Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2019 13:30

  Goldman Sachs: Ο αντίκτυπος των μέτρων Ντράγκι στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

  Goldman Sachs: Ο αντίκτυπος των μέτρων Ντράγκι στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα σημαντικό πακέτο χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης μίας μείωσης των επιτοκίων κατά 20 μ.β (ακολουθούμενη από άλλη μία μείωση ύψους 10 μ.β αργότερα). Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, είναι εξαιρετικά σημαντικό η όποια μείωση των επιτοκίων να συνοδεύεται από tiering έτσι ώστε να αποφευχθεί το μεγάλο "χτύπημα" στην κερδοφορία των τραπεζών.

  Να σημειώσουμε πως το tiering είναι μία διαδικασία η οποία μειώνει τον αρνητικό αντίκτυπο από τα επιτόκια κάτω του μηδενός, στα καθαρά κέρδη των τραπεζών. Το tiering ουσιαστικά επιτρέπει μέρος των αποθεματικών, της υπερβάλλουσας ρευστότητας των τραπεζών, να μην φέρει το καταθετικό επιτόκιο (το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο -0,4%), αλλά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO),  το οποίο είναι στο 0%.  

  Όπως τονίζει η Goldman Sachs, μία μείωση της τάξης των 20 μ.β στα επιτόκια θα οδηγήσει σε μείωση των κερδών ανά μετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών της τάξης του 6% σε μέσο όρο. Η εφαρμογή του tiering θα μπορούσε ωστόσο να εξαλείψει το 30% αυτού του "χτυπήματος".

  Έτσι, η G.S εκτιμά πως μεθαύριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το εξής πακέτο μέτρων:

  α) μείωση των επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης συνοδευόμενη από ένα two-tiered σύστημα,
  β) QE για εταιρικά και κρατικά ομόλογα,
  γ) ενίσχυση του guidance

  Επιπλέον, οι οικονομολόγοι της G.S έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης και έτσι αναμένουν:

  δ) περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 10 μ.β και επέκταση του QE στο α' τρίμηνο του 2020

  Οι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων αποτελούν μια πολύ δυσάρεστη προοπτική για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Η G.S εκτιμά πως μια περικοπή κατά 20 μ.β θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική μείωση της κερδοφορίας των 32 τραπεζών τις οποίες καλύπτει, ύψους 5,6 δισ.  ευρώ (-6%). Μία περαιτέρω μείωση κατά 10 μ.β., σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της GS, αυξάνει το "χτύπημα" στα 8,3 δισ. ευρώ (ή στο -10%), συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών τραπεζών.  Συνολικά, 19 τράπεζες αντιμετωπίζουν πτώση άνω του 10% στα κέρδη ανά μετοχή και 8 τράπεζες πτώση άνω του 20% στα EPS τους.

  Σύμφωνα με την G.S, τα χαμηλότερα επιτόκια ασκούν πίεση στις τιμές των μετοχών των τραπεζών. Οι προοπτικές μείωσης των επιτοκίων συνοδεύτηκαν από πτώση 20% στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σε μέσο όρο από το β' εξάμηνο του 2018 και μείωση της τάξης του 4% στις εκτιμήσεις για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα του 2020. Έως σήμερα, το 40% της πτώσης των μετοχών μπορεί να εξηγηθεί από τα χαμηλότερα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, όπως προσθέτει.

  Προστασία από το tiering

  Το tiering έχει τη δυνατότητα να προστατέψει τις τράπεζες στα πρώτα χρόνια. Ένα κλιμακωτό (tiered) σύστημα καταθέσεων θα ευθυγραμμίσει την προσέγγιση της ΕΚΤ με εκείνη της Τράπεζας της Ιαπωνίας ή της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας. SNB. Ένα σύστημα που ακολουθεί το "ελβετικό μοντέλο", έχει το περιθώριο να προστατεύσει τις τράπεζες από το 30% της πλήρους επιβάρυνσης της κερδοφορίας από τη μείωση των επιτοκίων. Η ανακούφιση ωστόσο θα είναι εμπροσθοβαρής. Τα πρώτα χρόνια, ο αντίκτυπος της μείωσης των επιτοκίων θα είναι ουδέτερος για τον κλάδο και θα είναι μέτρια θετικός για επιλεγμένες τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η ABN Amro.

  gh

  Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο μεγαλύτερος ωφελημένος από το tiering θα είναι η Deutsche Bank λόγω του πολύ υψηλού επιπέδου αποθεματικών ρευστότητας που έχει στην ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας.

  Ο αντίκτυπος της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, σε περίπτωση που η μείωση των επιτοκίων είναι της τάξης των 30 μ.β, το "χτύπημα" στην κερδoφορία (pro forma, μετά φόρων) θα φτάσει το 17%.

  Εάν η μείωση είναι της τάξης των 20 μ.β, τότε το "χτύπημα" θα φτάσει το 11%. Εάν εφαρμοστεί το "ελβετικό μοντέλο" για το tiering μαζί με μείωση των επιτοκίων κατά 20 μ.β., τότε ο αρνητικός αντίκτυπος στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα περιοριστεί στο 10%.Τα πρώτα χρόνια, όπου και η "ανακούφιση" από το tiering αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη, το "χτύπημα" θα περιοριστεί στο 2%.

  Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της G.S., ο αντίκτυπος στην απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) των ελληνικών τραπεζών από μία μείωση 30 μ.β. στα επιτόκια θα διαμορφωθεί στο -0,6%, ενώ από μείωση 20 μ.β. στο -0,4%. Εάν εφαρμοστεί το tiering μαζί με μείωση των επιτοκίων ύψους 20 μ.β., τότε ο αντίκτυπος στο ROTE θα διαμορφωθεί στο -0,4%.

  Στον πίνακα με τις εκτιμήσεις της G.S γίνεται αναφορά στην Eurobank, όπου σε περίπτωση μείωσης 20 μ.β στα επιτόκια ο αντίκτυπος στα κέρδη ανά μετοχή θα είναι της τάξης του 13%, ενώ αν η μείωση συνδυαστεί με tiering τότε ο αντίκτυπος περιορίζεται στο 12%.  Επίσης γίνεται αναφορά και στην Εθνική όπου ο (ανρητικός) αντίκτυπος διαμορφώνεται στο 6% και στο 4% αντίστοιχα.

  δσγφ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ