Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Μαϊ-2019 12:10

  Γιατί το "Ταμείο Τσίπρα" δεν πείθει τους Θεσμούς

  Γιατί το "Ταμείο Τσίπρα" δεν πείθει τους Θεσμούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά
   
  Ως υποχώρηση από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση "βλέπουν" σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί την πρωθυπουργική αναγγελία της έμμεσης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ μέσω του "ειδικού λογαριασμού" των 5,5 δισ. ευρώ.

  Πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια, η οποία "λιτά" μόνο φανερώνεται μέσα από τις χθεσινές δηλώσεις και άτυπες τοποθετήσεις. Οι σχετικά "χαμηλοί τόνοι" αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα εκτιμάται ότι συνδέονται με την πορεία προς τις Ευρωεκλογές αλλά και με τον παράγοντα "χρόνο": το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αφορά στο 2020 και άρα δεν θα λυθεί… άμεσα.
  Αυτό που "επείγει" περισσότερο είναι τα μέτρα του 2019, τα οποία ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα συζητήσει στη Βουλή την άλλη εβδομάδα (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα, ενέργεια και επίδομα σε συνταξιούχους).

  Τα κλιμάκια καταμετρούν τις παρεμβάσεις
  Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών ολοκλήρωσαν χθες την τριήμερη παρουσία τους στην Αθήνα, τα "κλιμάκια" παραμένουν… εδώ. Σχεδιάζουν να φύγουν αύριο και συνεχίζουν ακόμη το… έργο.

  Ουσιαστικά συλλέγουν στοιχεία ώστε να καταμετρήσουν το δημοσιονομικό κόστος για να αναπροσαρμόσουν ανάλογα και τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα που ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα.

  Θα πρέπει επίσης να προετοιμάσουν την έκθεσή τους η οποία θα ανακοινωθεί στις 5 Ιουνίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει αρκετές – αρνητικές – αναφορές.

  Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, οι θεσμοί δεν είχαν γνώση για τις Πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.  Επισήμαιναν μάλιστα ότι "θα μελετήσουν και θα επανυπολογίσουν τις συνέπειες των όσων εξαγγέλθηκαν στην έκθεσή τους (πιθανότατα αρνητικές) για την οικονομία". Άλλες πηγές πάντως έλεγαν ότι σε γενικές γραμμές οι θεσμοί ήταν ενήμεροι για τις ελληνικές προθέσεις, αλλά δεν γνώριζαν τις "λεπτομέρειες" των ανακοινώσεων.

  Ραντεβού στο Eurogroup
  Ο πρώτος απολογισμός θα γίνει πολύ σύντομα. Αναμένεται την επόμενη εβδομάδα: κατά την συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαΐου. Ακόμη και αν η Ελλάδα παραμείνει "επισήμως" εκτός της ατζέντας, στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται και ενημέρωση από τους θεσμούς (κυρίως από την Κομισιόν για τα μέτρα του 2019 και από τον ESM για το θέμα του λογαριασμού) αλλά και "εξηγήσεις" από την ελληνική πλευρά.

  Στελέχη των θεσμών ανέφεραν επίσης χθες ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί προκειμένου να καθορίσει τον αντίκτυπό τους στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και τη συνοχή τους με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι του Eurogroup για την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Τα εν λόγω συμπεράσματα θα καταγραφούν στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

  Οι δηλώσεις
  Η θέση των θεσμών εκφράστηκε χθες και στην επίσημη δήλωση των κλιμακίων. "Η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα" αναφέρουν προαναγγέλλοντας ότι " ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί".

  Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε χθες ότι "είναι σημαντικό για την Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους". Ο Επίτροπος έδωσε ένα… χρονικό στίγμα λέγοντας ότι "θα χρειαστούμε κάποιες περισσότερο εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς σχεδιάζουν". 

  Για συνέχιση του διαλόγου μίλησε άλλωστε και η ελληνική πλευρά. Χθες πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι "ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ