Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Μαϊ-2017 21:32

  Watsa: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, πλησιάζει η ώρα της ανάπτυξης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:54

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει διανύσει σημαντικό δρόμο και έχει πραγματοποιήσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα την οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση, εξέφρασε ο Prem Watsa, επικεφαλής του ομίλου Fairfax, ενός από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές σε ελληνικά assets.

  "Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, πλησιάζει η ώρα της ανάπτυξης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ασφαλιστική εταιρεία Eurolife ERB, μέλος του ομίλου Fairfax, που πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, ο κ. Watsa, απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, επικεφαλής της Eurolife, αναφέρθηκε στην επενδυτική του φιλοσοφία, την επιχειρηματική πορεία της Fairfax, τις αρχές που τη διέπουν, ενώ "αποκάλυψε" ορισμένα από τα μυστικά της επιτυχίας του.

  Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στην περίπτωση της Ελλάδας η οποία, όπως είπε, έχει βιώσει μια οικονομική κρίση μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή της δεκαετίας του 1930 στις ΗΠΑ, εκφράζοντας, όμως, την εκτίμηση ότι πλησιάζει η ώρα της ανάπτυξης.

  Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ομίλου Fairfax εκτίμησε ότι, υπό προϋποθέσεις, η ανάπτυξη που μπορεί να επιτευχθεί θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι. Όπως είπε, απαιτούνται ακόμη σημαντικά στοιχεία, όπως η ύπαρξη οικονομικής ελευθερίας και ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι "όταν οι εταιρείες αναπτύσσονται, οι κοινωνίες ευημερούν".

  Έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση σε δύο παράγοντες, ως προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου: την άρση των capital controls και την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. "Αν αρθούν τα capital controls θα έρθουν νέα κεφάλαια, όπως συνέβη στην Κύπρο", σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο να αποκτηθεί πρόσβαση στις αγορές. "Όταν αλλάξουν αυτά, θα κρατάτε τη μοίρα σας στα χέρια σας", δήλωσε εμφατικά.

  watsaeurolife

  Φιλοσοφία και αρχές

  Αφού μίλησε εν συντομία για την επιχειρηματική του ιστορία -ξεκινώντας με λίγα δολάρια στην τσέπη για τον Καναδά και καταφέρνοντας τη δεκαετία του 1980 να συγκεντρώσει κεφάλαια για να δημιουργήσει τον όμιλο Fairfax- ο κ. Watsa αναφέρθηκε στη φιλοσοφία που διέπει τον όμιλό του. Όπως είπε, το μοντέλο που έχει εξαρχής υιοθετήσει εστιάζεται στην εντελώς αποκεντρωμένη διοίκηση των εταιρειών που αποτελούν τον όμιλο και στην υιοθέτηση αρχών όπως η εντιμότητα και η ακεραιότητα.

  Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι, όταν μία επιχείρηση είναι επιτυχημένη, όλοι ευνοούνται: οι πελάτες της, οι εργαζόμενοι, οι μέτοχοι, η κοινωνία.

  Ερωτηθείς για το ποιο κριτήριο είναι αυτό που αξιολογεί ως το πλέον σημαντικό στις επενδυτικές του επιλογές, απάντησε ότι είναι η ποιότητα του μάνατζμεντ κάθε εταιρείας. "Αυτό κοιτάω πάντα όταν επενδύουμε. Υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα στοιχεία, οικονομικά και μη, όμως αυτό είναι το σημαντικότερο στο πλαίσιο της φιλοσοφίας μας", είπε.

  Τέλος, σχολιάζοντας το γενικότερο παγκόσμιο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον και την κατάσταση στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε, μεν, εντελώς απροσδόκητη την εκλογή Donald Trump, συμπλήρωσε, όμως, ότι αν απομονωθεί ο φόβος που υπάρχει γύρω από τις πρακτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, υπάρχει σοβαρή περίπτωση οι πολιτικές του να οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη. Και κατέληξε ότι υπάρχουν αυτή την περίοδο σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες διεθνώς, μεταξύ των οποίων, και στην Ελλάδα.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ