Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουλ-2019 08:15

  Τι κομίζει ο Prem Watsa στην Αθήνα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Τον ερχόμενο μήνα η Fairfax Financial Holdings κλείνει μια επταετία παρουσίας στην Ελλάδα. Αρχής γενομένης από την τοποθέτηση, το 2012, στην, τότε, Eurobank Properties, ο επενδυτικός κολοσσός που ίδρυσε ο Prem Watsa έχει υλοποιήσει στο διάστημα αυτό σημαντικές τοποθετήσεις σε σειρά εγχώριων assets.

  Δεδομένης, ωστόσο, της πορείας των πραγμάτων, η Ελλάδα παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για τον Καναδό, με καταγωγή από την Ινδία, μεγαλοεπενδυτή. Ο ίδιος δεν είχε διστάσει να παραδεχθεί πως οι επενδύσεις το ομίλου στη χώρας μας δεν είχαν τις αναμενόμενες επιδόσεις, κυρίως λόγω της πορείας του τραπεζικού κλάδου. Βέβαια, με το deal Eurobank – Grivalia η Fairfax έχει θέσει τις βάσεις για αναστροφή αυτών των επιδόσεων.

  Αυτό, όμως, ουδόλως τον εμπόδιζε από το να να υποστηρίζει με θέρμη τις προοπτικές της Ελλάδας, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους. "Είμαι αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, πλησιάζει η ώρα της ανάπτυξης. Όμως χρειάζονται πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις και οικονομική ελευθερία. Πρέπει να μειωθούν οι φόροι. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα από τα καλύτερα μέρη για να κάνεις δουλειές. Κάντε την Ελλάδα το καλύτερο μέρος για επενδύσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην μπορέσετε να το πετύχετε”, έλεγε το 2017 σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.

  Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, απευθυνόμενους στους μετόχους της Fairfax, ο Watsa υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία πλησιάζει την έξοδο από μια βαθιά ύφεση. Και ξανά, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τόνιζε πως "η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά αν ακολουθήσει πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις”.

  Επαφές

  Πλέον το σκηνικό έχει μεταβληθεί. Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και το σαφές φιλοεπενδυτικό στίγμα της νέας κυβέρνησης, σαφέστατα προσδίδουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στις επαφές που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος και CEO της Fairfax Financial Holdings επί ελληνικού εδάφους.

  Ο Watsa ξεκίνησε ήδη χθες τις συναντήσεις του με τη διοίκηση της Eurobank και τους επικεφαλής και τα στελέχη των εταιρειών (Eurolife, Grivalia MANCO) στις οποίες η Fairfax Financial Holdings έχει μετοχική συμμετοχή στη χώρα μας. Νωρίς σήμερα το πρωί ο κ. Watsa θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

  Όπως ανέφερε το Capital.gr., οι επαφές αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που στην αγορά έχουν υπάρξει σαφείς αναφορές περί ενός δυνητικού ενδιαφέροντος του ομίλου Fairfax για περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσία της στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά. Και αυτό συμβαίνει όταν παραμένει ανοικτό το εγχείρημα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και οι διεργασίες για ένα ευρύτερο consolidation στον τραπεζικό κλάδο.

  Ορισμένοι παρατηρητές έχουν πιθανολογήσει πως ένα δυνητικό ενδιαφέρον της Fairfax για την Εθνική Ασφαλιστική, με τη συμμετοχή και άλλων ξένων "παικτών”, θα μπορούσε να έχει θέση στην ατζέντα των συζητήσεων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως απέχει από τη βάση των επαφών που θα υλοποιηθούν κατά την επίσκεψη του Καναδού επενδυτή. Ταυτόχρονα σημαίνουσα είναι η εξέλιξη της συμφωνίας Eurobank - Pimco για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης δανείων FPS (Eurobank Financial Planning Services) που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo, συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ

  Η "Οδύσσεια”και τo deal με Grivalia

  Η Fairfax αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με σειρά τοποθετήσεων σε ελληνικά assets και εμβληματικούς ομίλους. Ο Καναδός, με καταγωγή από την Ινδία, ιδρυτής και επικεφαλής του Ομίλου Fairfax αποτελεί συχνό επισκέπτη της χώρας μας. Πρόκειται για το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας δασκάλων που ξεκίνησε από το μακρινό Χάιντεραμπαντ της Ινδίας με λίγα δολάρια στην τσέπη, για να βρει στον Καναδά τη δική του γη της Επαγγελίας, να δημιουργήσει έναν επενδυτικό οργανισμό με περιουσιακά στοιχεία 30 δισ. δολαρίων και να κερδίσει το προσωνύμιο "Ουόρεν Μπάφετ του Καναδά”.

  Το 2012 πραγματοποίησε την πρώτη του επένδυση στην Ελλάδα, μια "Οδύσσεια" που ξεκινούσε τότε, όπως ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τη διαδρομή αυτή έως σήμερα... Ήταν λίγες εβδομάδες μετά τις διπλές εκλογές εκείνης της χρονιάς, όταν η Fairfax απέκτησε το 15% των μετοχών της Eurobank Properties, της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου Eurobank.

  Ακολούθησε υποχρεωτική δημόσια πρόταση, μέσω της οποίας το ποσοστό της Fairfax στη Grivalia αυξήθηκε στο 41,5%, ενώ τον Φεβρουάριο του 2014 η Grivalia ενισχύθηκε μέσω ΑΜΚ με 193 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν τοποθετήσεις στην EFG Eurobank, το Μυτιληναίο, η εξαγορά της Praktiker Hellas, η απόκτηση της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife και το mega-deal Eurobank-Grivalia, μέσω του οποίου η Fairfax κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος στη νέα τράπεζα με μερίδιο 33%.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Watsa: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, πλησιάζει η ώρα της ανάπτυξης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ