Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Μαϊ-2019 08:15

  Πανευρωπαϊκό crash test με την πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs της Eurobank

  Πανευρωπαϊκό crash test με την πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs της Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Ημερομηνία – σταθμός για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προοπτική της μείωσης των ελληνικών NPLs, αλλά και ορόσημο για τις τιτλοποιήσεις "κόκκινων" στεγαστικών δανείων πανευρωπαϊκά, θα είναι η Τετάρτη 15 Μαΐου.

  Οι αγορές βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στο πρώτο crash test για τις τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα που εγκαινιάζει η Eurobank, αναμένοντας αύριο τις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Pillar. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο και στην τελική ευθεία για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου, ύψους 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να κονταροχτυπηθούν πέντε ενδιαφερόμενοι: η PIMCO, η LoneStar, η B2Kapital, η Fortress σε συνεργασία με την doBank και η κοινοπραξία Elliott – Bain – Cerved.

  Το ενδιαφέρον για την εξέλιξη του deal είναι ζωηρό όχι μόνο σε επίπεδο Eurobank και υπολοίπων ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν με ανάλογες τιτλοποιήσεις. Καθώς πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs στην Ευρώπη, ο SSM έχει το ενδιαφέρον του επικεντρωμένο στην τιτλοποίηση της Eurobank, η οποία δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως μοντέλο και για αντίστοιχες τιτλοποιήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ιταλία.

  Σημειώνεται ότι το 30% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων της τιτλοποίησης του Pillar, δηλαδή δάνεια 600 εκατ. ευρώ, είναι δάνεια του νόμου Κατσέλη, για την ακρίβεια δάνεια που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επομένως, το 1/3 του συνολικού χαρτοφυλακίου Pillar θα είναι δάνεια που θα λάβουν κρατική επιδότηση και θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε ομαλή αποπληρωμή, γεγονός που ανεβάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

  Εν τω μεταξύ, αύριο η Eurobank θα λάβει και τις μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Cairo, αλλά και την θυγατρική εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, FPS. Tο χαρτοφυλάκιο Cairo περιλαμβάνει δάνεια 7,5 δισ. ευρώ τα οποία θα μεταβιβαστούν σε SPV. Πρόκειται για περίπου 5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και 2,5 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλα επιχειρηματικά. Στο αρχικό χαρτοφυλάκιο, ύψους 7 δισ. ευρώ, προστέθηκαν σε δεύτερη φάση δάνεια 500 εκατ. ευρώ, ρυθμισμένα αλλά αβέβαιης είσπραξης (performing forborne). 

  H FPS, η οποία διαχειρίζεται σήμερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 23 δισ. ευρώ,  θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των 7,5 δισ. ευρώ που θα τιτλοποιήσει η Eurobank, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του deal συγχώνευσης της Τράπεζας με την Grivalia, έχοντας έτσι, πέραν της μέχρι σήμερα διαχείρισης χαρτοφυλακίων λιανικής, και χαρτοφυλάκια μικρομεσαίων (SMEs) και μεγάλων επιχειρήσεων (corporate).

  Οι "σπονδυλωτές" πωλήσεις Pillar, Cairo και FPS συνιστούν τον κορμό του deal της συγχώνευσης Eurobank – Grivalia που στοχεύει να φέρει την Τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPE και κέρδη 400 – 500 εκατ. ευρώ το 2021. Κομβική για τον μετασχηματισμό της Eurobank θα είναι η 17η Μαΐου 2019, οπότε αναμένονται οι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Grivalia. Αμέσως μετά, η μετοχή της τελευταίας θα παύσει να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η μετοχή της Eurobank θα προστεθεί στον δείκτη MSCI Mid-Cap (στις 28 Μαΐου, μαζί με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας).
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων