήκει στην Intrum και 20% στην Τράπεζα Πειραιώς.

  Η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων θα συνάψει σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση, 27 δισ. ευρώ υφιστάμενων ΜΕΑ της Τράπεζας, μαζί με νέα ΜΕΑ που θα δημιουργούνται. Επιπλέον, η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται και ΜΕΑ από τρίτες πηγές. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης θα είναι 10 έτη και θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχες με ανάλογες προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά.   

  Μια δεύτερη εταιρεία διαχείρισης θα δημιουργηθεί, με την ίδια μετοχική σύνθεση, και θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο REOs της Τράπεζας αξίας 1 δισ. ευρώ, ενώ θα διαχειρίζεται επίσης και REOs προερχόμενα από τρίτες πηγές. O Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και επικεφαλής της Piraeus Legacy Unit  θα αναλάβει το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου των νέων εταιρειών διαχείρισης.

  Η συμφωνία Τρ. Πειραιώς και Intrum αποτιμά την αξία της πλατφόρμας σε 410 εκατ. ευρώ. To αντάλλαγμα για την απόκτηση του 80% της πλατφόρμας από την Intrum διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι το αναθεωρημένο πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς για τη μείωση των NPEs την περίοδο Δεκεμβρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2021 προβλέπει μείωσή τους από τα 26,4 στα 11,3 δισ. ευρώ (και σε επίπεδο ομίλου από τα 27,5 στα 12,1 δισ. ευρώ).

  Η μείωση αναμένεται να επιτευχθεί κατά 8,8 δισ. μέσω εισπράξεων και ίασης μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 1,2 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποιήσεων, κατά 4,4 δισ. ευρώ μέσω διαγραφών και κατά 6,9 δισ. ευρώ μέσω πωλήσεων.  

  Η συναλλαγή με την Intrum έχει θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υπολογίζεται σε 80 – 85 μονάδες βάσης στην παρούσα φάση και 55 – 60 μ.β. υπολογιζομένων των NPEs στα τέλη του 2021. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ