Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Μαϊ-2019 08:13

  Dionic: Η  πώληση της Skroutz δεν ήταν αρκετή, αγκάθι ο δανεισμός

  Dionic: Η  πώληση της Skroutz δεν ήταν αρκετή, αγκάθι ο δανεισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Μετά την πώληση της συμμετοχής (50%) που διατηρούσε στην Skroutz έναντι 10 εκατ. ευρώ, ως μέρος της συμφωνίας για τη ρύθμιση οφειλών προς την Eurobank, ο Όμιλος Dionic επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην επίτευξη χρηματοοικονομικής εξυγίανσης και επιστροφής σε θετικό πρόσημο, τόσο σε επίπεδο τελικής γραμμής αποτελεσμάτων, όσο και ιδίων κεφαλαίων.

  Η Dionic που διαθέτει τρεις στρατηγικούς τομείς δραστηριοποίησης, σε εμπόριο και διανομή, πληροφορική και ενέργεια, με κύριες συμμετοχές τη μητρική Dionic, την εταιρεία λογισμικού Atcom, την Shop365 και τη Ντιονίκ Ενεργειακή, κατέγραψε πέρυσι κύκλο εργασιών στα ίδια επίπεδα με τη χρήση του 2017 (54 εκατ. ευρώ). Όμως οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν στα 9,33 εκατ. ευρώ (έναντι 4,44 εκατ. το 2017) και μετά από φόρους στα 9,2 εκατ. (από 3 εκατ. ευρώ).

  Όπως προκύπτει από την ετήσια οικονομική χρήση, το 2018 τα έξοδα του ομίλου ανήλθαν σε 31 εκατ. έναντι 14 εκατ. το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 121,8%, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του κονδυλίου "άλλα έξοδα εκμετάλλευσης" που ανήλθε σε 22,8 εκατ. ευρώ, από 4,9 εκατ. ευρώ το 2017, καθώς πάρθηκαν προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις 12,7 εκατ. ευρώ και μείωσης αποθεμάτων 3,1 εκατ. ευρώ.

  Την ίδια στιγμή δανειακές υποχρεώσεις παραμένουν το μεγάλο "αγκάθι" για τον Όμιλο που, υπό άλλες περιστάσεις ίσως δεν προχωρούσε σε αποεπένδυση από τη Skroutz εάν δεν αναζητούσε επίλυση των δανειακών της ζητημάτων. Στο τέλος του 2018 οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 13,8 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες σε 22 εκατ. ευρώ, συνολικά 35,9 εκατ. ευρώ, με σύνολο υποχρεώσεων 60 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά 27,4 εκατ. ευρώ, συσσωρευμένες ζημιές 26,3 εκατ. ευρώ, καθαρές εμπορικές απαιτήσεις 16,5 εκατ. ευρώ, ταμείο 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά 14,5 εκατ. ευρώ.

  Τι αναφέρει η Grant Thornton

  Ο ορκωτός ελεγκτής της Grant Thornton που υπογράφει τις λογιστικές καταστάσεις αναφέρει ότι λόγω των συσσωρευμένων ζημιών, το σύνολο της αξίας των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας και του ομίλου έχουν καταστεί αρνητικά. Επιπλέον, το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών του στοιχείων κατά ποσό 14,5 εκατ. "Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με την δυνατότητα της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους", σημειώνεται.

  Υπό τα δεδομένα αυτά, η διοίκηση έχει σχεδιάσει τη λήψη συγκεκριμένων και κατάλληλων μέτρων για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης του ομίλου και την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων του.

  Η διοίκηση έχει προχωρήσει ήδη στη συναινετική εκποίηση μέρους του ενεργητικού που ήταν προσημειωμένο υπέρ της Eurobank, στο πλαίσιο συμφωνίας για τη διαγραφή τόκων υπερημερίας και κεφαλαίου και εν τέλει ρύθμισης του δανεισμού με την εν λόγω τράπεζα.

  Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η πώληση του 50% που κατείχε στη "ΣΚΡΟΥΤΖ Α.Ε." έναντι 10 εκατ., με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2018. Σημειώνεται πως στο τέλος της χρήσης 2017, η αξία της συμμετοχής στη ΣΚΡΟΥΤΖ ΑΕ όπως αποτυπώθηκε στις οικονομικές καταστάσεις της Dionic ανέρχονταν σε 7,1 εκατ. ευρώ.

  Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας θα πωληθεί το 13,45% της DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. που ήταν ενεχυριασμένο στην Eurobank (έχει ήδη πωληθεί ποσοστό 4%) ενώ εκπλειστηριάστηκε στην Eurobank το ακίνητο που στέγαζε την έδρα της εταιρείας επί της οδού Αριστοτέλους 95 στις Αχαρνές, στα πλαίσια πλήρωσης όρων της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της.

  Διαπραγματεύσεις με Alpha και Εθνική

  Η Dionic, παράλληλα, βρίσκεται σε συζητήσεις με Alpha και Εθνική, επιδιώκοντας να δώσει λύση στο ζήτημα των υποχρεώσεών της.

  Στο σκέλος των συζητήσεων με την Alpha Bank, στη Γ.Σ. της εισηγμένης το Μάρτιο του 2017 αποφασίστηκε η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 12 εκατ. ευρώ με το οποίο θα χορηγείται στους ομολογιούχους δανειστές δικαίωμα μετατροπής των ομολογιών της σε κοινές ονομαστικές με δικαίωμα ψήφου μετοχές της εταιρείας.

  Όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, η απόφαση για την έκδοση του ΜΟΔ θα υλοποιηθεί στο άμεσα προσεχές διάστημα στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της Dionic με την Alpha Bank με στόχο την μακροπροθεσμοποίησή του και τη ρύθμιση του με ευνοϊκότερους όρους. Το ΜΟΔ αποφασίστηκε να καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση της Alpha Bank και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης όλων των παλαιών μετόχων.

  Σε περίπτωση όπου η Alpha Bank ασκήσει το δικαίωμα μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές, θα αποκτήσει μετοχές και δικαιώματα ψήφου που δύνανται να ανέλθουν σε ποσοστό έως 87,21% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της Dionic με συνέπεια την απόκτηση του ελέγχου και την ανάλογη απομείωση (dilution) του μετοχικού ποσοστού των υφισταμένων μετόχων, εκ των οποίων ουδείς θα έχει ποσοστό μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου άνω του 5%.

  Τέλος, η εταιρεία αναφέρει πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και αναμένει την τελική έγκριση από την Εθνική Τράπεζα για την ρύθμιση του δανεισμού της που θα περιλαμβάνει την διαγραφή τόκων υπερημερίας και κεφαλαίου. Η εκτίμηση της διοίκησης της Dionic είναι ότι οι παραπάνω συμφωνίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Skroutz: Αγόρασαν με 300.000 ευρώ, θα εισπράξουν εκατομμύρια ευρώ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ