Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Σεπ-2019 01:49

  Κλυδωνισμοί στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση της Thomas Cook

  Κλυδωνισμοί στον ελληνικό τουρισμό από την πτώχευση της Thomas Cook
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:10

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Με 48 ξενοδοχεία υπό το σήμα του στην Ελλάδα, εκ των οποίων 4 ιδιόκτητα, μεγάλο πρόγραμμα κρατήσεων και προγραμματισμένες επενδύσεις για περαιτέρω επέκταση της παρουσίας του στην εγχώρια αγορά, η ανακοίνωση κατάρρευσης του παλαιότερου και μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Μεγάλης Βρετανίας Thomas Cook, με 22 χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και 22 εκατομμύρια πελάτες ετησίως, έχει προκαλέσει χάος στην Ευρώπη και στον ελληνικό τουρισμό.

  Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πόσοι πελάτες της Thomas Cook βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί ελληνικού εδάφους, οι πληροφορίες, όμως, κάνουν λόγο για 50.000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 22.000 αναμένεται να επαναπατριστούν άμεσα με αεροπλάνα που καταφθάνουν στην Ελλάδα. Με την ανακοίνωση της πτώχευσης του tour operator, όλα τα πακέτα διακοπών ακυρώθηκαν, το ίδιο και οι πτήσεις και οι τουρίστες θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους. Από το πρωί γίνονται συσκέψεις στο υπουργείο Τουρισμού και εντός ολίγου αναμένεται επίσημη ενημέρωση.

  Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ντόμινο εξελίξεων τις επόμενες ώρες αλλά και τις επόμενες ημέρες που θα επηρεάσει ταξιδιώτες, προμηθευτές, ξενοδοχεία, εργαζομένους και ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των υπαλλήλων της Thomas Cook ανέρχεται σε 650 άτομα.

  Παράγοντες του χώρου όμως μιλούν τις τελευταίες ώρες για μεγάλο πλήγμα στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό, δεδομένου πως η Thomas Cook διακινεί πάνω από τρία εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Η αγωνία μεγαλώνει σε προορισμούς που ο ταξιδιωτικός οργανισμός έχει πολύ ισχυρή παρουσία, ειδικά σε Κρήτη, Κω, Ρόδο, Κέρκυρα και Ζάκυνθο.

  Όπως σημείωσε στο Capital.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, αυτή τη στιγμή βασική προτεραιότητα είναι ο επαναπατρισμός των πελατών που έχουν μείνει στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται συνολικά η κατάσταση. Αναφερόμενος στον ελληνικό τουρισμό πρόσθεσε: "Μπορεί να βγούμε ζημιωμένοι αλλά και κερδισμένοι με σωστή διαχείριση της κατάστασης". Αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε, υπάρχει πρόβλημα όπου υπάρχει μαζικός τουρισμός, χάνονται οι κρατήσεις του Οκτωβρίου, ενώ η Ελλάδα χάνει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς.

  Ξενοδόχοι, πράκτορες και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου βρίσκονται σε στάση αναμονής τόσο και για τους τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα ή είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα, όσο και για τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί με τον tour operator. Κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη κατάρρευση των τελευταίων ετών στον τουριστικό κλάδο και για ένα μεγάλο κενό στην τουριστική αγορά που πρέπει να καλυφθεί.

  Από τη βρετανική κυβέρνηση έχει συμφωνηθεί να σταλούν 40 αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο. Η διάρκεια του επαναπατρισμού υπολογίζεται σε δύο εβδομάδες και θα καλυφθούν τα προγράμματα κρατήσεων έως τις 6 Οκτωβρίου.

  Οι κρίσιμες ώρες

  Με το χρόνο για την εξεύρεση κεφαλαίων να λιγοστεύει και τους πιστωτές να πιέζουν, χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο στο Λονδίνο, ενώ η ηγεσία της Thomas Cook συναντήθηκε με υποψήφιους επενδυτές, αναζητώντας επιπλέον 200 εκατ. λίρες, πέραν του πακέτου ανακεφαλαιοποίησης των 900 εκατ. λιρών μετά τη συμφωνία με τη Fosun International στα τέλη του Αυγούστου.

  Η συμφωνία προέβλεπε πως η Fosun Tourism Group θα διοχετεύσει 450 εκατ. στερλίνες στην εταιρεία με αντάλλαγμα τουλάχιστον το 75% των ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων και το 25% των αεροπορικών. Τα επιπλέον κεφάλαια απαιτήθηκαν προκειμένου ο όμιλος να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να στηριχθεί κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου οι κρατήσεις είναι λιγότερες.

  Ο διευθύνων σύμβουλος Peter Frankhauser εξέφρασε τη βαθιά του λύπη που η εταιρεία διακόπτει τη δραστηριότητά της αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης από τους πιστωτές της μέσα από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του σαββατοκύριακου.

  Ο τουριστικός όμιλος υφίσταται πιέσεις από το 2018, με τη μειούμενη τουριστική ζήτηση λόγω brexit, αλλά και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην ταξιδιωτική βιομηχανία να ασκούν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους. Το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού του έτους, ο οργανισμός εμφάνισε προ φόρων ζημίες της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ και προειδοποίησε για χαμηλότερα κέρδη και κατά το δεύτερο.

  Η παρουσία στην Ελλάδα

  Άγνωστο είναι επίσης τι θα γίνει με το ευρύ επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί ο όμιλος στην Ελλάδα. Μόλις τον Μάιο ο ταξιδιωτικός οργανισμός, που μαζί με το γερμανικό όμιλο της TUI διακινεί στην Ελλάδα το μεγαλύτερο όγκο ξένων επισκεπτών, (πέρσι έφερε τρία εκατομμύρια τουρίστες) ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ μόνο για τη φετινή χρονιά για την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων, τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, την ανακαίνιση υφιστάμενων, αλλά και καταθέσεων και λειτουργικών δαπανών. Μέσω μάλιστα της κοινοπραξίας Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), αποκτήθηκαν δύο νέα ξενοδοχειακά ακίνητα, το ξενοδοχείο 100 δωματίων Casa Cook στην περιοχή Λάμπη στην Κω, καθώς και παρακείμενο οικόπεδο όπου σχεδιάζεται κατασκευαστεί ξενοδοχείο Cook's Club 250 δωματίων για να λειτουργήσει το 2020.

  Η μεγάλη άνοδος που καταγράφει εξάλλου ο ελληνικός Τουρισμός τα τελευταία έξι χρόνια ενίσχυσε το σχεδιασμό του ομίλου, με τη διοίκησή του να σημειώνει πως η ελληνική αγορά συγκαταλέγεται στις κυριότερες που δραστηριοποιείται. Τον Ιούνιο χαρακτηριστικά άνοιξε νέο ξενοδοχείο στα Χανιά, υπό την επωνυμία της, το Casa Cook Chania, έχοντας προηγηθεί το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου της αλυσίδας στη Ρόδο το 2016 και του δεύτερου στην Κω το 2017. Τον Αύγουστο επίσης άνοιξε το όγδοο ξενοδοχείο της αλυσίδας Cook's Club στην πόλη της Ρόδου.

  Υπενθυμίζεται πως ο εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όμιλος Thomas Cook Group, που ιδρύθηκε το 1841 από τον επιχειρηματία Τόμας Κουκ, είναι από τους κορυφαίους ομίλους ταξιδιών αναψυχής παγκοσμίως, με πωλήσεις £ 9,6 δισεκατομμυρίων, για το έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Διαθέτει 200 ξενοδοχεία υπό τη δική του επωνυμία και δραστηριοποιείται σε 16 βασικές αγορές. Οι μετοχές του Thomas Cook Group είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (TCG).

  Το Thomas Cook Hotels & Resorts είναι το ξενοδοχειακό τμήμα του Thomas Cook Group και διαθέτει σχεδόν 200 ξενοδοχεία στις οκτώ επωνυμίες του. Με περισσότερα από 40.000 δωμάτια, σε 47 προορισμούς, σε όλο τον κόσμο, είναι μία από τις κορυφαίες 40 εταιρείες ξενοδοχείων, παγκοσμίως.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ