Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Μαϊ-2019 10:10

  Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος

  Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την υπογραφή μνημονίου Συμφωνίας Πλαισίου (MoU) για την την απόσχιση από την ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε. του κλάδου εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων και την εισφορά του και απορρόφηση από τη ΣΙΔΜΑ Α.Ε. και τη συνολική αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση των δανειακών τους υποχρεώσεων ανακοίνωσαν σήμερα η ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ και η ΣΙΔΜΑ.

  Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. σε σχετική ανακοίνωση, υπεγράφη το από 8 Μαΐου 2019 Μνημόνιο Συμφωνίας Πλαισίου (MoU) μεταξύ της  -κατά 100% θυγατρικής της- εταιρείας ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε., της εταιρείας ΣΙΔΜΑ Α.Ε. (αμφότερες οι Πιστούχοι), των βασικών μετόχων των Πιστούχων και των τραπεζών ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ, EUROBANK ERGASIAS, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και HSBC FRANCE - Κατάστημα Αθηνών (οι Τράπεζες), με αντικείμενο τη λειτουργική και χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των Πιστούχων, και συγκεκριμένα την απόσχιση από τη ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε. του κλάδου εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων και την εισφορά του και απορρόφηση από τη ΣΙΔΜΑ Α.Ε. (ο Εταιρικός Μετασχηματισμός), καθώς και τη συνεπακόλουθη συνολική αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των Πιστούχων (η Αναχρηματοδότηση).

  Σύμφωνα με το MoU, oι ως άνω συμβαλλόμενοι σε αυτό ανέλαβαν την υποχρέωση να εισέλθουν καλόπιστα σε διαπραγματεύσεις, με σκοπό να καταλήξουν, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, στην οριστική επιχειρηματική συμφωνία για τους τελικούς όρους υλοποίησης του Εταιρικού Μετασχηματισμού, καθώς και στα οριστικά κείμενα των συμβάσεων της Αναχρηματοδότησης, επί τη βάσει των όρων που περιέχονται στην από 8 Μαΐου 2019 Πρόταση Λειτουργικής και Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης, η οποία αποτελεί Παράρτημα του MoU.

  Σημειώνεται, επίσης, ότι το MoU περιλαμβάνει Συμφωνία Αναστολής Δικαιωμάτων (Standstill Agreement), βάσει της οποίας, από την ημερομηνία της υπογραφής του έως και την 30/06/2019 ή όποια μεταγενέστερη ημερομηνία τυχόν συμφωνηθεί, αναστέλλονται δικαιώματα των Τραπεζών, που εκπηγάζουν από τις ισχύουσες Συμβάσεις Πιστώσεως μεταξύ των Τραπεζών και των Πιστούχων, όπως η είσπραξη τόκων και δόσεων κεφαλαίου, το δικαίωμα καταγγελίας ή τροποποίησης των Συμβάσεων κ.λπ..

  Ο Εταιρικός Μετασχηματισμός ανταποκρίνεται στην ανάγκη συγκεντρώσεων στο σιδηρεμπορικό κλάδο, την οποία δημιούργησε η κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

  Με τον Εταιρικό Μετασχηματισμό και την Αναχρηματοδότηση δύο ιστορικές επιχειρήσεις της χώρας ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα νέο, ισχυρό εταιρικό σχήμα, το οποίο επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακος και συνέργειες, και διαθέτει σαφή αναπτυξιακή προοπτική.

  Η υπογραφή του MoU συνιστά καθοριστικό βήμα προς την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

  Από την πλευρά της η ΣΙΔΜΑ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι υπεγράφη το από 8η Μαΐου 2019, Μνημόνιο Συμφωνίας Πλαισίου (MoU) μεταξύ της  ΣΙΔΜΑ Α.Ε., της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε. (αμφότερες οι Πιστούχοι), των βασικών μετόχων αμφοτέρων των Πιστούχων και των τραπεζών ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ, EUROBANK ERGASIAS, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και HSBC FRANCE, Κατάστημα Αθηνών (οι Τράπεζες), με αντικείμενο την απόσχιση από την ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε. του κλάδου εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων και την εισφορά του και απορρόφηση από τη ΣΙΔΜΑ Α.Ε. (ο Εταιρικός Μετασχηματισμός), καθώς και τη συνεπακόλουθη συνολική αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των Πιστούχων (η Αναχρηματοδότηση),

  Σύμφωνα με το MoU oι ως άνω συμβαλλόμενοι σε αυτό ανέλαβαν την υποχρέωση να διαπραγματευτούν καλόπιστα με σκοπό να καταλήξουν, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος στην οριστική επιχειρηματική συμφωνία για τους τελικούς όρους υλοποίησης του Εταιρικού Μετασχηματισμού, καθώς και στο περιεχόμενο και τους όρους των συμβάσεων της Αναχρηματοδότησης, σύμφωνα και με τους βασικούς όρους που περιέχονται στην από 8η Μαΐου 2019 Πρόταση Λειτουργικής και Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης. Επίσης, ενόψει των ανωτέρω μετατέθηκε, υπό συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις, ο χρόνος καταβολής δόσεων κεφαλαίου από τη ΣΙΔΜΑ Α.Ε. έως την 30/06/2019 ή όποια μεταγενέστερη ημερομηνία τυχόν συμφωνηθεί.

  Ο Εταιρικός Μετασχηματισμός και η Αναχρηματοδότηση ανταποκρίνονται στην ανάγκη συνενώσεων στον κλάδο της επεξεργασίας και εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων, την οποία δημιούργησε η κρίση που έπληξε τον κλάδο την τελευταία δεκαετία.

  Η υπογραφή του MoU αποτελεί καθοριστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνένωσης των δυνάμεων δύο ιστορικών επιχειρήσεων, για τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού εταιρικού σχήματος, που θα  αποσκοπεί στην επίτευξη οικονομίων κλίμακας και συνεργειών, και θα διαθέτει σαφή αναπτυξιακή προοπτική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ