Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουλ-2019 08:51

  Δίχως τέλος το σαμποτάζ του ΣΥΡΙΖΑ κατά της επένδυσης στο Ελληνικό

  Δίχως τέλος το σαμποτάζ του ΣΥΡΙΖΑ κατά της επένδυσης στο Ελληνικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Το σαμποτάζ κατά της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό, μίας επένδυσης συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, συνεχίζει, λίγα 24ωρα προτού εκπνεύσει η θητεία της, η κυβέρνηση. Επιχειρώντας να επιδείξει σπουδή ως προς την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων για το Ελληνικό, το Δημόσιο εξέδωσε μία από τις τρεις απαιτούμενες ΚΥΑ, που αφορά την πολεοδόμηση του πάρκου.

  Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Lamda Development, ως επικεφαλής της επενδυτικής κοινοπραξίας, η συγκεκριμένη ΚΥΑ τινάζει στον αέρα το έργο, καθώς υιοθετεί τις απαιτήσεις που έχει θέσει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, όλες, ανεξαιρέτως, τις μελέτες να εγκρίνει το υπουργείο Πολιτισμού.

  Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση, λίγα 24ωρα πριν η κυβέρνηση παραδώσει τη σκυτάλη, αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη ναρκοθέτηση του πεδίου για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Με άλλα λόγια, όσα έχει αναφέρει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ότι εάν κερδίσει τις εκλογές θα ξεμπλοκάρει το έργο σε μία εβδομάδα, βρίσκονται, πλέον, ενώπιον καινούργιων δεδομένων.

  Τι προβλέπει η ΚΥΑ

  Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Lamda Development, η ΚΥΑ δημιουργεί απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου. Κι αυτό επειδή δεν λαμβάνει υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου.

  Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, "καταχρηστικά και αδικαιολόγητα”, όπως αναφέρει η εισηγμένη, απαιτεί:

  α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.,
  β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

  "Τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα  και τον προϋπολογισμό του έργου.

  Ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης. 

  Η εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις  συνεδριάσεων του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο.

  Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων  η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή.” σημειώνει η Lamda Development.

  Κυβερνητικό σαμποτάζ
  Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017, το Capital.gr έχει κάνει λόγο για ενορχηστρωμένο κυβερνητικό σαμποτάζ κατά της επένδυσης στο Ελληνικό, με κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, όπως "όλοι στην κυβέρνηση εργάζονται για να τρέξει η επένδυση στο Ελληνικό” (Τσακαλώτος, Νοέμβριος 2016), "μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα έργα και έως το τέλος του 2018 θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη” (Τσίπρας Δεκ. 2017,), "στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό" (Φλαμπουράρης, Ιούνιος 2017) να αποτελούν, εδώ και καιρό, ανέκδοτο.

   

   

  Εξάλλου, έχει προηγηθεί η κήρυξη από το Δασάρχη Πειραιά ως δάσους έκτασης 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό, ενώ ο ρόλος του Αυτοτελούς Γραφείου Ελληνικού, που θα λειτουργούσε ως υπηρεσία μίας στάσης, είναι ξεκάθαρα διακοσμητικός.

  Την ίδια στιγμή, η Μητροπολιτική παρέμβαση στο Ελληνικό έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει ωσότου "ωριμάσει”, καθώς υπολείπονται δύο ακόμη ΚΥΑ. Η κρισιμότερη από αυτές αφορά τον προσδιορισμό των ζωνών ανάπτυξης της έκτασης, διαδικασία μέσω της οποίας θα προκύψουν τα τελικά ποσοστά ιδιοκτησίας, ώστε να είναι εφικτή η εκμετάλλευση του ακινήτου.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ