Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 11:50

  Goldman Sachs: Στο 3% το "χτύπημα" στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών από τα μέτρα Ντράγκι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις τις για τις επιπτώσεις των μέτρων της ΕΚΤ στα μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών η Goldman Sachs, μετά και τις ανακοινώσεις Ντράγκι, καθώς σύμφωνα με τις αρχικές της εκτιμήσεις η μείωση των επιτοκίων θα έφτανε τις 20 μ.β αντί για τις 10 μ.β. στις οποίες και διαμορφώθηκε. Όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 10 μ.β σε συνδυασμό με την εισαγωγή ενός συστήματος για τα αποθεματικά με δύο κλίμακες (two-tiered), την ενίσχυση του guidance, την επιστροφή του QE χωρίς χρονικό όριο λειτουργίας και βελτιωμένους όρους TLTRO. Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα πιο σημαντικά μέτρα είναι το κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αφορά κυρίως τις τράπεζες του πυρήνα και οι βελτιωμένοι όροι για τα δάνεια TLTRO, τα οποία και αφορούν κυρίως τις τράπεζες της ευρωπεριφέρειας.

  Με την εισαγωγή ενός συστήματος καταθέσεων με δύο κλίμακες επιτοκίων, η ΕΚΤ ευθυγράμμισε τη στάση της με αυτήν της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θα προσφέρει "προστασία" στο μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών ρευστότητας των τραπεζών (άνω του 50%). Επιπλέον, ο αρνητικός αντίκτυπος στην κερδοφορία των τραπεζών δεν αναμένεται να είναι μεγάλος.

  Οι όροι του TLTRO είναι ευπρόσδεκτοι από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς αφαιρεί τους κινδύνους από την επέκταση της χρηματοδότησης και εξασφαλίζει ότι η ρευστότητα παραμένει άφθονη σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον. Η χρήση του TLTRO από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχεται σήμερα στα 700 δισ. ευρώ περίπου και αφορά κυρίως τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες (> 50%) και ακόμη περισσότερο τις μικρότερες τράπεζες στις δύο χώρες. Συνεπώς, οι καλύτεροι όροι TLTRO είναι θετικοί για τις τράπεζες του Νότου, ιδιαίτερα για τα μικρότερα ιδρύματα. Οι σημερινοί όροι του TLTRO είναι πολύ πιο ευνοϊκοί από τους προηγούμενους για τις τράπεζες που το χρησιμοποιούν έντονα, ωστόσο είναι αρνητικοί για τις ισχυρές τράπεζες καθώς μειώνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και ασκούν πιέσεις στα καθαρά περιθώρια εσόδων.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman, η μείωση των επιτοκίων κατά 10 μ.β θα "χτυπήσει"" τα καθαρά έσοδα από τόκους των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 2,8 δισ. ευρώ συνολικά ή κατά 1,4%. Αυτό ισοδυναμεί με πτώση της κερδοφορίας κατά 3% περίπου σε μέσο όρο, ενώ για έξι τράπεζες το "χτύπημα" θα υπερβεί το 10%.

  Σε ό,τι αφορά το tiering, στόχος είναι η προστασία του 50% του "χτυπήματος" στα κέρδη από τη μείωση των επιτοκίων κυρίως στα πρώτα έτη. Ο συνδυασμός του tiering με τη μείωση των επιτοκίων περιορίζει συνεπώς το "χτύπημα" από τα 2,8 δισ. ευρώ στο 1,4 δισ. ευρώ και καθώς η "ανακούφιση" από τα κλιμακωτά επιτόκια θα είναι εμπροσθοβαρής, ο συνολικός αντίκτυπος των νέων αυτών μέτρων της ΕΚΤ για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου είναι ουδέτερος.

  Ελληνικές τράπεζες

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman Sachs εκτιμά πως η μείωση επιτοκίου κατά 10 μ.β βάσης μόνον, θα οδηγούσε σε πτώση της τάξης του 6% της κερδοφορίας του 2019 (pro forma, μετά φόρων). Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από το tiering, κι έτσι ο συνολικός αρνητικός αντίκτυπος στην κερδοφορία τους θα περιοριστεί στο 3%.

  Για την Eurobank και την Εθνική στις οποίες αναφέρεται πιο αναλυτικά η G.S, ο αντίκτυπος στα κέρδη εάν υπήρξε μόνο μείωση των επιτοκίων κατά 10 μ.β θα ήταν της τάξης του 6% και του 3% αντίστοιχα. Ωστόσο το κλιμακωτό επιτόκιο φαίνεται πως θα εξουδετερώσει το "χτύπημα" για την Eurobank, αφού η G.S εκτιμά πως θα είναι μηδενικό, ενώ για την Εθνική αναμένεται να ενισχύσει την κερδοφορία της κατά 1% (καθώς έχει πολύ χαμηλά αποθεματικά στην ΕΚΤ). Όπως αναφέρει η G.S η Eurobank και η Εθνική έχουν αυτή τη στιγμή αποθεματικά ρευστότητας τα οποία είναι κατατεθειμένα στην ΕΚΤ της τάξης των 1,4 δισ,. ευρώ και 3,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

  Παράλληλα, μηδενικός αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος στην απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) τόσο για τις δύο συστημικές τράπεζες όσο και για το σύνολο του ελληνικού κλάδου.

  k

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ