Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαϊ-2019 11:39

  "Μάχη" προσφορών για τις τιτλοποιήσεις της Eurobank

  "Μάχη" προσφορών για τις τιτλοποιήσεις της Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα 

  Προσφορές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, οι οποίες επιβεβαιώνουν το έντονο ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις της Eurobank, έχουν υποβληθεί στην Τράπεζα. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι οποίες επιβεβαιώνουν προχθεσινό ρεπορτάζ, η Τράπεζα έχει λάβει πέντε δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Pillar (τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs, ύψους 2 δισ. ευρώ) και συγκεκριμένα από τους: PIMCO, LoneStar,  B2Kapital, Fortress σε συνεργασία με doBank και κοινοπραξία Elliott – Bain – Cerved.

  Τόσο ο αριθμός, όσο και το ύψος των προσφορών, αλλά και η ποιότητα των επενδυτών κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές από την Τράπεζα και επιτρέπουν την επιτυχή υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της.

  Ο μετασχηματισμός αυτός περιλαμβάνει και την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo (μη εξυπηρετούμενα δάνεια 7,5 δισ. ευρώ που θα μεταβιβαστούν σε SPV), αλλά και την πώληση της εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων FPS. Όπως είχε γράψει το Capital.gr, οι διαδικασίες για τα δύο αυτά deal έχουν επισπευσθεί και μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις από τους πέντε ενδιαφερόμενους για το Pillar έχουν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές και για το χαρτοφυλάκιο Cairo. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το Cairo έχουν υποβληθεί τέσσερις μη δεσμευτικές προσφορές. Μέσα στις επόμενες 2 – 2,5 εβδομάδες, η Eurobank θα πρέπει να καλέσει τους ενδιαφερόμενους για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το Cairo φαίνεται ότι θα κρίνει και το πότε η Τράπεζα θα ανακηρύξει τον προτιμητέο επενδυτή για το Pillar. Ειδικότερα, αν η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή για το Pillar γίνει άμεσα ή στο τέλος της συναλλαγής και για το χαρτοφυλάκιο Cairo (δηλαδή μέσα στον Ιούλιο), στην περίπτωση που και τα δύο χαρτοφυλάκια καταλήξουν ενιαία σε έναν επενδυτή.  

  Σημειώνεται ότι εφόσον στο deal περιληφθεί και η FPS, τότε ο επενδυτής που θα αποκτήσει τις δύο τιτλοποιήσεις και την εταιρία διαχείρισης NPLs, θα λάβει προς διαχείριση δάνεια άνω των 30 δισ. ευρώ.

  Το ενδιαφέρον για την εξέλιξη του deal είναι ζωηρό όχι μόνο σε επίπεδο Eurobank αλλά και των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν με  ανάλογες τιτλοποιήσεις. Καθώς πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs στην Ευρώπη, ο SSM έχει το ενδιαφέρον του επικεντρωμένο στην τιτλοποίηση της Eurobank, η οποία δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως μοντέλο και για αντίστοιχες τιτλοποιήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ιταλία.

  Οι "σπονδυλωτές" πωλήσεις Pillar, Cairo και FPS συνιστούν τον κορμό του deal της συγχώνευσης Eurobank – Grivalia που στοχεύει να φέρει την Τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPE και κέρδη 400 – 500 εκατ. ευρώ το 2021.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων