Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουλ-2019 20:30

  Τα funds ρίχνουν τις τιμές για τα "κόκκινα" δάνεια με εξασφαλίσεις των τραπεζών

  Τα funds ρίχνουν τις τιμές για τα "κόκκινα" δάνεια με εξασφαλίσεις των τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Χαμηλότερα ορίζεται πλέον ο πήχης για τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, όπως σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Symbol της Εθνικής Τράπεζας που ανακοινώθηκε χθες.

  Το χαρτοφυλάκιο, περίπου 12.800 μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 8.300 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα) προς μικρομεσαίες, μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ύψους 0,9 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο, αγοράστηκε από την κοινοπραξία Centerbridge – Elliott, έναντι τιμήματος που ανέρχεται σε περίπου 28% του ανεξόφλητου κεφαλαίου.

  Πρόκειται για τίμημα χαμηλότερο από αυτό που δόθηκε στις δύο προηγούμενες πωλήσεις εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων από ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας την τάση για μείωση των τιμημάτων στις πωλήσεις που θα ακολουθούσαν, όπως είχε επισημάνει σε ρεπορτάζ του το Capital.gr. Οι λόγοι της τάσης αυτής έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες διαχείρισης των ενεχύρων – ακινήτων που διαπιστώνουν τα funds και σηματοδοτούν την ανάγκη καίριων νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου να καταστούν πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις και η διαχείριση των ακινήτων.

  Στην περίπτωση της πώλησης του "πακέτου" Symbol, το τίμημα θα ήταν ακόμη χαμηλότερο, αν η διεκδίκησή του ήταν από περισσότερους και όχι δύο ενδιαφερόμενους (Fortress και η κοινοπραξία Centerbridge – Elliott) και αν το τίμημα για την εξαγορά είχε υποβληθεί από μεμονωμένο επενδυτή και όχι κοινοπραξία. Το τίμημα που επετεύχθη τελικά είναι αποτέλεσμα τόσο της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, το οποίο ήταν πολύ καλά δομημένο και δουλεμένο, όσο και των χειρισμών της Εθνικής Τράπεζας. Επιπλέον, το underwriting του χαρτοφυλακίου των ακινήτων για λογαριασμό των αγοραστών έγινε από την Delfi Partners, από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων στην ευρύτερη της Ελλάδας γεωγραφική περιοχή, η οποία έχει αποτιμήσει χαρτοφυλάκια NPLs άνω των 45 δις. ευρώ.

  Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια επιτυχία για την Εθνική Τράπεζα, όπως αξιολογείται από την αγορά, η οποία θα μπορούσε να μεγιστοποιηθεί προσεχώς, τόσο για την ίδια (σημειώνεται ότι η Τράπεζα προετοιμάζει το Symbol II, ύψους 800 εκατ. ευρώ), όσο και για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, με τη βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των ακινήτων και των μακροοικονομικών συνθηκών.

  Σημειώνεται ότι η πώληση του Symbol έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ (βάσει του δείκτη CET 1 για το α' τρίμηνο του 2019), ενώ συνέβαλε στον αρνητικό σχηματισμό (- 1 δις. ευρώ) νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για την Τράπεζα το α΄ τρίμηνο 2019.

  Επόμενος "δείκτης" που θα τεστάρει τον πήχη των τιμημάτων για τα εξασφαλισμένα δάνεια των τραπεζών είναι το χαρτοφυλάκιο Neptune της Alpha Bank που ακολουθεί. To χαρτοφυλάκιο αφορά δάνεια περίπου 1.100 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε περίπου 4.000 ακίνητα και είναι μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα μεγάλα funds που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο. Την Παρασκευή 2 Αυγούστου αναμένεται η υποβολή μη δεσμευτικών  προσφορών, με προοπτική οι δεσμευτικές να υποβληθούν μέσα στο φθινόπωρο και η πώληση να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

  Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις που πουλήθηκε στην ελληνική αγορά ήταν το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς. Το χαρτοφυλάκιο περιελάμβανε δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ήταν λογιστικής αξίας 1,5 δις. ευρώ. Η πώληση έγινε τον Μάιο του 2018 στην Bain Capital και το τίμημα ανήλθε στο 30% της λογιστικής αξίας (για την ακρίβεια, η Τράπεζα εισέπραξε 432 εκατ. ευρώ).

  Ακολούθησε το Jupiter από την Alpha Bank, με δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 1 δις. ευρώ. Η συμφωνία εξαγοράς έκλεισε με Apollo & IFC τον Νοέμβριο 2018 και το τίμημα ανήλθε σε 337,1 εκατ. ευρώ (33,6% του GBV).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων