Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιουλ-2019 18:48

  Σε Elliott–Centerbridge το χαρτοφυλάκιο Symbol της Εθνικής Τράπεζας

  Σε Elliott–Centerbridge το χαρτοφυλάκιο Symbol της Εθνικής Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:20

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Symbol ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

  Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα ("ΕΤΕ”) ανακοίνωσε ότι "υπέγραψε σύμβαση πώλησης απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο περίπου 12.800 μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 8.300 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα) προς μικρομεσαίες, μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ύψους 0,9 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο, με την κοινοπραξία των Centerbridge Partners, LLP και Elliott Advisors (UK) Limited ("Κοινοπραξία"). Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όπως υποβλήθηκε στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας.

  Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Κοινοπραξία πρόκειται να αναθέσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου στην Cepal Hellas Financial Services S.A., η οποία έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει του Νόμου 4354/2015.

  Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε, περίπου, 28% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου και έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ (βάσει του δείκτη CET 1 για το α' τρίμηνο του 2019).

  Η Morgan Stanley & Co. International plc ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ενώ τα δικηγορικά γραφεία των Karatzas & Partners και Milbank LLP ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι για την ΕΤΕ", καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΤΕ.

  Όπως είχε γράψει το Capital.gr, για το χαρτοφυλάκιο είχαν μονομαχήσει Fortress και Elliott – Centerbridge σε κοινοπραξία, με τη δεύτερη να επικρατεί. 

  Το Symbol περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά βάση μικρών ατομικών και είναι πολύ καλά δομημένο, αλλά και δουλεμένο ως προς τον βαθμό των νομικών ενεργειών της Τράπεζας, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα δάνεια έχουν καταγγελθεί. Το χαρτοφυλάκιο είναι συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οφειλόμενο κεφάλαιο αποτελούν περίπου τα 950 εκατ. ευρώ. Απαρτίζεται από 13.000 δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις σε περίπου 7.900 ακίνητα. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, με τα 650 εκατ. ευρώ να αφορούν σε εμπορικά ακίνητα και τα υπόλοιπα σε οικιστικά και οικόπεδα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζει προς πώληση το Symbol II, άλλο ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων απαιτήσεων.

  Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις που πωλήθηκε στην ελληνική αγορά ήταν το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς. Το χαρτοφυλάκιο περιελάμβανε δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ήταν λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Πωλήθηκε τον Μάιο του 2018 στην Bain Capital και το τίμημα ανήλθε στο 30% της λογιστικής αξίας (για την ακρίβεια, η Τράπεζα εισέπραξε 432 εκατ. ευρώ). Σύμβουλος της πώλησης ήταν η UBS.

  Ακολούθησε το δεύτερο χαρτοφυλάκιο, το Jupiter από την Alpha Bank, με δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία εξαγοράς έκλεισε με Apollo & IFC τον Νοέμβριο 2018 και το τίμημα ανήλθε σε 337,1 εκατ. ευρώ (33,6% του GBV). Σύμβουλος της πώλησης ήταν η Citigroup.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ